Nedir

Nedir?

Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme’de kendinizle ilgili duygusal olarak tatsız görüntü ve inanışları, travmatik olayla ilişkin vücut algılarını aklınıza getirirsiniz. Aynı zamanda travmatik olay ve kendinize ilişkin alternatif ve daha pozitif görüşlerle değerlendirmeleri tanımlarsınız. Beyindeki bu düşünce ve görüntülerle birlikte terapist tarafından yönlendirilen göz hareketlerine ve parmak tıklatmalarına da dikkat etmeniz istenebilir. Bunun amacı travmatik hatıraların işlenmesini kolaylaştırmaktır.

Örneğin Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme seansında travmatik olayla ilişkili olumsuz inanışlar ve vücut algılarının yanı sıra beyninizdeki tatsız görüntüyü de dikkate almanız istenebilir. Aynı zamanda gözlerinizi birkaç saniye için bir yandan diğer yana döndürmeniz istenebilir. Ardından egzersiz esnasında aklınıza gelenleri tartışırsınız. Aklınıza ne gelirse bu düşünceler başka bir ifşa egzersizinde kullanılabilir. Bu döngü üzüntünüz azalana kadar devam eder.

İşe Yarıyor Mu

İşe Yarıyor Mu?

Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme işe yarıyor görünmektedir. Bununla birlikte aşağıda tartışıldığı gibi Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme yönteminin nasıl işlediği belirli değildir. Genelde Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemenin travma sonrası stres bozukluğunun belirtilerinin ciddiyetini ve suçluluk gibi diğer olumsuz duyguları azalttığı saptanmıştır. Ayrıca Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme yönteminin etkilerinin zaman içerisinde devam ettiğini gösteren bazı araştırmalar da vardır. Birçok çalışma Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme yönteminin ifşa terapisi gibi travma sonrası stres bozukluğu için kullanılan diğer tedavi yöntemleri kadar etkili olduğunu göstermiştir.

Nasıl İşler

Nasıl İşler?

Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme işe yarıyor gibi görünse de nasıl işlediği bilinmemektedir. Aynı zamanda terapinin travma sonrası stres bozukluğu için uygulanan diğer tedavi yöntemlerinden nasıl ayrıldığı da bilinmemektedir.

Terapi esnasında göz hareketlerinin kullanımına ilişkin bazı anlaşmazlıklar vardır. Göz hareketlerinin travmatik hatıraların işlenme sürecini nasıl kolaylaştırdığını açıklamak için birkaç teori önerilmesine rağmen bu teoriler için açık ve tutarlı bir destek yoktur.

Ayrıca göz hareketlerinin tedavinin başarılı olması için gerekli olmadığı, hatta göz hareketlerinin insanların travmatik hatıralarına tamamen konsantre olmalarına engelleyen bir ilgi dağıtıcı olarak tedavinin sonucu için muhtemelen zararlı olabileceği konusunda kanıtlar mevcuttur.  

Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme ifşa terapisi ve bilişsel-davranışsal terapiyle önemli ölçüde çakışır. Hastalardan özellikle travmatik hatıralara ilişkin alternatif değerlendirmeler veya görüşler oluşturmasının yanı sıra korkulan travmatik hatıralarla yüzleşmesi de istenir. Bu tekniklerin travma sonrası stres belirtilerini azaltmada etkili olduğu saptanmıştır. Bu nedenle bu tekniğin başarısının travma sonrası stres bozukluğu için uygulanan ifşa terapisi ve bilişsel terapide kullanılan tekniklere benzer teknikler kullanmasından kaynaklanması mümkündür. 

Daha Fazla Bilgi

Daha Fazla Bilgi

Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme tartışmalı bir terapidir ve zihinsel sağlık profesyonelleri bu terapiyi destekleme konusunda ikiye ayrılmıştır. Bazı zihinsel sağlık profesyonelleri bu terapiyi oldukça desteklerken diğerleri terapinin nasıl işlediğini anlamak için daha fazla araştırmanın gerekli olduğuna inanmaktadır. Birçok kişi kısa sürmesi nedeniyle bu terapiyi seçmektedir. Bu terapi travma geçmişlerinden kurtulmak isteyen bir kişi için baştan çıkartıcı olabilir. Bununla birlikte sizin için doğru tedavi yönteminin bulunmasında değerlendirilmesi gereken diğer faktörler de olduğunu da hatırlamak önemlidir. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

Benim babam bir patlama sonucu yanık ünitesinde tedavi görüyor ve patlama sonrası çıkan gözü yeniden dikilmiş. ama doktorlar kornea sıvısının boşaldığ... devamı