Nedir
Lumpektomi
Lumpektomi, göğsünüzdeki kanserli veya anormal dokunun cerrahi yöntemle alınması işlemidir. Lumpektomi aynı zamanda göğüs koruma veya göğüs kurtarma ameliyatı olarak da geçer. Çünkü mastektomi’de olduğu gibi memenin tümü değil, sadece bir bölümü alınır. Lumpektomi sırasında kanserli veya anormal dokunun hepsinin alındığından emin olmak için kitlenin etrafı da alınarak iyice temizlenir.
Lumpektomi, göğüste kanser olup olmadığını kesin olarak öğrenmek için yapılır. Ayrıca işlem, çok erken aşamadaki göğüs kanserlerinde birincil tedavi olarak da kullanılır. Hastaya kanser teşhisi konur ve lumpektomi uygulanırsa, işlemin ardından kanser riskini en aza indirmek için radyoterapi uygulanır.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Lumpektominin amacı, göğsü tamamen almadan, kanserli veya anormal kitleyi etrafıyla birlikte çıkarmaktır. Araştırmalar, umpektominin göğsün tamamının alındığı mastektomi kadar etkili olduğunu göstermiştir. Doktorunuz aşağıdaki koşullarda lumpektomi önerebilir:
- Göğsünüzdeki şüpheli kitlenin biyopsisi yapılmış ve kanser teşhisi konmuşsa
- Biyopside kanser olduğu teşhis edilmişse ve kanserli kitle küçükse, henüz ilk aşamadaysa ve göğüs, koruma ameliyatı yapılmasına elverişliyse
- Kitle, alınması gereken iyi huylu bir kitleyse
Göğüs kanseri tedavisinde, aşağıda sayılan durumlarda lumpektomi adayı olamazsınız:
- Deri sertleşmesiyle ilgili hastalıklarınız veya lupus eritematozus (kronik iltihaplanma) gibi bir hastalığınız varsa,
- Göğsünüzün farklı bölgelerinde iki veya daha fazla tümör mevcutsa
- Daha önce radyasyon tedavisi gördüğünüz için radyasyon alamıyorsanız
- Kanser göğsünüze yayılmışsa
- İki ameliyat sonrasında göğüste kansersiz bölge kalmayacak durumdaysa
- Tümör büyük, göğsünüz küçükse (çünkü estetik açıdan hoşunuza gitmeyecektir)
- Radyasyon terapisi alma imkanınız yoksa
- Zeroderma pigmentosa denen hastalıktan dolayı deriniz, ultraviyole ışınlarına karşı aşırı derecede duyarlıysa
Riskler
Riskleri
Lumpektomi, cerrahi bir süreçtir ve her ameliyatta olduğu gibi kanama ve iltihaplanma en muhtemel risklerdir. Lumpektomiyle ilişkili diğer riskler aşağıdadır:
- Ağrı
- Geçici şişlik
- Sızlama
- Ameliyat bölgesinde sert yara izi
- Kalıcı olabilecek hissizlik, özellikle de lenf bezinin alındığı koltukaltında
- Göğsün şeklinde değişiklik, özellikle de büyük bir tümör alınmışsa
Lumpektomi sonrasında ateşiniz çıkarsa veya ağrı, kızarıklık, şişkinlik birkaç günden fazla sürerse doktorunuzu arayın. Bunlar iltihaplanma belirtileri olabilir.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık Aşaması
Lumpektomiden birkaç gün önce cerrahınızla görüşürsünüz. Aklınızdaki her şeyi sorabilmeniz için, soracaklarınızın önceden bir listesini çıkarın. Ameliyatı ve riskleri iyice anladığınızdan emin olun. Ameliyat öncesinde yapmanız ve bilmeniz gerekenleri doktorunuzdan öğrenin. Çoğu vaka hastanede yatırılmaz, ameliyat sonrasında eve gönderilir.
Doktorunuza aldığınız ilaçları, vitaminler ve bitkisel ilaçlar dahil söyleyin ki ameliyatta herhangi bir sorun olmasın. Genel olarak lumpektomiye hazırlanırken şunlar önerilir:
- Aspirin veya onun gibi kanı sulandıran herhangi bir ilaç alıyorsanız bırakın. Doktorunuz kanama riskini azaltmak için bu ilaçları ameliyattan birkaç gün önce kesmenizi isteyebilir.
- Sigorta acentenizle konuşun. Ameliyatın sigorta kapsamında olup olmadığını ve kısıtlamalar varsa ameliyatı nerelerde yaptırabileceğinizi öğrenin.
- Ameliyattan 12 saat öncesinden itibaren yeme içmeyi kesin. Özellikle de genel anestezi olacaksanız.
- Yanınızda biri olsun. Destek olmanın dışında yanınızdaki kişi sizi eve götürecek, ameliyat sonrası yapılacakları dinleyecektir. Çünkü anestezinin etkisinin tamamıyla geçmesi birkaç saat alacaktır.
