Yapılan çalışmalar, stres ve sedef hastalığının birlikte ilerlediğini göstermiştir. Stresin sedef hastalığını olumsuz yönde etkilediği bilindiği gibi, sedef hastalığının da stresi körüklediği bilinir.
Uzmanlar, henüz stres ve sedef bağlantısının ne şekilde geliştiğinden emin değiller. Sedef, stresin bağışıklık sistemi üzerindeki bir etkisine bağlı olarak gelişiyor olabilir. Bazı insanlar sedef hastalığıyla ilgili ilk belirtileri, özellikle büyük ölçüde stresli oldukları dönemlerde yaşarlar.
Sedefin Strese Neden Olan Yönleri
- Lekeler. Sedef hastalığı ile yaşayan insanlar, içine kapanık ve utangaç hale gelebilir. Bir davete katılmak ya da birilerinin elini sıkmak gibi basit sosyal etkileşimler bile, onlarda stres yaratabilir.
- Masraflar. Sedef hastalığı için uygulanan tedavilerin çoğu pahalıdır.
- Ağrı. Sedef hastalığı, hayatınıza sabit biçimde stres ekleyen sürekli ağrılara neden olabilir. Bazen bu ağrılar özellikle ellerinizde yoğunlaşarak, günlük işlerinizi yapmanızı engelleyebilir.
- Tedavi. Ne yazık ki, tedavi başlı başına stres kaynağı olabilir. Fototerapi seansları, haftada beş kez olmak üzere bir yıl sürer. Tüm bu seansları programınıza sığdırmaya çalışmak kolay değildir. Bir ilacın yan etkileri ile başa çıkmak da stresli olabilir. Ve doğal olarak, hiçbir şey, aylar boyu uygulanmasına rağmen olumlu sonuç vermeyen tedavilerden daha sinir bozucu olamaz.
- Hastalıkla yaşamak. Sedef hastalığı kronik bir durumdur, tedavisi yoktur. Kötüye gittiğinde sizi zor durumlarda bırakabilir. Hatta her şeyin iyi gittiğini düşündüğünüzde bile kendinizi gelecek hakkında endişeli hissedebilirsiniz: Ya tekrar kötüleşirse?
- Gevşeme tekniklerini kullanın. Tai chi, derin nefes alma, meditasyon, yoga ve benzeri birçok uygulama, sedef hastalarında büyük bir fark yaratabilir. Hatta bazı durumlarda bu teknikler, tedaviye yardımcı olur. Yapılan bir araştırmada, ışın tedavisi görürken meditasyon kasetleri dinleyen insanların, diğer hastalara göre iki kat daha olumlu sonuçlar elde ettiği gözlendi. Belli ki, uzun yürüyüşler veya uzun banyo gibi basit şeyler, sakinleşmenizi ve rahatlamanızı sağlıyor.
- Masaj yaptırın. Stres ve sedef hastalığı ile baş etmeye çalışan birçok kişi, masajın gerginliği hafifletmek için iyi bir yol olduğunu fark etmiştir. Masaj, akupresür ve refleksoloji gibi özel teknikler içerir. Bir masaj uzmanı ararken, daha önce sedef hastalığı olan kişilerle çalışan birini tercih edebilirsiniz.
- Doktorunuza güvenin. Stresi azaltmak için, tedavinizle ilgilenen doktora güvenmeniz gerekir. Doktorunuzla bir ekip gibi çalışmalısınız. Eğer bu olmuyorsa ve uygulanan tedavi hakkında şüpheleriniz varsa, ikinci bir görüş almakta tereddüt etmeyin.
- Profesyonel yardım alın. Eğer stres ve sedef hastalığının yükünü kaldıramayacağınızı düşünüyorsanız ya da depresyon ve sıkıntılarınızın artmasından endişe ediyorsanız, bir terapist ile görüşmek için randevu alın. Terapistler, sedef hastalığınızın altında yatan bazı duygusal konuları çözmenize yardımcı olabilir. Stresinizle baş etmeniz için pratik bilgiler verebilir.
- Daha iyi tedavi alın. Tedavi, sedef hastaları için başlı başına bir stres kaynağı olabilir. Ancak tedavi, sedef hastalığı için başvurmanız gereken bir yoldur. Bu durumda, belirtilerinizi doğru çözümleyip, durumunuzun kontrolünü ele alırsanız, stresinizin temelindeki nedenleri ortadan kaldırabilirsiniz.
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
Hocam Merhabalar; Sol elimin baş parmağında çok aşırı olmasa bile derimin içinde bir kaşıntı var. Gece yatmama ya da günlük hayatıma engel olmuyor anc... devamı
Cilt Kanseri Hastaları İçin Aşı Umudu
Sedef Hastalığı Ve Sedefe Bağlı Eklem İltihabı Arasındaki Bağlantı Nedir?
Kış Mevsiminde Oluşan Sedef Hastalığı Tedavisinde 6 İpucu
Sedef Hastalığı İçin Doğal Bitkisel Çareler Ve Beslenme
Sedef Hastalığı Ve Stres