- İçindekiler
- Otizmli Çocuklar
- İpuçları
Otizmli Çocuklar
Otizmli Çocuklar
Otizmli çocuğa, sorunlarının çoğunun üstesinden gelmesine yardım etmesi için sağlık bakım uzmanları tarafından tasarlanan derslerinin günlük süreçte uygulanması gerekir. Bu, sürece dahil olan aileleri ve iyi öğretmenlerin yardımı ve rehberliğiyle başarılabilir.
Otistik çocuklar, kararlı ama yumuşak bir rehberlikle birlikte yapılandırılmış günlük bir rutine ihtiyaç duyarlar. Bu, bir seçenek değildir, yapılandırılmış kararlı ama yumuşak bir tavrın bu çocuklarda kullanılması temeldir, yoksa uygun olmayan davranışlar sıklıkla yüzeye çıkabilir, çıkacaktır. Otistik çocuklar, dünyayı size göründüğünden daha farklı şekilde görürler, o nedenle çoğunlukla derslerin tam bir anlayış yerleşmeden önce zaman zaman tekrarlanması gerekir.
Günlük rutinle birleştirilen rol yapma oyunları, çocuğun günlük hayatta ihtiyaç duyacağı çeşitli sosyal becerilerin bazılarını kavramasına yardım eder. Bunu yapmanın iyi bir yolu, çocuğun hayatındaki özel kişileri veya ailesinin her bir üyesini temsil edebilen farklı bebekleri kullanmaktır. Evde bebeklerle “alışverişe gitmek”, “okulda ilk günümüz” veya “sinirlenirsen ne yapmalı” gibi küçük oyunlar oynarız. Oyunlar, çocuğun dünyamızla nasıl ilişki kurması gerektiğini öğrenmesine yardım etmek için ve ailenin hayatında mevcut durumları karşılamak için uyarlanabilir. Çocuk, insanlarla düzgün şekilde konuşmada büyük güçlük çeker, o nedenle bu yöntemi kullanarak söyleyebileceği ne tip şeyler olduğunu ona sürekli öğretiriz.
Çocuğunuz konuşma terapisi alıyorsa, hem sizin hem de çocuğunuzun ödevlerini her gün yapması esastır.
İpuçları
Otistik Çocuğunuza Yardım Etmek İçin 10 İpucu
1. Otistik çocuklar, çoğunlukla görsel düşünürlerdir. İsimler, öğrenmesi en kolay sözcüklerdir, çünkü çocuklar zihinlerinde sözcüklerin bir resmini yapabilirler. “Yukarı” veya “aşağı” gibi kelimeleri öğrenmek için öğretmenler, çocuğa bunları göstermelidirler. Örneğin, bir oyuncak uçak alın ve “yukarı” dediğinizde uçağı masadan havalandırın. Bazı çocuklar, oyuncak uçağa iliştirilmiş, “yukarı” ve “aşağı” yazan sözcükler olan kartlarla daha iyi öğreneceklerdir. “Yukarı” kartı, uçak havalandığında iliştirilir. “Aşağı” kartı, uçak yere indiği zaman iliştirilir.
2. Eğer çocuk okuyabiliyorsa, talimatları bir parça kağıda yazın, çünkü otizmli insanlar sonraki adımları hatırlamakta zorlanırlar. Üçten daha fazla adımı olan talimatlar yazılmalıdır. Telefon numaralarının hatırlanması özellikle zordur.
3. Otizmi olan birçok insan çizimde, sanatta ve bilgisayar programlamada iyidirler, öyle ki bu yetenekleri cesaretlendirmek iyidir, çünkü gelecekte bir meslek edinmelerinde yardımı olabilir.
4. Otistik çocuklar, trenler veya haritalar gibi bir konu üzerinde çoğunlukla sabitlenirler. Sabitlenmelerin, bir çocuğa nasıl okuması gerektiğini veya matematik sorunlarını çözmeyi öğretmek için zamanı geldiğinde büyük yardımı olur. Trenleri seven bir çocuk, trenler üzerine kitap okumayı öğrenebilir. Matematiğe karşı az da olsa gösterdikleri ilgi, bir treni harita üzerinde bir pozisyona yerleştirmek üzere uzunluk ve enini ölçen veya iki şehir arasında trenle seyahat etmenin ne kadar zaman aldığını hesaplayan problemler kullanılarak cesaretlendirilebilir.
