Otizmden etkilenmiş çocukların iletişim kurmak ve sosyalleşmekte zorlandıklarını biliyor musunuz? Otizmin varlığına dair iki fikir vardır: Biri, otizmin biyokimyasal dengesizlik nedeniyle olduğu, diğeriyse bunun psikolojik bir bozukluk olduğudur. Otizmden etkilenmiş çocuklar, ihtiyaçlarını gidermenin dışında nadiren diğerleriyle iletişime geçerler.
Otizm, bir spektrum bozukluğu diye ifadelendirilir, çünkü otizmin belirtilerinin yoğunluğu ve sayısı kişiden kişiye değişir. Otizm, insanlarda üç alanda hasara neden olur: Sosyal ilişkiler, iletişim ve sınırlı davranış modelleri. Otizmin spektrumu, ciddi şekilde etkilenmiş, daha az etkilenmiş ve başkalarına bağlı olarak sınıflandırılabilir. Bu aynı zamanda ortalamanın üstünde zekası ve bağımsızlığı olan ama sosyal becerilerden yoksun kişileri de içerir. Otizm spektrum bozukluğu bir şemsiye terimdir, klasik otizm ve yaygın gelişimsel bozuklukları içerir.
Otistikler, sosyal ve çevresel uyaranlara uygun yanıt vermekten yoksundurlar. Otizmin etkisindeki çocuk, ayrı bir dünyada yaşar. Çocuk çok az iletişim kuracak, duygularını ve hislerini düzgün şekilde iletemeyecektir.
Kötü emilim, otizmde dikkat edilen en yaygın sorundur. Otizm şikayeti olanlar, sindirim bölgesinde yapısal uyuşmazlık ve kronik mide iltihaplanması yaşarlar. Bağırsak emilimi, bağırsak iltihaplanması nedeniyle gecikir. Otizmin özel belirtileri, sınırlı davranışlar ve ilgilerdir. Bu, yiyecek seçimlerinde bile görülebilir. Kendi kendini sınırlayan ve kısıtlı diyetler, bir veya daha fazla temel besleyicinin eksikliğinde oluşabilen otizm durumunda yüksek derecede dikkat çekicidir.
Otizmi olan çocuklarda en sık görülen eksiklikler, A vitamini, sülfat eksikliği, kalsiyum eksikliği, B-12 eksikliği ve yüksek bakır/çinko oranıdır.
Çocuklarda otizm durumunu iyileştirmek üzere mevcut bir dizi tedavi vardır. Otizmi olan çocuğa başlangıçta beslenme takviyeleri tavsiye edilir. Bunu davranışsal eğitim takip eder. Genelde B12 vitamini bir takviye olarak verilir. Otizmde dikkat çeken davranışsal değişim, çocuğun çevresel ve sosyal değişimlere uygun şekilde iyi bir yanıt vermesi için teşvik edildiği yerde, uygun eğitimsel terapilerle iyileştirilebilir.
Eğitimsel terapinin otizm hastaları için iyi olduğunu söylemek kolay olmasına rağmen çocuklar, görevi öğrenmede zorlanırlar ve süreci durduracak ve herhangi yeni bir görev öğrenmekten kaçınmak için diğer insanlara karşı öfkeli davranışlar göstereceklerdir.
Otizm davranışlarını iyileştirmek için şırıngayla alınan magnezyum verilir. B12 vitamininin başlamasından sonraki 2 ile 4 hafta içinde otizm davranışları azalabilir. Konuşma sorunları olan otistik çocuk, daha iyi sonuçlar alınması için dimetilglisinle (DMG) tedavi edilebilir. DMG, vücudunun bağışıklık sistemini iyileştirecektir. Ayrıca bu, gerilim direnci ve göz temasına iyi gelir.
Otizmin dikkat çeken olumsuz davranışları, olumsuz davranıştan ziyade istenen davranışa dikkat ederek ortadan kaldırmak tavsiye edilir.
Nadir ama tedavi edilebilir bir otizm türü
Op. Dr. Aytun AKTAN
merhaba bu ilacı adetimin 1 günü başladım 8.12.14 tarihinde 35gün gecti normalde hiç gecikme olmazken ilk kez yaşadım herhangi ara kanama yasamadım si... devamı
Şizofreniform Bozukluğu
Yetişkinlerde Dehb
Mani Listesi
Epilepsi Hastası Yeni Anneler
Hasta Rolü Yapma