Nedir
Menstruasyon, bir kadının menstrual döngüsünün her ayın belirli bir döneminde gerçekleşen önemli bir aşamasıdır. Menstrual döngü, bir kızın cinsel yönden aktif olabildiğini gösteren, aynı zamanda ergenlik dönemi diye de adlandırılan hamileliğe hazırlık aşamasıdır. Menstrual döngü birçok hormonu, üreme sisteminin tamamını ve beyni kapsayan oldukça karmaşık bir dönemdir. Bu sistemlerin hepsi uyum içerisinde çalıştığında, kadınlar 22 ila 28 günlük sağlıklı bir menstrual döngü yaşar.
Atlanan bir menstrual döngü sıkça hamileliğin ilk belirtisi varsayılır. Ama bu durum, menstrual döngü sürecinin tamamında bir değişiklik yüzünden de olabilir. Cinsel yönden aktif olmayan bir kadının da menstrual döngüyü atladığı birçok olay mevcuttur. Yani, bir kadın hamilelikten bağımsız olarak da regl dönemlerini atlayabilir.
Sebepleri
Menstrual Döngünün Atlanmasının Sebepleri
Normal şartlarda, bir kadının her 22 ila 28 günde bir regl olması beklenir; yani menstrual döngü yaklaşık bir ay sonra tekrarlanmalıdır. Ancak bazı kadınların menstrual döngülerini atladığı durumlar vardır. Bu durum, klinik olarak ‘ikincil amenore’ olarak adlandırılır. Birincil amenore ergenlik çağında menstruasyon eksikliğiyken ikincil amenore, önceden regl olan kadınlar arasında menstrüasyon eksikliği diye tanımlanır. Fakat bir kadının ikincil amenore hastası sayılması için, 3 menstrual döngüsünü atlaması gerekir.
Yaşam tarzı değişikliği
Sağlıklı bir yaşam tarzı, organlarımızın düzgün çalışmasında büyük bir rol oynar. Hareketli bir günlük rutine bağlı stres, özel hayattaki gerilimler, bir yakının ölümü vb hormon salgılanma süreci üzerinde büyük bir baskıya neden olabilir. Sonuç olarak vücut GnRH (gonadotropin) adı verilen belirli bir hormonu salgılar. Bu hormon yumurtlama sürecini olumsuz etkiler. Stresin yanı sıra, kadın yakın zamanda yorucu bir egzersiz rutinine başlamışsa, vücudunun bu ani yaşam tarzı değişikliğine ayak uydurması zaman alabilir. Dolayısıyla, söz konusu kadınlar menstrual döngü atlaması yaşayabilir.
Kilo kaybı veya kilo alımı
Bir kadının üreme sistemini büyük ölçüde etkileyen başka bir faktörse kilodur. Kilo alımı veya kilo kaybı, geciken veya atlanan reglinin en belirgin sebeplerindendir. Fazla kilolu olmak kadar düşük kilolu olmak da, düzgün hormon salgılamasını etkileyerek kadınlarda menstrüasyonu durduracak ve kısırlığa neden olacak sorunlar yaratabilir. Ani kilo değişikliklerinin yanı sıra, sıkı rejime giren kadınlarla anoreksiya nervosa ve bulimiya gibi yeme bozukluklarından şikayetçi kadınlar da menstrual döngü atlaması yaşayabilir. Sağlıklı bir vücut kitle indeksini koruyarak kilo dalgalanmalarına bağlı menstrüasyon sorunlarına çözüm bulunabilir.
İlaçlar
Bir kadın, çeşitli hastalıkları tedavi etmek üzere çeşitli ilaçlar kullanır. Fakat bu ilaçların vücuduyla uyuşmaması, bazen düzensiz menstrüasyona yol açabilir. Sonuç olarak kanser ilaçları, kemoterapi ilaçları, antihistaminler ve/veya antidepresanlar kullanan kadınlar, menstrual döngü atlaması yaşayabilir. Aşırı alkol tüketimi ve yasadışı uyuşturucuların kullanımı da menstrual döngü atlamasına neden olabilir. Bu ilaçların yanı sıra, doğum kontrol hapları birçok kadında en büyük regl atlama sebebidir. Gebelik önleyici haplar üreme hormonlarına müdahale ettikçe düzensiz menstruasyona veya hiç regl olmamaya yol açabilir.
Kronik hastalıklar
Kronik hastalıklar, hormon salgılama sürecinin istikrarını bozar. Tüberküloz, diyabet, spastik kolon, karaciğer hastalıkları, demir eksikliği anemisi, vb regl gecikmesine veya atlanmasına yol açabilir. İmperfore himen, polikistik over (yumurtalık) sendromu ve Asherman sendromu gibi üreme organı sorunları, menstrual döngünün atlanmasına neden olabilir. Hormonal dengesizlik, aşırı aktif veya yeterince aktif olmayan tiroit bezlerine bağlı tiroit sorunları ve hipofiz bezlerindeki sorunlar da menstrual döngünün görülmemesine yol açabilir.
Perimenopoz ve menopoz
Atlanan menstrual döngü, üreme döngüsünden üremenin sonlandığı döngüye geçiş aşaması olan perimenopozun temel belirtilerinden biri olabilir. Perimenopoz yoğun menstrual akıntıya, düzensiz menstrual döngüye veya menstrual döngünün hiç görülmemesine yol açabilir. Diğer taraftan menopoz, menstrual döngünün 45 ila 50 yaşlarında görülen son aşamasıdır. Aralıksız 12 ay boyunca menstrual döngüsünü atlayan bir kadının menopoza girmiş olma ihtimali yüksektir.
Menstrual Döngü Nasıl Hesaplanır?
Op. Dr. Aytun AKTAN
Ben mayis 11 de kurtaj oldum kanama bitti leke geliyor baya karnima bucak gibi ağrı oluyor ve baş döngüsü bulanti tansiyon sürekli düşüyor napmam ge... devamı
Polikistik Over Sendromunun Polikistik Overden Farkı Nedir?
İkiz Gebelik Taşıyan Anne Adayı, Tekil Gebelikten Farklı Sorunlar Yaşar Mı?
Hamilelikte Hangi Besinler Bebek Sağlığı İçin Önemlidir?
Hamilelikte Yüksek Ateş
Hamilelikte Ara Öğünler Hangi Besinlerden Oluşmalıdır?