Bilim adamları rüyalar ve yatmadan önce yemek arasındaki ilişkiden emin olmasa da yatma saatine yakın yemek yemenin uykuyu kötüleştirdiği ortadadır. Özellikle ağır yemeklerden, baharatlı gıdalardan ve sindirimi zor gıdalardan uykudan önceki 2-3 saatte kaçınmak gerekir.
Uyurken beyin aktif kalır. Uyku boyunca 1’den 4’e kadar evrelerden geçilir ve REM uykusuna gelinir. Çoğu rüya bu aşamada görülür. Uyku beyindeki nörotransmitter sinyallerinden etkilenir dolayısıyla beyni etkileyen gıda, ilaç ve bağımlılık yapıcı nikotin gibi maddeler REM evresini ve rüyaları etkileyebilir.
Yatmadan önce yemek metabolizmayı hızlandırır ve beynin gece aktivitesini artırır. Bu da rüyalara ve kabuslara yol açabilir. Alkol ve nikotin gibi maddeler daha hafif uyku sağlarlar ve REM evresini önlerler. Bu da daha az rüya anlamına gelir. Bazı gıdalar ise REM evresini ve rüyaları artırırlar. Ancak REM evresinde rüya görmenin kesin nedeni bilinmemektedir.
Avustralya’da yapılan güncel bir çalışma baharatlı gıdaların rüyalara sebep olduğu fikrinin yanlış olabileceğini, tersinin söz konusu olabileceğini gösterdi. Bu çalışmada bir grup erkek bazı geceler yatmadan önce baharatlı gıdalar yerken, bazı geceler sade gıdalar yediler. Baharatlı gıdalardan sonra uykuya dalma süreci uzadı ve rüyanın görülmediği derin uyku süresi arttı. Yani baharatlı gıdalar uykuyu bozsalar bile kabuslara sebep olmadılar.
Yatmadan önce yemek kabuslardan başka problemlere sebep olabilir. Mide asidinin yemek borusundan yukarı çıktığı durum olan reflü yatmadan önce yemek yenildiğinde artabilir. Bu da yanma hissi ve göğüs ağrısına sebep olarak uykuyu bölebilir. Ayrıca yatmadan hemen önce yemek bazı kişilerde döngüsel kusma sendromu denen durumu kötüleştirebilir.
Besin Zehirlenmeleri
Prof. Dr. Kaan AYDOS
slm hocam ben yeni isirgan tohumu ve isirgan cayi ille mor havucta yesem olur mu... devamı
Kâbus Nedir?
Daha Güzel Rüyalar Görmenin Yolları
Yatmadan Önce Yemek Kabuslara Sebep Olur Mu?
Kabuslar Sağlığınız İçin İyi Olabilir
Kâbus Görmekten Kurtulmanın Yolları