Nedir?
Paylaşılmış psikotik bozukluk, psikozları olan bir bireyin sanrılarını daha önceden sağlıklı bir bireye empoze etmesi üzerine bu sanrıların paylaşıldığı bir bozukluktur. Bir örnek vermek gerekirse, şizofreni hastası bir adam gerçek dışı olarak çocuklarının kendisini öldürmeye çalıştığına inanabilir. Daha sonra karısı paylaşılmış psikotik bozukluk geliştirerek aynı şeye inanmaya başlar.
Paylaşılmış Psikotik Bozukluğun Tanısal Kriterleri
- Bir bireyde, zaten sanrılar yaşayan biriyle yakın bir ilişki bağlamında bir sanrı gelişir.
- Sanrının içeriği, zaten yerleşik sanrısı olan bireyinkine benzer.
- Bozulma başka bir psikotik bozukluk (örneğin şizofreni) ya da psikotik özellikler gösteren duygudurum bozukluğuyla açıklanamaz ve bir maddenin (örneğin, bir uyuşturucu ya da ilacın kötüye kullanımı) ya da genel bir tıbbi durumun doğrudan psikolojik etkilerinden kaynaklanmaz.
Tedavi
Paylaşılmış psikotik bozukluğu olan bireylerin kendi başlarına tedavi araması zordur çünkü yanlış bir şey olduğunu düşünmezler. Paylaşılmış psikotik bozukluğun tedavisi genellikle psikotik bireylerin ayrılması ve antipsikotik ilaçların uygulanmasını içerir.
Paylaşılmış Psikotik Bozuklukla İlgili Gerçekler ve İpuçları
- Paylaşılmış psikotik bozukluk, daha önceden sanrıları olan bir bireye duygusal olarak bağlanmış sağlıklı bir bireyde sanrıların ortaya çıktığı bir psikolojik bozukluk ya da ikili psikoz bozukluğudur.
- Paylaşılmış psikotik bozukluğun asıl nedeni bilinmiyor ama stres ve yalnızlık ya da bir ayrılmadan kaynaklanabilir.
- Paylaşılmış psikotik bozukluk ile bağlantılı belirtiler, sanrılar, anormal düşünme ve ruh halindeki dalgalanmalardır.
- Antikonvülzan ve antipsikotik ilaçlar ve çeşitli psikoterapi türleri, paylaşılmış psikotik bozukluğun üstesinden gelmek için etkili yollardır.
- Sanrıları kontrol etmek için aşırı alkol tüketiminden kaçının.
- Paylaşılmış psikotik bozukluğu olan bir bireyi aile üyeleri desteklemelidir.
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
iy gunler doktor bey benim abimde boyun fıtıgı var doktora gittiginde su tanılar konulmus bunlar hakkında bıraz bılgı alabilirmiyim G50.8 TRİGEMİNAL S... devamı
Şizoaffektif Bozukluk
Delüzyonel Bozukluk
Cinsel Yönelim
Stresi Azaltmanın & Hayatınızı Canlandırmanın 10 Yolu
Otizmle Yaşamak