Kleine-Levin Sendromu
Kleine-Levin Sendromu
Kleine-Levin sendromu, hipersomninin (aşırı uykunun) nükseden bir türü olup kişiyi yılda 3-4 kere etkiler. Doktorlar bu sendromun sebebini bilmemektedirler. Bu bozukluk, 2-3 gün boyunca günde 18-20 saat uyku, baskılanamayan anormal cinsel istek, apati (kayıtsızlık), kompülsif yemek yeme ve huzursuzluk gibi belirtilere sahiptir. Bu sendromun erkeklerde görülme olasılığı kadınlara göre üç kat fazladır.
Bu bozukluk en çok ergen erkekleri etkiler. Bu sendroma sahip kişilerde, uyanıkken, huzursuzluk, letarji ve/veya kayıtsızlık görülebilir. Kişi ayrıca konfüze olmuş (zihni karışmış) gibi görünebilir ve halüsinasyonlar görebilir. Kleine-Levin sendromunun belirtileri periyodiktir. Kişi, haftalar ya da aylarca belirti yaşamayabilir. Belirtiler olduğunda, bunlar günler ya da haftalar boyunca devam edebilir. Bazı vakalarda, Kleine-Levin sendromuyla ilişkili belirtiler ilerleyen yaşla beraber ortadan kaybolur. Ancak, ataklar ileride tekrarlayabilir.
Kleine-Levin sendromu için iyi bir tedavi yoktur. Doktorlar çoğunlukla birtakım uyarıcılar verir. Bunlar belirtileri giderebilir; ama altta yatan sebebe bir etkide bulunmaz. Lityum ya da karbamazepin gibi duygudurum dengeleyicileri kullanmaya karşı bir eğilim vardır; fakat raporlar, bu ilaçların sadece bazı hastalarda işe yaradığını gösterir.
Uykuda Sıçrama
Uykuda Sıçrama
Uykuda sıçrama o kadar yaygın bir durumdur ki neredeyse bir uyku bozukluğu olarak görülmez. Birçok kişide, uykuya dalarken tüm vücutta ya da vücudun bir veya birden fazla bölümünde ani ve çoğunlukla şiddetli hareketler görülür. Uykuda sıçrama aynı zamanda hipnik ya da hipnagojik hareketler olarak da bilinir. Bu sorunla ilişkili durumlar şunlardır: genellikle gözlerin ya da kafanın içinden gelen kör edici bir ışık hissi ve kafanın içinden geliyormuş gibi hissedilen yüksek ani bir ses.
Bu duruma yol açabilecek faktörler stres, yatmadan önce egzersiz yapmak, kafein ya da diğer uyarıcılardır. Uykuda sıçrama sorunu yaşayan hastalarda çoğunlukla demir eksikliği ve/veya üre oluşumu vardır. Bu sorun ayrıca bazı antidepresan ve antihistaminlerin yan etkisi olabilir.
Bazen birçok hareket birbiri ardı sıra görülebilir. Bunlar sık, şiddetli ve tekrarlı olabilir. Uykuda sıçramanın şiddetli ya da sık olması, kişinin uykuya dalmaktan korkmasına yol açabilir. Birçok kişide bu hareketler ara sıra görülür. Uykuda sıçrama her yaştan kimseyi ve hem erkekleri hem de kadınları etkiler. Hamile kadınlarda ve yaşlılarda daha sık görülür.
Tedavi seçenekleri bacak egzersizlerini, demir takviyelerini ve kötü vakalarda, huzursuz bacak sendromunda kullanılanlara benzer dopamin agonistlerini içerir; fakat hamile kadınlar dopamin agonistlerini kullanamaz.
Noktürnal Paroksismal Distoni
Noktürnal Paroksismal Distoni
Noktürnal paroksismal distoni, kişinin uyku sırasında epileptik nöbet geçiriyormuş gibi davranışlar sergilediği bir bozukluktur. Bu tür nöbetler bir gecede 7-8 kere meydana gelebilir ve her nöbet 15 ila 60 saniye sürer. Bu nöbetler genellikle REM dışı uyku döneminde görülür. Hasta böyle bir nöbetten sonra uykudan uyanabilir. Bu hastalığı çeken kişilerin davranış biçimi somnambulizm, yani uyurgezerliği de içerebilir.
Bazı araştırmacılar bu bozukluğun frontal lob epilepsisiyle tamamen benzer olduğunu düşünür; ama klinik kanıtlar tamamen kesinleşmiş değildir. Bu bozukluğun en yaygın tedavi şeklinde epilepsi tedavisinde izlenen yol takip edilir.
Akciğer kanserine benzer belirti veren hastalıklar
Op. Dr. Candan HUNDEMİR
Emar sonucum M51.1-lumbar ve diğer intervertebral disk bozukluklari radikülopati ile sizce nasıl durumum... devamı
Uyurken Felç Geçirmenin İşaretleri
Uyku Kaçıran Yiyecekler
Uyku Sorunları İhmale Gelmez!
Jet Lag’İ Önlemenin Yolları
Uyku Bozuklukları İçin Görsel Rehber