Uyumak, insanın en önemli biyolojik ihtiyaçlarından biridir. Uyuduğunuz zaman vücudunuzun birçok fizyolojik süreçleri durur ve vücut sisteminizin bazı sömürülmüş bölgeleri ileride kullanılmak üzere yenilenir. Şimdi uykunun ve boy uzamasının, insan büyüme hormonunun salgılanması üzerindeki etkilerini inceleyelim. Gerçekten uyumak, boyunuzun uzunluğunu etkiler mi? Evet ise fazladan uzamak için ne yapmalıyım?
Uyku, beyin hareketlerini de içeren beş aşamadan oluşur.
- NREM; uykunun göz hareketlerinin olmadığı dönem, uykuyla uyanıklık arası.
- Orta seviyede uyku
- Derin veya yavaş dalga uykusu
- Uykunun en derin evresi
- Hızlı göz hareketi uykusu; REM
Uykudan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız iyi, derin bir uyku uyumanız gerekir. Derin uyku; deliksiz ve rahat uykudur, kalktığınızda tamamen yenilenmiş ve enerji dolu hissedersiniz. Gün boyunca karşılaştığınız sorunlar veya duyduğunuz kötü haberler yerine zihninizde olumlu şeyler düşünerek yastığa başınızı koyduğunuzda genellikle 10 dakika uyursunuz.
Derin uyku sırasında vücudunuz ve zihniniz etkili şekilde kendini onarır, ayrıca gün boyunca stres yüzünden zarar görmüş ve yıpranmış kısımları yeniden canlandırır. Bunun yanı sıra, rahat bir uykuyla vücut, bağışıklık sistemini destekler, yeniden enerji verir ve güçlendirir.
Uyumak, Uzamak ve İnsan Büyüme Hormonu
- 16 Ağustos 2000 tarihinde AMA dergisinde yayımlanan araştırmada, insan büyüme hormonu ve uyku bozuklukları arasında bağlantı olduğu belirtildi.
- Chicago Üniversitesi tarafından yürütülen ve profesör Eve van Cauter’in başında olduğu araştırmada yaşları 16 ile 83 arasında değişen 149 erkekte uyku bozuklukları ve kanlarındaki insan büyüme hormonu eksiliği arasında bağlantı kuruldu.
- Özellikle geceleri derin uyku ya da yavaş dalga uyku sırasında vücutta insan büyüme hormonu, doğal şekilde üretilir. Araştırmada, 45 yaındaki erkeklerin gece uyandıkları vakit bir kez daha derin uykuya geçme kabiliyetlerini neredeyse yitirdikleri bulundu. 50 yaşına gelindiğindeyse uyku miktarının yüzde 27 azaldığı görüldü. Ayrıca bu dönemde büyüme hormonunun salgılanmasının da yüzde 75 azaldığı belirtiliyor.
- İnsan büyüme hormonu eksikliğini, uykuda azalmaya bağlayacak herhangi bir bulgu yoktu. Aksine bu araştırma ters bir bağlantı gösterdi: daha az derin uykuda kalan vücut daha az insan büyüme hormonu salgılıyor.
Yapay insan büyüme hormonu tedavileri; kilo kaybından, boy uzamasına veya bağışıklık sisteminin güçlenmesine kadar birçok farklı yarar sağlar. Ama kişinin kendi vücudu da, yeterli ve derin bir uyku uyumak şartıyla doğal şekilde insan büyüme hormonu üretebilir.
Vücudunuz doğal olarak insan büyüme hormonu üreteceği için ileride yan etkileri yüzünden bedel ödemekten korkmazsınız ve insan büyüme hormonunun bütün avantajlarından yararlanabilirsiniz.
Peki, bütün bu faydalardan yararlanmak ve biraz daha uzamak için ne kadar uykuya ihtiyacım var? Aslında sorunun cevabı yaş dahil birçok farklı faktöre göre değişiklik gösterir.
- Bebeklerin genellikle günde 16 saat uyumaları gerekir.
