- İçindekiler
- Nedir
- Belirtiler
- Tedavi
Nedir
Nedir?
Aynı zamanda sosyal anksiyete bozukluğu adı da verilen sosyal fobi, sosyal durumlarda baskın anksiyeteyi ve aşırı özgüvensizliği içerir. Sosyal fobisi olan insanların yoğun ve ısrarcı biz izlenme, başkaları tarafından yargılanma, kendi hareketlerinden dolayı utanç duyma ve aşağılanma korkusu vardır. Bazıları bu durumu o kadar yoğun hisseder ki okula veya işe devam edemez. Sosyal fobisi olan çoğu insan, insanların çevresinde olma korkusunun aşırı ve gereksiz olduğunun farkında olabilir; fakat bunu yenmeyi başaramaz. Genellikle korkulan bir durumdan günler veya haftalar önce korku duymaya başlarlar.
Sosyal fobi, topluluk önünde konuşma veya yemek yeme veya başkalarının önünde yazı yazma gibi tek bir türde sosyal durumla sınırlı olabilir (Birçoğumuzun toplum önünde konuşma korkusu vardır ve bu korku tek başına sosyal fobiyi oluşturmaz). Şiddetli durumunda o kadar yaygın olabilir ki kişi insan içinde bulunduğu sürece belirtileri yaşar. Sosyal fobi yorucu olabilir. İnsanları işe veya okula gitmekten bile alıkoyabilir. Bu hastalığa sahip çoğu insan arkadaş edinmekte ve bunu sürdürmekte zorlanır.
Belirtiler
Belirtiler
Genellikle sosyal fobinin anksiyetesine eşlik eden belirtiler arasında aşağıdakiler yer alır:
- Kızarma
- Aşırı terleme
- Titreme
- Bulantı
- Konuşma zorluğu
Eğer sosyal fobi sorununuz varsa bu belirtilerden utanabilirsiniz ve bütün gözlerin sizin üzerinizde olduğunu hissedebilirsiniz. Aileniz haricindeki insanlarla birlikte olmaktan korkabilirsiniz. Hislerinizin mantıksız olduğunun farkında olabilirsiniz. Korktuğunuz şeyle yüzleşseniz bile büyük olasılıkla önceden gergin hissedersiniz ve tüm bu zaman boyunca yoğun şekilde rahatsız hissedebilirsiniz. Bunu takiben, siz nasıl hareket ettiğinizi düşündükçe hoş olmayan düşünceler uzayabilir.
Tedavi
Tedavi
NIMH araştırmalarına göre sosyal fobi, gelişmiş ülkelerde yaklaşık 5,3 milyon insanı etkiler. Kadın ve erkeklerin sosyal fobi geliştirme ihtimali benzerdir. Bozukluk genellikle çocuklukta veya ergenlikte başlar ve aile içinde görülebilir. Sosyal fobi genellikle diğer anksiyete bozuklukları veya depresyonla birlikte oluşur. Sosyal fobisi olan insanlar, rahatlama amacıyla kendi kendilerini ilaçla veya alkolle tedavi etmeye kalkışabilir. Sosyal fobi, psikoterapi ve/veya ilaçlarla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Sosyal fobi, okul, iş veya sosyal ilişkilere etkide bulunarak normal hayatı engelleyebilir. Korkulan bir durumun endişesi haftalar öncesinden başlayabilir ve oldukça can sıkıcı olabilir.
Toplum Ve Aile Baskısı Sosyal Fobiyi Doğuruyor
Uzm. Dr. Ahmet KOYUNCU
merhaba doktor bey sosyal fobi ile ilgili bir yazınızı okudum ben 32 yaşındayım ve bekar bir erkeğim bendede sosyal fobi var yazınızda anti deprasanla... devamı
Kıl Yolma Hastalığı (Trikotilomani) Nedir?
Otizmli Çocuklar İçin Öğretme İpuçları
Andropoz Giren Ereksiyon Olabilir Mi?
Fetişizm