Bazı parfümler kimilerini rahatsız edebilir, kaşıntı, baş ağrısı gibi şikayetler görülebilir. Bu durumun aslında iki türü vardır. Bazen parfümün içindeki proteinler bağışıklık sistemimizi bir virüs gibi harekete geçirip alerjik tepki oluştururlar. Bazense parfümün içindeki kimyasallar tahriş oluşturup parfüm hassasiyetine neden olurlar. İkincisi aslen alerji değildir ve belirtileri daha kısa süreli ve hafif olarak görülür. Peki daha nadir görülen parfüm alerjisinin belirtileri nelerdir?

Parfüm ve kokulara verilen alerjik tepkiler genel olarak kaşıntılı, kırmızı bir döküntü şeklinde görülür. Bu belirti kısa bir sürede kaybolabilirken bazı hafif belirtiler parfüme kısa süre maruz kaldıktan sonra bile birkaç hafta boyunca sürebilir. Parfüm alerjisinin hafif belirtileri arasında döküntü veya tahriş olmasa bile kaşıntı, göz ve boğaz bölgelerinde kaşıntı, pul pul olan veya kuruyan cilt, kabuk bağlayan ve irin içerebilen kabarcıklar, kurdeşen, cildin kızarması, herhangi bir yara olmadan ciltte yanma hissi, güneş ışığına normalden daha hassas olmak sayılabilir. 

Parfüm alerjisinin belirtileri bunlarken parfüm hassasiyeti farklı işaretlere yol açar. Örneğin parfüm yüzünüzün, ağzınızın veya burnunuzun yanında sıkılırsa hapşırık, burnun kaşınması, akması, tıkanması, genizde akıntı, inatçı bir öksürük, baş ağrısı ve mide bulantısı görülebilir. 

Daha şiddetli alerjik reaksiyonlar ciddi durumlardır ve aniden gelişirler. Bunlardan bazıları acil tıbbi müdahale gerektirir ancak son derece nadir olarak görüldükleri bilinmelidir. Acil belirtilerden bir tanesi ağzın, dilin, dudakların şişmesidir. Bu tip bir şişkinlik rahatsız edici olabilir, kişi nefes almada, konuşmada, yemede zorluk yaşar. Bu durumda kişiye kortikosteroid iğne gibi bir müdahale yapılmalıdır. Böylece şişkinlik inecektir. 

Parfüm alerjisinin belirtilerinden en ciddi olanı anafilaksidir. Bu durumda hava kanalları iltihaplanır ve kapanır çünkü vücudunuz IgE adı verilen bir antikoru yüksek miktarlarda salgılar. Bunun sonucunda kişi nefes almada zorlanabilir ya da nefes almak imkansız hale gelebilir. Böyle bir durumda acilen hastaneye gitmeniz gereklidir. 

Eğer parfüm alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız doktora giderek test yaptırabilirsiniz. Doktorunuz farklı alerjenleri ufak miktarlarda uygulayarak hangilerinin bir reaksiyona yol açtığını belirleyecektir. Bir kere hangi maddelere alerjik olduğunuzu öğrendikten sonra onu içeren parfümleri kullanmaktan kaçınabilirsiniz.

Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY

Merhabalar ben 20 yaşındayım küçüklükten beri mide ağrısı yaşıyorum besin alerjisi oldugmu öğrendim bana özel diyet listesi yapmanızı istirham ediyoru... devamı