Çoğu kadında ,ya adet döneminden önce ya da dönem esnasında premenstrüel sendrom (PMS) gelişir. Şiddetli belirtileriniz varsa, bunların tedavisi için bir uzmanı görüp görmeyeceğinizi merak edebilirsiniz.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:
- PMS belirtileri düzenli olarak hayatınızı engelliyorsa ve sizi düzenli faaliyetlerinizi gerçekleştirmekten alıkoyuyorsa.
- PMS belirtileri yüzünden kontrolden çıkmış hissediyorsanız.
- PMS belirtileri ev tedavilerine yanıt vermiyorsa.
- Önemli PMS belirtileri (depresyon, anksiyete, sinirlilik, ağlama ve duygudurum değişiklikleri gibi) adet döneminizden iki gün sonra bitmiyorsa.
Yakın İzleme
Eğer PMS belirtileri birkaç ay artarda sürekli olarak gerçekleşiyorsa, ev tedavisini deneyin. Çoğu kadın, hayatlarında gerçekleştirdikleri küçük değişikliklerin, hastalığın belirtilerini önemli oranda iyileştirdiğini fark etmektedir.
Eğer ev tedavisi belirtileri iyileştirmiyorsa ve belirtiler hayatınızı şiddetli biçimde sarsıyorsa, üç ay sonrası için doktorunuzdan bir randevu alın. Çünkü çoğu doktor, PMS’yi teşhis ve tedavi edebilmek için en az iki aylık bir menstrüel döngü süresince, bir menstrüel günlük tutmanızı ister.
Eğer PMS olduğunu düşünüyorsanız, aşağıdakileri günlüğünüze kaydedin.
- Belirtilerinizi ve şiddet derecesini
- Belirtilerin gerçekleştiği tarihleri
- Yumurtladığınız tarihi (eğer gerçekleştiğinde anlayabilirseniz)
- Adet döneminizin olduğu günleri
Kimi Göreceksiniz?
Genellikle, ilk elde başvurduğunuz hekiminiz, premenstrüel sendromun (PMS) teşhis ve tedavisini gerçekleştirebilir. Doktorunuz PMS’yi tanıyamıyorsa, sizi başka bir uzmana yönlendirebilir.
PMS’nin teşhis ve tedavisini gerçekleştirebilen sağlık uzmanları şunlardır:
- Pratisyen hemşireler
- Asistan doktorlar
- Pratisyenler
- Aile doktorları
- Kadın sağlığı üzerine eğitimli dahiliye uzmanları
- Jinekologlar
Eğer PMS şiddetliyse, bir tedavi planı geliştirilmesi için bir jinekoloğa danışmanız gerekir. Eğer belirtileriniz daha çok duygusal ya da davranışsal ise, veya premenstrüel disforik bozukluk (PMDD) tanısı almışsanız, bir psikiyatrist ya da psikologla çalışmak, belirtilerinizi yönetme yöntemleri bulmanıza yardımcı olabilir.
Premenstrüel Sendrom Riskinizi artıran faktörler
Özer SELİMOĞLU
merhaba . ben lise 2. sınıfa giden bir öğrenciyim .boyum 1,78 kilom 58 . bu gün internette gezinirken mafran sendromu diye bir hastalık duydum . belir... devamı
Kronik Ağrınızı Azaltacak Günlük 10 Alışkanlık
Adet Kasılmaları (Krampları)
Menstrual Döngü Kolesterol Seviyelerini Etkiler
Premenstrüel Sendrom - Neler Olur?
Premenstrüel Sendrom Belirtileri