5. Somut görsel yöntemlerin kullanımı, otistik insanların sayı kavramlarını algılamasına yardım eder. Bir blok set kullanmak, çocuğun bir elmayı dört parçaya bölmesini, toplamayı veya çıkarmayı, çeyreklik kavramını öğrenmesine yardımcı olabilir.
6. Birçok otistik çocuğun ellerinde motor kontrolüyle ilgili sorunları vardır. Gerilimi azaltmak ve çocuğun yazmaktan keyif almasına yardım etmek için bir bilgisayarın gerçekten yardımı vardır. Dersinin yazılı dil bölümü için bir bilgisayar kullanmasına izin verilene kadar ödevlerini yapmazsa şaşırmayın.
7. Bazı otistik çocuklar, okumayı resimli kartlarla daha başarılı şekilde öğrenirler. Diğerleri, bütün sözcükleri en iyi ezberleyerek öğrenirler. Kendisine söylenenleri sürekli tekrarlayan çocuklar, kartlar, resimli kitaplar ve hareketler kullanıldığında en iyi şekilde öğreneceklerdir, böylece bütün sözcükler görüntülerle ilişkilendirilir. Resmin ve ilgili sözcüğün kartın aynı tarafında olması önemlidir. İsimleri öğretirken çocuğun, söylediğiniz kelimeyi duyması ve aynı anda yazılı sözcüğün olduğu resmi görmesi önemlidir. Ya da bir fiili öğretirken, “zıpla” yazan bir kartı tutmak ve “zıpla” derken aynı zamanda aşağı yukarı zıplamanızdır.
8. Okul zili gibi yüksek sesler, otistik bir çocuğun kulaklarına özelikle duyusal sıkıntıları varsa zarar verebilir. Çocuğumuz okul zillerinden, elektrik süpürgelerinden, çim biçme makinelerinden, şimşekten ve aynı anda çevresinde olan kavga gürültülerinden hoşlanmaz. Bu sorunla, uygun olduğu zamanlarda mp3 çalar kullanarak savaşırız. Dehşet verici sesin korkusu, kötü davranışlara neden olabilir, bu nedenle gerekirse çocuğu ya ortamdan uzaklaştırarak ya da gürültü dinene kadar sakinleştirici önlemler alarak çabuk hareket etmeye hazır olmamız gerekir. Eğer bir çocuk kulaklarını kaparsa, bu GÜRÜLTÜNÜN onu rahatsız ettiğinin bir göstergesidir.
9. Görsel zihin dağıtıcılar ve flüoresan ışıklar da bazı otistik çocukların sinirini bozabilir. Bu sorundan kaçınmak için çocuğun masasını pencere kenarına koyun veya florasan ışıklarından kaçınmaya çalışın. Daha az titreşeceklerinden, yapabiliyorsanız en modern lambaları kullanmayı veya çocuğun masasının yanına bir lamba koymayı deneyin.
10. Her zaman kıpır kıpır eden aktif otistik çocuklara giymeleri için pamukla ağırlaştırılmış bir yelek verildiğinde çoğunlukla daha sakin olacaklardır. Kıyafetten gelen baskı, sinir sistemini sakinleştirmeye yardım eder. En iyi sonucu almak için yelek, yirmi dakikalığına giydirilmeli ve sonra birkaç dakikalığına çıkarılmalıdır.
Dr. Emel GÖKMEN
iyi akşamlar hocam benim bir arkadaşım 2 yıl önce davranış bozukluğu sebebiyle doktora başvurdu baya testlerden sonra pad testı yapılarak demans teşhi... devamı
İlişkinizdeki Edilgen Saldırgan Davranışlarla Başa Çıkmanın 4 Etkili Yolu
İntihar
Yoga İle Evlilik Bağınızı Güçlendirin
Akran Zorbalığı Gençlerin Ruh Sağlığını Bozuyor
Suçluluk Hissinin Üstesinden Nasıl Gelebiliriz