Astım hava kanallarının enflame olduğu, nefes almanın zorlaştığı bir rahatsızlıktır. Belirtiler genellikle tahriş edici maddeler, nemli hava ve egzersiz gibi tetikleyicilerin varlığında ortaya çıkar. İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonucuna göre hastaların %43’ünde stres, astım belirtilerini tetiklemektedir. Stres ve kaygı problemlerini kontrol altına almak astım ataklarını azaltmayı sağlayacaktır.
Stres ve astım ilişkisi atakların şiddetini, sıklığını ve ne kadar uzun sürdüğünü etkileyebilir. Ayrıca stres, diğer astım tetikleyicilerine karşı kişinin daha hassas olmasına yol açabilir. En sık görülen tetikleyiciler arasında hayvan kepeği, polen, nemli, soğuk veya kuru hava vardır. Stres yaratan unsurlar evde, işte veya aile ortamında olabilirler. Yaşanan büyük değişimler veya travmatik olaylar da strese yol açabilir. Stres enflamasyonu daha kötü hale getirebilir, nefes yetmezliğini tetikleyebilir ve bu da astım belirtilerini kötüleştirir. Stres ayrıca alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklara da yol açarak dolaylı yoldan astım ataklarına neden olabilir.
Stres ve astım ilişkisi görülen belirtilerde bir değişiklik yaratmaz. Tetikleyici unsur ne olursa olsun astım hastalarında göğüste darlık, hırıltı, nefes almada zorluk, hızlı nefes alıp verme, nefes yetmezliği, öksürük gibi belirtiler yaşanır. Stres seviyelerini kontrol altına alacak yaşam tarzı değişiklikleri uygulandığında astım belirtilerinin de hafiflediği görülebilir.
Yeterince dinlenmek, sağlıklı bir beslenme düzenini sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak genel olarak stres seviyelerini düşürmenin etkili yollarıdır. Stres özellikle astım kontrol altında değilse durumu daha çok etkiler. Doktorun önerdiği şekilde tedavi planınıza uymak astım ataklarını azaltır.
Eğer güncel tedavi planınız yeterince etkili değilse doktorunuzu ziyaret ederek ilaçlarınızı ve dozlarını yeniden değerlendirebilirsiniz. Bazı kişiler stresli dönemlerde daha fazla astım ilacı kullanmaktan fayda görürler. Ancak bu doktorunuza danışmadan alabileceğiniz bir karar değildir.
Stres ve astım şikayetlerini hafifletmek için yapabileceğiniz şeyler arasında her gece yeterince uyumak, düzenli olarak spor yapmak, evde veya işte stresli bir durum olduğunda oradan uzaklaşmak, yoga veya benzeri meditatif egzersizler yapmak, nefes egzersizleri yaparak nefesinizi kontrol altına almak, meditasyon yapmak, gerekirse bir sağlık uzmanından danışmanlık hizmeti almak bulunur. Stresi hafiflettiğinizde hem ataklar daha nadir yaşanacak hem de diğer tetikleyici unsurlara karşı hassasiyetiniz azalacaktır.
Astım Atağının Belirtileri
Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN
hocam bende astım var ventolin kullanıyorum önerebileceğiniz başka ilaçlar varsa sevinirim yaşım 13... devamı
Atrial Çırpınımla Yaşamak
Anksiyete Ve Stres Hıçkırığı Tetikliyor
Cilt Hastalıklarının Psikolojik Nedenleri
Akut Stres Bozukluğu Nedir?
İşsizlik