Emzirme, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun, en doğru beslenme yöntemidir ve anne ile bebeğin sağlığı üzerinde çok özel biyolojik ve duygusal etkilere sahiptir. Bebekler, altı aylık süre içinde sadece anne sütü ile beslenebilir ve bu onlar için yeterlidir.

Emzirme Teknikleri

Yeni doğan bebeklerin 24 saatte 6–12 kez emzirilmesi gerekebilir. Günde 8 defa emzirmek genelde tercih edilen sayıdır. İlk günler ve haftalarda emzirme 1 saate kadar uzayabilir. Emzirmede temel kural, bebeğin önce bir memeden daha sonra ara verip altını temizleyip diğer memeden emzirilmesidir.

Emzirme esnasında, günde bir defa meme başının su ile silinmesi gerekir. Sabunla veya karbonatlı su ile temizleme meme ucunun kolayca tahriş olmasına ve çatlamasına neden olur.

Emzirmeye başlamadan önce temizlenmiş meme ucu, baş ve işaret parmakla yuvarlanarak daha belirgin hale getirilip yavaşça bebeğin burnuna ve üst dudağına dokundurularak bebeğin ağzının açılmasına yardımcı olunur.

Ağzı açılan bebeğe göğsü yaklaştırırken ellerin bebeğin omzunda ve sırtında olması gerekir. Emzirme esnasında meme çevresinin büyük kısmı bebeğin ağzının içinde, çenesi de göğsün içinde olacaktır Bebeğin iyi beslendiği, derin ve düzenli emmesinden ve yutma sesinden anlaşılabilir. Eğer bebek doğru konumlandırılmazsa sadece meme ucunu emer bu durum çok acı verdiği gibi meme uçlarının zarar görmesine neden olur. Ayrıca sütte tam boşalmaz Bebek doğru konumlanmamışsa, bebek göğüsten çekerek çıkarılmamalı, onun yerine ağzının köşesinden küçük parmakla damakların arasına girerek meme ucu nazikçe çıkarılmalıdır. Bebeğe doğru konum verildikten sonra emzirme işlemi tekrarlanmalıdır.

Emzirildikten sonra bebek, anne omsuzuna yatırılarak sırtı hafif hafif sıvazlanıp gazı çıkarılmalıdır. Bebekler ağızdan gaz çıkarırken çok az da mama dışarı çıkarır. Bu kusma değildir. Anne önceden omzuna temiz bir tülbent koyarsa üstü kirlenmez. Gazı çıkartılmadan yatırılan bebeklerin kusabileceği, kusmasa bile gaz sancısından rahatsızlanıp ağlayacağı unutulmamalıdır. Emzirilip gazının çıkması sağlanan bebek uyuması için fazla sarsmadan hafif sağa dönük (yan) şekilde yatırılır. Bu pozisyon onun, kusması halinde boğulmasını engeller. Bebeklerin beslenmeden sonra altı değiştirilmemeli bu işlem, beslenmeden önce yapılmalıdır.

 

Emzireme Pozisyonları

Rahat ve sakinlemiş bir pozisyonda oturmak bebeğin emmesini daha kolay hale getirir. Sırt desteği olan bir sandalye iyi bir seçim olacaktır Kollarınız desteklemek için yastık kullanabilirsiniz ve eğer ihtiyaç duyuyorsanız ayaklarınızı kalın bir kitap ya da ayaklık üzerinde dinlendirebilirsiniz.

Koltuk Altı Pozisyonu

Bu pozisyon özellikle sezaryenden sonra dikişler iyileşene kadar kullanılmak istenebilecek bir pozisyondur. Ayrıca ikizleri de iki taraflı emzirmek için kullanılabilir.

Pozisyon için, koltuğunuzun altına yastık yerleştirerek bebeği ve kolunuzu destekleyiniz. Bebeğin vücudunu koltuğunuzun altına yerleştirerek başını ve ensesini elinizle destekleyiniz. Ayakları ve poposu arkanıza bakmalıdır. Diğer elinizi de göğsünüzü desteklemek için kullanınız. Göğsünüzü bebeğe yaklaştırmak yerine, bebeği göğsünüze yaklaştırıp göğüs ucunuzu kavramasını sağlayınız.

Kucak Pozisyonu

Bu pozisyonda, bebeği kucağınıza koyduğunuz yastığın üzerine yatırıp başını kolunuzun kıvrımına yaslayınız. Poposunu elinizle destekleyerek karnını, kendi karnınıza doğru çeviriniz. Böylece bebeğin yüzünün göğsünüze doğru dönmesini sağlayarak rahat emmesine yardımcı olursunuz.

Ters Kucak Pozisyonu

Bu pozisyon bebeğin başını daha iyi kontrol etmenizi ve göğsünüze daha kolay yaklaştırmanızı sağlar. Bebeğin karnını, karnınıza çeviriniz ve elinizle başını, ensesini ve omuzlarını kavrayınız. Diğer elinizle de göğsünüzü tutunuz. Bebek, meme ucunu tam kavrayınca ellerinizi, yukarıdaki pozisyona geçirebilirsiniz.

Yatarak Emzirme Pozisyonu

Bu pozisyonda, bir yastık başınızın altında, diğeri de bebeğin altına olacak şekilde yerleştirilir. Bebek, karnı sizin karnınıza değecek şekilde yan yatırılmalıdır. Gerekirse iki yastıkla desteklenip ağzı tam göğüs ucunuzun önünde olacak şekilde ayarlanabilir. Bir elinizle göğsünüzü destekleyerek emzirme işlemini yapabilirsiniz. Ancak bu pozisyonda annenin uyup kalması bebeği boğması acısından tehlike yaratabilir. Emzirme esnasında çok dikkatli olması gerekir.

Emzirmede Dikkat Edilecek İlkeler

. Annenin sakin gürültüsüz bir ortamda rahat oturması sağlanmalıdır. Fiziksel rahatlama süt salınması için gereklidir.

. Bebeğin kollarının ağız-meme temasını önlememesi sağlanmalıdır.

. Emzirmeye başlamadan önce bebeğin burnunun açık olup olmadığı kontrol edilmeli, açık değilse temizlenmelidir.

. Anne, meme başını bebeğin yanağına dokundurarak arama refleksini uyarıp bebeğin kendisinin meme başını bulmasını sağlamalıdır. Bebeğin başını memeye doğru iterek veya meme başını zorla ağzına vererek emzirmeye çalışmak bebeğin sinirlenerek emmeyi reddetmesine neden olabilir.

. Emme sırasında meme başının tamamı ve areolanın ( meme başı çevresindeki koyu renkli bölge ) büyük bir kısmının bebeğin ağzında olması sağlanmalıdır.

. Anne serbest olan elinin baş ve işaret parmağı üstte areola kenarında diğer üç parmağı areolanın altında olacak şekilde memeyi tutmalı ve hafifçe bastırarak hem sütün kanallara akışını kolaylaştırmalı hem de bebeğin burnunun memeye gömülmesini engelleyerek rahat nefes almasını sağlamalıdır.

. Emzirme sonunda memeyi zorlayarak bebeğin ağzından çekmek meme başına zarar verebilir. Anne küçük parmağını yandan bebeğin ağzına doğru iterek emmeyle oluşan negatif basıncı ortadan kaldırırsa memeyi rahatça çekebilir.

Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI

panik atak hastasıyım 11 yıllık evliyim eşim son zamanlarda üzerimde çok baskı oluşturuyor ne yapmalıyım... devamı