Horlama; uyku esnasında gürültülü ses çıkarma olarak bilinir. Genellikle erişkin erkeklerde görülse de çocuklarda da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Horlama mekanizma olarak uykuda, nefes alma sırasında burundan ağız arkasına ve buradan da gırtlağa ve akciğere geçen havanın akışında tıkanma olmasıyla ortaya çıkar. Solunum yolunun açılıp kapanması boğazdaki dokuların titreşimine neden olur, bu da horlama olarak tanımladığımız gürültülü bir ses olarak karşımıza çıkar.
Horlama toplumda çoğu zaman komik olarak algılanan ve önemsenmeyen bir sorun olarak görülür. Fakat yeterli miktarda kaliteli uyku herkes için çok önemlidir ve hayatın temel öğelerindendir. Bu yüzden, uykuda yaşanan problemler ve horlama basit sorunlar olarak düşünülmemelidir.
Bütün büyükler gibi çocuklar da, yeni bir güne uykusunu yeterince almış, enerji dolu, dinlenmiş olarak başlamak ister. Ancak horlama nedeniyle enerjisini uykuda nefes alabilmek için harcayan çocuğun, gün içerisinde kullanacağı enerji kalmaz ve bağışıklık sistemi bozulur, vücut enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale gelir sonuçta günlük performans, gelişim ve zihinsel aktiviteler olumsuz yönde etkilenir.
Çocuklardaki horlama nedenlerinin başında, bademcik rahatsızlıkları ve geniz eti büyüklüğü gelmektedir. Burunda tıkanma, şişmanlık, mide rahatsızlıkları, alerjik durumlar, diş ve çene yapısında bozukluk, yüz kemiklerinin gelişiminde deformasyon ve genetik rahatsızlıklar horlamanın diğer sebepleri olarak karşımıza çıkar.
Horlayan ve özellikle de horlamayla birlikte nefesi duran çocuklarda soluk almada kesilme, durma, garip sesler çıkarma, yatakta dönüp durma, aşırı terleme ve yatak ıslatma olabilir. Gündüz hiperaktivite, davranış bozuklukları, sinirlilik, uyumsuzluk, okul başarısında düşme, zor uykudan uyanma, özellikle sabahları olan baş ağrısı, burun tıkanıklığı, genizden konuşma gibi belirtiler görülebilir. Bazı çocuklarda gündüz uyku hali de olabilir.
Horlayan ve uykuda nefesi duran çocukların bazılarında yüksek tansiyon, aşırı kilo alma veya normal yemeye rağmen kilo alamama önemli bulgulardandır. Sabahları kalktıklarında baş ağrıları ve bilinç bulanıklığı vardır. Geceleri nefes almak için çabalama ve boğulma hissi vardır. Uykuda aşırı terleme olabilir. Özellikle geceleri çok fazla korkulu rüya görme veya uyurgezerlik gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Horlama sorunu olan bir çocuk, doktor muayenesi ve diğer tetkiklerden geçtikten sonra, sebebe yönelik tedaviye alınmaktadır. Horlama; bademcik ve geniz etinden kaynaklanıyorsa, biz kulak burun boğaz uzmanlarınca değerlendirilerek tedaviye başlanır. Gerekirse bademcik ve geniz eti küçük bir operasyonla alınabilir ve horlama tamamen ortadan kaldırılır.
Bazen de horlama basit sebeplerden kaynaklanabilir ve bir kaç küçük önlemle giderilebilir. Çocuğun yatış pozisyonunun düzeltilmesi, uykuda başın geriye düşmemesi sırtüstü değil de yan yatırılması basitçe önlemler olabilir.
Yine ev içerisinde havanın kuru ve soğuk olması burunda kuruluk ve kabuklanmaya neden olabilir, ayrıca kuru - soğuk hava çocuğun sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesine uygun ortam hazırlayabilir. Bu durum geçici olarak burun tıkanıklığı ve geceleri horlama yapabilir. Mümkünse ev içerisindeki havanın nemlendirilmesi bu şikayetlerin kısmen düzelmesine neden olabilir.
Alerjik nedenlerle burun tıkanıklığı ve horlama yaşanıyorsa, alerji nedeni araştırılarak tedaviye bu yönde devam edilmelidir. Çene ve diş yapısındaki bozukluklar var ise ortodonti bölümü ile hasta değerlendirilmelidir. Bütün bunların yanı sıra şişmanlık da söz konusu ise, beslenme uzmanı ile ideal kilo için diyet programına da başlanılmalıdır.
Unutulmamalıdır ki çocuklarda horlama sadece uykuda gürültülü ses çıkarmak gibi komik bir olay değildir. Özellikle çocuklarda büyüme gelişmeyi olumsuz etkileyen, diş- damak gelişimini direk olarak ilgilendiren, sosyal yaşamı, okul başarısını etkileyen, hiperaktivite, sinirlilik, davranış bozuklukları başta olmak üzere birçok psikolojik rahatsızlığa zemin hazırlayan, ilerde kalp ve akciğer sağlığını tehdit eden, tedavi edilmesi gereken çok önemli bir sorundur.
merhaba 2 yaşında bir kızım var ve horlaması var siz o yaş çocuk muayenesi ve tedavisi yapıyormusunuz... devamı
Gece Terörü
İnsomnia: Daha İyi Uyku İçin 20 İpucu
Uyku Getiren Yiyecekler Nelerdir?
Geç Yat, Erken Kalk: Şeker Hastalığına Davetiye
Uyku Apnesi Uykuda Ölümlere Yol Açıyor