Neler Yaşayacaksınız
Neler Olabilir?
Pek çok lumpektomi vakasında, kanserin yayılıp yayılmadığına bakmak için lenf bezleri de incelenir. Harici kitle biyopsisi de yapılacaksa cerrah tümörün bulunduğu koltuk altından yirmiden fazla olmamak kaydıyla kitle alır. Doktorların çoğu artık direnle ameliyat yapıyor; cerrah direni veya direnleri tümöre akacak şekilde yerleştiriyor. Direnler, ameliyat sırasında çıkarılıyor. Ancak direnli biyopsi yapılacaksa:
- Ameliyata birkaç saat önce gidersiniz.
- Tümörün etrafına ya da tümörün üstündeki bölgeye radyoaktif madde veya mavi boya veya her ikisi birden enjekte edilir.
Ameliyata kadar mavi sıvı direnli kitleye ulaşacak, böylece doktorunuz kitlenin nerede olduğunu görüp alabilecek.
Ameliyat Sırasında
Lumpektomi için:
- Üstünüzdekileri çıkartıp ameliyat elbisesi giyersiniz.
- Damarınıza girilecek ve ameliyat ekibi ameliyat sırasında buradan size ihtiyacınız olan ilaçları enjekte edebilecek.
- Muhtemelen bir sakinleştirici alırsınız.
- Ameliyattan evvel, son olarak endişelerinizi görüşmek için doktorunuzla konuşursınız.
- Size uygulanacak anesteziyi konuşmak ve aklınızdaki soruları cevaplandırmak üzere anestezistinizle veya hemşireyle görüşürsünüz.
- Tekerlekli bir yatakla ameliyathaneye alınırsınız.
- Sizi ya genel anesteziyle bayıltacaklar veya bir-iki saat sürecek ameliyat boyunca bölgeyi lokal olarak uyuşturacaklar.
Cerrahınız tümörün üzerini kesecek, tümörü ve etrafındaki alanın bir kısmını alacak, laboratuvara incelemeye gönderecektir. Harici lenf veya direnli biyopsi yapılıyorsa, teknik olarak yine aynı şey yapılır. Sonrasında cerrah, ya kendi kendine deride yok olan veya daha sonra doktorunuz tarafından alınması gereken biçimde, göğsün biçimini koruyarak kesilen bölgeyi diker.
Ameliyattan Sonra
Ameliyattan sonra bir odaya alınırsınız. Bu süre içinde bir hemşire tansiyonunuzu, nabzınızı ve nefes alıp verişinizi kontrol eder. Durumunuz iyiyse ve ayakta tedavi ediliyorsanız -ki lumpektomide ve direnli biyopside genelde ayakta tedavi yapılır- eve gönderileceksiniz. Harici kitle biyopsisi yapılmışsa, doktorunuzun durumunuzu gözlemleyebilmesi için bir iki gün hastanede kalmanız gerekebilir.
Şunlar olabilir:
- Ameliyat bölgesinin üzerinde bandaj
- Koltuk altında ağrı, uyuşukluk veya sızlama
- Size ameliyat sonrasında kesikle, bandajla ve iltihap belirtileriyle ilgili bilgiler veren bir talimat verilebilir
- Size ağrı kesici ve muhtemelen antibiyotik verilebilir
- Hareketleriniz kısıtlanabilir
- Genelde ameliyattan 14 gün sonra doktorunuz sizi kontrol eder
Sonuçlar
Sonuçlar
Patoloji raporunuzun sonuçları bir hafta içinde elinize geçer. Kontrole gittiğinizde doktorunuz size sonuçları izah eder. Ameliyatın ötesinde başka bir tedaviye ihtiyacınız varsa, doktorunuz şunları tavsiye edebilir:
- Başka bir ameliyat (eğer tümörün etrafındaki alan da kanserli ise) önerebilir.
- Bir onkologla, ameliyat sonrasında hormon tedavisi veya kanseriniz hormona duyarlıysa kemoterapi ya da her ikisi gibi diğer tedavileri görüşmenizi tavsiye edebilir.
- Lumpektomi sonrasında göğsünüzün şeklinden memnun olmazsanız, bir estetik cerrahla görüşmenizi tavsiye edebilir.
- Göğüs kanseriyle başa çıkabilmeniz için bir terapist veya toplu terapi grubu önerebilir.
Mide kanserinin teşhisi
Prof. Dr. Nejat GÜNEY
hocam 40 gün once sol el baş parmağım en dibinden elektrikli testereyle kestim kemikler parçalandığı için dikemediler .keserken tetik parmağımda hem ç... devamı
Uyku Hapları Kanser Ve Ölüm Riskini Artırıyor
Aronia Meyvesi Tümörlü Hücrede De Yararlı
Sentinel Lenf Düğümü Biyopsisi (Bekçi Lenf Düğümü Biyopsisi)
Brakiterapi
İdrar Sitolojisi