Bazı parfümler sizi de rahatsız ediyor, başınızı ağrıtıyor ya da kaşındırıyor mu? Sorununuz alerji ya da hassasiyet olabilir. Parfüm ya da koku alerjisi içinde alerjen bulunan bir parfüme maruz kaldıktan sonra ortaya çıkan bir durumdur. Parfüm alerjisinin belirtileri parfüm sıvısına ya da maddesine dokunduktan, parfümün spreyi size ulaştıktan ya da burnunuzla kokuyu aldıktan sonra ortaya çıkabilir. 2009’da Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan koku hassasiyeti üzerine bir araştırmanın sonuçlarına göre nüfusun %30’una yakını parfümden dolayı bir iritasyon yaşamıştır. Katılımcıların %19’unda ise kokulardan dolayı gerçek sağlık sorunları görülmüştür. 

Parfüm alerjilerine parfümlerin ve kokuların içinde bulunabilen 2500’den fazla madde yol açar. Bunların çoğu parfümün içindekiler açıklamasında yazmaz. Birçok üretici bunları aroma olarak listelemekte ve kimyasal bileşenlerin kendi isimlerini yazmamaktadır. Sizde alerjik reaksiyonlara yol açan tüm parfümlerden ve kimyasallardan kaçınmak mümkün olmayabilir. Ancak belirtileri ve neler yapabileceğinizi keşfederek en azından hazırlıklı olabilirsiniz.

Alerji yaşadığınızda vücudunuzun bağışıklık sistemi parfümün içinde bulunan bir maddeye ya da bileşene tepki vermiş demektir. Yani bedeniniz bu maddeyi bir mikrop gibi algılar. Enflamatuar bir tepki vererek bu maddeyi sanki bir bakteri ya da virüsmüş gibi yok etmeye çalışır. Bağışıklık sistemi tepkisi genellikle birkaç gün içinde gelişir, kaşıntı ve döküntü şeklinde görülür. Bazı durumlarda belirtiler geçmeden önce birkaç hafta boyunca kalabilir.

Parfüm hassasiyeti ise çok daha yaygındır, vücudunuzu tahriş eden bir şeye verilen tepkidir. Hassasiyet tüm vücutta bir bağışıklık tepkisinin verilmesine yol açmaz. Birkaç saat içinde geçen bir döküntü veya hafif bir baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Ayrıca belirtileriniz geçmeden önce birkaç kez hapşırmanız da normaldir. Çünkü vücut normale dönmeden önce tahriş edici maddeyi dışarı atmaya çalışır.

Tepkiye yol açan madde de önemlidir. Parfümlerdeki birçok bileşen aslında alerjen değildir. Bu sentetik ya da kimyasal, tahriş edici maddeler vücutta iritasyona neden olur. Parfüm alerjisine yol açan alerjenler ise teknik olarak proteinlerdir. Çünkü parfümlerin içinde organik proteinler de bulunabilir.  Vücudunuz bunlara enflamatuar tepki verdiğinde alerji belirtileri görülür. Alerjiye bunlar yol açarken birçok kişinin hapşırmasına, döküntü ve baş ağrısı yaşamasına sebep olan aslında parfüm hassasiyetidir.

Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY

Merhabalar ben 20 yaşındayım küçüklükten beri mide ağrısı yaşıyorum besin alerjisi oldugmu öğrendim bana özel diyet listesi yapmanızı istirham ediyoru... devamı