Giderilmeyen ihtiyaçlar, gerilim, stres, bedensel ve ruhsal sorunlar, nereye gideceğini bilmemek, gelişememek, değişememek günümüz insanının az ya da çok deneyimlediği yaşam sorunları. Bu tür sorunları aşmada birçok yöntem denense de en etkili ve kalıcı yöntemlerin başında ‘Psikoterapi’ geliyor.
Dr. Levent Soylu psikoterapi ile ilgili sorularınızı yanıtladı.
Psikoterapi nedir? Psikoterapist kime denir?
Sözlük anlamı olarak ‘ruhsal tedavi’ anlamına gelse de pratikte ilaç ya da tıbbi alet kullanmadan yapılan ‘konuşma tedavisi’ anlamında yaygın olarak kullanılmaktadır. Telkin, öğüt ya da bütüncül bakmayan çeşitli tekniklere psikoterapi yönteminden çok destek etkisi olabilen destek yöntemler denebilir.
Psikoterapist, deneyime dayalı uzun eğitimler sonucu kazanılmış psikoterapi yaklaşım ve becerilerine bilimsel ilkelerine uygun hasta ya da danışanı uygulayan kişidir.
Psikoterapi kimlere uygulanır?
Her tür basit, karmaşık sorun, danışma, hastalık ve kişisel gelişim amaçlı kullanılabilir.
Psikoterapinin çeşitleri var mı?
Uygulanan teknik, kaynak ya da konularına göre çeşitli biçimlerde isimlendirilmektedirler. Örneğin; davranışçı, dinamik, varoluşçu, bilişsel, gestalt, Grup evlilik terapisi, aile terapisi, cinsel terapi vb…
Kişisel gelişim mi? Psikoterapi mi?
Aslında her ikisi de aynı amaca hizmet ediyor; büyümek, gelişmek sorunlardan kurtulmak…
Kişisel gelişim programlarının çoğu köklerini psikoterapilerden almaktadır ve mutlaka az ya da çok işe yaramaktadır ancak piyasadaki birçok kişisel gelişim kurs ve kitabı, değişimden çok hoşça vakit geçirmeye yarıyor gibi görünmektedir. Kalıcı bir değişim isteniyorsa deneyime dayalı uzun süre çalışma yapmak gerekir.
Psikoterapinin içeriği nedir?
İnsanın büyüyüp gelişebilmesi için öncelikle çevreden sunulanları fark etmesi ve ihtiyacına uygun biçimde çevredekilerden öğrenmesi gerekmektedir. Çevreyle temas edebilmenin koşulu öncelikle kendi sınırınızı ve zemininizi tanımaktan geçer. Kendi zemininize şöyle bir bakın, içinizde ne kadar çok zıtlık, çelişki, bitmemiş, tamamlanmamış iş var. Bu zıtlıklar tamamlanmamışlıklar, bu günkü en temel ihtiyaçlarımızı fark etmemizi ve gidermemizi engellemektedir.
Merkezinize ne tür insanlar başvuruyor? Ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Mutsuz hisseden, ‛Ben doğal davranamıyorum, değişmek istiyorum ’ diyen, zihinle fazlaca meşgul, doğal duygularını yok saymaya alışmış ve bu nedenle çarpıntı, panik, titreme baş dönmesi gibi fiziksel sorun yaşayanlar en sıklıkla başvuru aldıklarımız. Ayrıca son dönemlerde evlilik ve cinsel sorunlarla ilgili yoğun başvurular alıyoruz.
Danışanlarımıza kişinin isteğine bağlı olarak bireysel ve grup terapileri uyguluyoruz. Ayrıca şu an merkezimizde süren 5 adet kişisel gelişim grup çalışması keyifle devam ediyor.
M. Levent Soylu Kimdir?
Tarsus Amerikan Lisesi mezunu olan Levent Soylu, Çukurova Tıp Fakültesinde Tıp ve Psikiyatri Eğitimi aldı. Kazandığı TÜBİTAK bursu ile Londra Psikiyatri Enstitüsünde 1 yıl evlilik ve cinsel terapi eğitimi gören Soylu son 14 yıldır Cleveland Enstitüsün Gestalt Terapi Programı üyesi olarak psikoterapi eğitimi almaya ve vermeye devam etmektedir.
Cinsel Sadizm
Op. Dr. Süleyman ESERDAĞ
merhaba hocam vajinoplasti ve labioplasti amelyatları aynı anda yapılırmı iyileşme süresi nedir vede ikisnin beraber ameliyat ücreti nedir acaba şimdi... devamı
Hangi Ruh Halinde Ne Yeriz
Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma Ve Yeniden İşleme Tedavisi
Kadın Porno Yıldızları Daha Mutlu
Depresyona Karşı Bilgisayar Oyunu
Elektrokonvülsif Terapi (Ect)