Demir Eksikliği Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Anemi olarak da adlandırılan kansızlık düşük demir miktarı nedeniyle kana kırmızı rengini veren hemoglobinin azalmasıyla ortaya çıkar. Dünya sağlık örgütünün belirlemiş olduğu hemoglobin pigmentinin önemli bir parçası olan demir oranının erişkin erkeklerde 13g/dl, kadınlarda ise 12 g/dl olması gerektiği bilinmektedir. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan anemi hastalığı demir, folik asit veya b-12 eksikliğine bağlı olarak gelişmektedir. Genel olarak katı diyetler, düzensiz beslenme, yoğun adet kanamaları veya kalıtımsal faktörlerden dolayı kaynaklanan anemi rahatsızlığında öne çıkan belirtiler şunlardır;

Halsizlik

Anemi hastalarında yetersiz hemoglobin miktarından dolayı sağlıklı kan hücreleri bulunmaz bu da gün içerisinde halsizlik ve yorgunluğa neden olur.

Soluk Ten

Kana kırmızı rengini veren hemoglobin pigmentinin en önemli parçası olan demir mineralinin çeşitli sebeplerle alınamaması anemi hastalarının cildine yansır. Normal bir insana göre çok soluk bir ten rengine sahiptirler.

Baş Dönmesi

Kansızlığın ilerleyen evrelerinde sık rastlanan baş dönmeleri özellikle katı diyetler yapan ve yanlış beslenen insanlarda görülür. 

Ağız Kenarlarında Çatlaklar

Demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan ağız içi yaralar, dudak ve ağız kenarlarında çatlaklar anemi hastalarında görülen belirtiler arasındadır.

Tırnaklarda Şekil Bozukluğu

Anemi hastalarının tırnaklarında şekil bozuklukları, kırılma veya çatlama gibi sorunlar görülebilir.

Saç Kayıpları

Hastalığın ilerleyen evrelerinde ciddi saç dökülmeleri ortaya çıkabilir.

Uzm. Dr. Nursal Filorinali KONDUK

ben b 12 eksikliği var 2 kutu ğne tedavisi gördüm suan haftada 1 vuruluyorum asırı derecede uyku eğilimi yorgunluk halsizlik çekiyorum sabahlatrı yata... devamı