Nedir
Pilar Uygulaması
Pilar uygulaması, horlamayı hafifletmek ve uyku esnasında nefes almanın sürekli olarak durup yeniden başladığı ve potansiyel olarak ciddi bir uyku rahatsızlığı olan obstrüktif uyku apnesinin hafif ve orta şiddetteki belirtilerinde kullanılan bir tedavidir. Hem horlama hem de obstrüktif uyku apnesi, uyku esnasında gırtlak arkasındaki kaslarının gevşeyerek hava yollarını tıkaması neticesinde meydana gelir.
Pilar uygulaması, küçük polyester çubuklarının gırtlağın bir bölümüne yerleştirilmesini (yumuşak damak) içerir. Pilar uygulaması genellikle doktorunuzun ofisinde lokal anesteziyle yapılır. Çubuklar dokuyu sertleştirir ve implantla birleşmesini sağlarlar. Bu da yumuşak dokuyu hafifçe sertleştirerek uyku esnasında gevşemesinin önlenmesine yardımcı olur.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Pilar uygulaması şunun için yapılabilir:
- Horlamayı hafifletmek
- Obstrüktif uyku apnesinin hafif belirtilerinin hafifletmek
Siz uyurken ağzınızın arkasındaki kaslar aynı zamanda (yumuşak damak) dil ve gırtlak gevşer. Bu dokular, yeteri kadar gevşedikten sonra titrer ve horlamaya neden olur. Ağzınızın içindeki kaslar, dil ve gırtlak, gece boyu pek çok defa nefes almanızın durmasına veya nefesinizi sığ bir şekilde almanıza neden olacak kadar gevşeyebilirler; bu duruma da obstrüktif uyku apnesi denir.
Horlama, sizin ve yatak partnerinizin uykusunu bölen bir dert olabilir. Horlama aynı zamanda daha ciddi bir rahatsızlık olan obstrüktif uyku apnesinin de bir göstergesi olabilir. Obstrüktif uyku apnesi, gece boyu birçok defa kandaki oksijen miktarında aşırı düşüşlere neden olabilir, bu da yüksek kan basıncı ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmektedir.
Pilar uygulaması, yumuşak damaknın içine cerrahi yöntemle küçük çubuklar yerleştirilerek sertleştirilmesini ihtiva eder. Bu ise titreşimi ve yumuşak damak dokusundaki gevşekliği azaltır. Pilar uygulaması, bazı kişilerde horlama ve hafif ve orta şiddette obstrüktif uyku apnesi tedavisi için etkili olabilir. Fakat herkeste özellikle de aşırı kilolu ve obez kişilerde işe yaramayabilir. Bazı kişilerde sürekli pozitif hava yolu basıncı gibi durumlar için tedavi sağlayan pilar uygulamasından sonra bile hala obstüktif uyku apnesi görülebilir.
Pilar uygulaması, ağır obstüriktif uyku apnesi veya başka uyku apnesi türleri için tavsiye edilmez. Şayet sizde obstüriktif uyku apnesi varsa veya horluyorsanız, bir kulak burun boğaz veya uyku hastalığı uzmanına gidin. Uzman, problemin kaynağının uyku esnasında hareket eden yumuşak damak olup olmadığını ve pilar uygulamasının sizin için bir alternatif olup olmayacağını belirlemek üzere durumunuzu değerlendirecektir.
Riskler
Riskler
Çalışmalar, pilar uygulamasıyla ilişkili birkaç komplikasyon bulunduğunu bildirmektedir. Bildirilen en yaygın komplikasyon yerleştirilen implantın, yumuşak damak dokusundan fırlamasıdır. Bu durumda implant ya değiştirilir ya da yenilenir.
Diğer komplikasyonlarsa genellikle geçicidir ve kendi kendine iyileşir. Bunları da şu şekilde sıralayabiliriz:
- Boğaz ağrısı
- Ağızda metalik bir tat
- Yumuşak damakta bir yabancı madde hissi
- Şişme
Her cerrahi uygulamada olduğu gibi enfeksiyon da bir başka muhtemel risktir. Cerrahiden sonra sizde ateş olursa doktorunuzla temasa geçin.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanılır?
Doktorunuz randevuya gelmeden önce antibiyotik kullanmaya başlamanızı istememişse pilar uygulaması için ayrı, özel bir hazırlık yapmanız gerekmiyor.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Uygulama esnasında
Pilar uygulaması cerrahın ofisinde yapılır. Burada tıpkı dişlerinizin temizlenmesi gibi geriye doğru yaslanacağınız bir sandalyeye oturtulursunuz. Genellikle 30 dakika süren uygulama esnasında cerrah şunları yapar:
- Enjeksiyon için alanı uyuşturmak üzere yumuşak damağa sınırlı bir anestezi uygular
- Alana acıtabilecek bir anestezi enjeksiyonu yapar
- İlk implantı yerine yerleştirir
- Kendi çıkarılabilir cihazı olan ilk implantı yerine sokar.
- Son iki adımı iki defa ya da daha fazla tekrar eder
Uygulamadan sonra
Doktorunuz ciddi bir kanama veya şişmeniz olup olmadığını anlamak için sizden birkaç dakika oturmanızı isteyebilir. Aynı gün normal aktivitelerinize ve normal yeme içmenize dönebilirsiniz. Doktorunuz, ağrılarınız ve şişkinlikleriniz inmesi için ve anestezinin geçmesiyle birlikte hissedeceğiniz ağrılarınıza yardımcı olmak için size antiiltihabik ilaçlar tavsiye edebilir. Birkaç gün antiseptik durulama ve enfeksiyonu önlemek için antibiyotik kullanmanızı da isteyebilir.
Sonuçlar
Sonuçlar
Siz veya yatak partneriniz horlamada veya uyku apnesinden dolayı soluk almanızın durmasında uygulama olur olmaz aynı gün ciddi bir azalma olduğunu fark edeceksiniz. Fakat zaman içinde implant etrafındaki dokular sertleştikçe yumuşak damak da sertleşecek, bu yüzden implantın etkisinin tamamen ortaya çıkması birkaç ay alacaktır.
Çubuklar yerleştirildikten sonra genellikle geri çıkarılmazlar. Pilar uygulaması henüz yeni olduğundan, implantın ne kadar uzun süre etkili olduğu da bilinmemektedir.
Op. Dr. Mert DEMİREL
nasıl bir uygulama gerekli ve ameliyat kesin cözüm mü yan etkileri olur mu... devamı
Kadınlarda Uyku Sorunu Ve Fibromiyalji Riski Bağlantı
Yolculukta Yorgunluk Ve Uykusuzlukla Mücadele
Pilar Uygulaması
Uzun Uyku Süresi Yaşlılarda Artan Metabolik Sendrom Riskiyle Bağlantılandırıldı
Horlamadan Kurtulmanın 7 Basit Çözümü