- 6 ile 12 yaş arasındaki çocukların gece boyunca on buçuk ya da on bir buçuk saat uyumaları gerekir. Bir gencin görece olarak daha az uykuya ihtiyacı vardır, yaklaşık 9-10 saat gece uykusu gibi.
- Bir yetişkininse her gece 7-8 saat uyuması gerekir. Ama bu süre değişebilir, bazı insanlar için 6 saat uyku yeterli olabilirken bazı yetişkinlerin 10 saatlik bir uykuya ihtiyacı vardır. Örneğin düzgün bir beslenme planı olan, düzenli egzersiz yapan ve gün içerisinde belli aralıklarla zihnini dinlendiren bir yetişkin için 6-8 saatlik bir uyku yeterli olabilir. Maraton koşucusu gibi her gün fiziksel ya da ruhsal çok fazla strese maruz kalan yetişkinlerin yıpranmış vücut ve zihinlerini yeniden toparlamak için 8 saatten fazla uykuya ihtiyaçları vardır.
- Halimeliğin ilk 3 ayında kadınlar genellikle normal uykularından birkaç saat daha fazla uyur.
- Kişinin ihtiyacı olduğu uyku miktarı, önceki günlerdeki uyku miktarına göre değişir.
- Gün içerisinde uykulu olma, sıklıkla uyku yoksunluğunun işaretidir. Birkaç saatlik derin uyku, uzun saatler boyunca çekilen sığ uykudan daha iyidir.
Yanı sıra, gece uykusu, gündüz uykusundan daha iyidir. Aslında akşam 10.00 ile sabah 06.00 arasında uyunan uykunun ideal olduğu düşünülüyor. Araştırmalar gösteriyor ki biz uyurken vücut sıcaklığımız düşer ve ani bir hızla nörotransmitter melatonin üretilmesine izin verir. Akşam 10.00 ile sabah 06.00 arasında uyunan uyku modeli, vücudunuzun ihtiyacı olduğu melatonin seviyesini doğal şekilde geri kazanmasına yardımcı olur.
Uykusuzluk
Sürekli yaşanılan uykusuzluk, vücudunuzun ve zihninizin kendini toparlamasına ve canlandırmasına şans tanımaz. Sonuç olarak her güne daha az alarma geçirilmiş şekilde başlarsınız ve bir önceki güne oranla kendinizi fiziksel olarak daha az sağlıklı hissedersiniz. Bu durum da strese ve yorgunluğa neden olacaktır. Uzun vadede kişinin duygusal sağlığına, zihinsel yeteneklerine, verimliğine ve performansına engel olur.
Uykusuzluk aynı zamanda zayıf fiziksel koordinasyona, kısa dönem hafıza kaybına, konsantrasyon bozukluğuna, uyuşukluğu, depresyona, dış uyarılara verilen tepkilerin zayıflamasına, anabolizmanın (hücre sentezi) artmasına, katabolizmanın (hücre bozuklukları) azalmasına ve diğer sağlık sorunlarına neden olur. Medikal çalışmalar gösteriyor ki aşırı durumlardaki uykusuzluk kas dokuların zayıflamasına yol açar.
Diğer taraftan yeterli uyku, kişinin bağışıklık sistemi ile konstrasyon yeteneğinin güçlenmesine ve genel fiziksel görünümünün iyileştirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda uyku, düzgün büyümeye ve potansiyel boy uzunluğuna kavuşmaya yardım eder. Çalışmalara göre yeterli uyku uyuyanlar çok daha verimli çalışırlar.
Uyku ve boyun uzaması bir dereceye kadar bağlantılıdır. Bu nedenle geceleri gözlerinizi kapatın ve fazladan uzamanın tadını çıkarın.
İnsanlarda Boy Uzaması
Op. Dr. Meftun KARATAŞ
Hocam teyzem bir sene önce ayağını burktu ve lifleri uzama yapmış ve hala düzenledi ne yapmamızı önerisini hocam... devamı
Erkeklerde Kasık Ağrısı
Bel Ağrısı İçin Omurga Manipülasyonu Tedavisi
El Cerrahisi Nasıl Yapılır
S1 L5 Sakralizasyon Nedir?
Doğal Egzersiz Yolları