Mide ağrısı genellikle sindirim kanalının tahriş olması ve enflamasyonuyla alakalıdır. Midenin iç yüzeyi etkilenirse mide iltihabı, bağırsaklar da etkilenmişse mide ve bağırsak iltihabı adını alır. Mide ağrısı genellikle bakteri, virüs ve parazit gibi bulaşıcı mikroorganizmalardan kaynaklanır. Ancak yaralanma, gıda zehirlenmesi, gıda intoleransı, aşırı alkol tüketimi, kafein veya ağrı kesiciler de sebep olabilir. Çoğu kişi için mide ağrısı ciddi değildir ve tedaviyle hızla geçer.        Mide ağrısı için özel bir diyet var olmasa da belirtileri hafifletecek ve iyileşmeyi hızlandıracak beslenme önerileri mevcuttur.

Mide ağrısını azaltan bir diyet kolay sindirilen ve hafif aromalı gıdalardan oluşur. Amacı kusma, ishal gibi istenmeyen belirtileri önlemektir. Sadece tolere edebildiğiniz gıdaları yemelisiniz. Eğer başka belirtiler gelişirse evde kalın ve bolca dinlenin. Küçük, sık öğünler tüketin ve günde en az 2 – 3 litre sıvı alın.

İlk 24 ila 36 saatte ağrının şiddetine bağlı olarak diyetiniz sadece berrak sıvılardan oluşabilir. Bu sayede sindirim kanalı dinlenir ve ağrı azalabilir. Berrak sıvılar arasında su, sporcu içecekleri, kafeinsiz içecekler, berrak çorbalar, kafeinsiz çay gibi içecekler yer alır. Alkol, meyve suyu ve kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Bunlara mideniz tolere edebildiği zaman daha kıvamlı sıvılara geçebilirsiniz. Bu aşamada muz ve elma sosu gibi yumuşak katı gıdalar yenilebilir. Yulaf ezmesi, çorbalar, sebze suları, şerbet ve kahve tüketilebilir. Mide ağrısından sonra laktoz içeriği sebebiyle süt ürünleri tüketmek iyi gelmeyebilir. 1-2 hafta boyunca bunlardan uzak durabilirsiniz.

Sonraki aşamada ağır tatları olmayan katı gıdalara geçilebilir. Sade makarna veya pilav, kızarmış ekmek, krakerler, meyveler, sebzeler, haşlanmış patates, yumurta, yumuşak etler tüketilebilir. Baharatlı, asidik, kızarmış ve yağlı yiyecekler tüketilmemelidir. Ağrınız kontrol altına alındıktan sonra normal beslenmenize dönebilirsiniz. Belirtiler azalmıyor ve ağrı devam ediyorsa doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. 

Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI

baş ağrısı baş dönmesi mide bulantısı aşırı sinir stres... devamı