Hastane fobisi ya da nosokomefobi şaşırtıcı derecede sık görülen medikal bir fobidir. Hatta A.B.D.’nin eski başkanlarından Richard Nixon’ın da bu fobiden muzdarip olduğu, bu sebeple bir kan pıhtısıyla ilgili tedaviyi almayı reddettiği söylenmektedir. Nixon’ın korkusunun sebebi hastaneden sağ çıkamayacağından korkmasıydı.
Hastane fobisi olan birçok kişi aynı zamanda doktorlardan da korkar. Buna beyaz önlük sendromu da denir. Doktorlardan korkan kişilerin, muayenehaneye girdiklerinde gerçekten tansiyonları yükselir. Ancak zaman zaman nosokomefobi tek başına da görülür.
Bu fobiye sahip bazı kişiler binanın kendisinden korkarken bazıları da temsil ettiği şeyden korkar. Böyle durumlarda seçilen hastane binası kaygı derecesinde farklılık yaratabilir. Örneğin daha yeni inşa edilmiş, sakinleştirici renklere, spa benzeri bir iç tasarıma sahip, hastalarına internet erişimi, özel oda ve refakatçilerinin kalması için yatak sunan hastaneler bu kişiler için daha az korkutucu olabilir. Sigortanızın durumuna göre seçebileceğiniz farklı hastaneleri bu açıdan da değerlendirebilirsiniz.
Hastaneler genellikle hasta ve yaralanmış halde gittiğimiz yerler olduğundan hastane korkusu anlaşılabilir bir durumdur. Ancak tedavi edilmezse daha ciddi durumlar için tedavi almanızı engelleyebilir. Diğer medikal fobiler de varsa durum kötüleşebilir. Örneğin iyatrofobi doktor korkusudur. Doktor ve dişçilerin yanında hemşirelere, laboratuvar teknisyenlerine ve diğer sağlık çalışanlarına da korku duyulabilir. Mizofobi mikrop korkusudur. Hemofobi kan korkusudur. Tanatofobi ölüm korkusudur. Hipokondriyaz fiziksel belirtilerin altında ciddi bir hastalığın yattığı korkusudur. Nozofobi kanser ve şeker hastalığı gibi belli bir hastalığın gelişmesinden duyulan korkudur. Klostrofobi kapalı yerde olma korkusudur ve MR çekimi gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Tripanofobi ise iğne korkusudur.
Hastaneye gitmeden önce endişeli hissetmek oldukça normal bir durumdur. Peki öyleyse hissettiklerinizin normal bir kaygı mı yoksa hastane fobisi mi olduğunu nasıl anlarsınız? Buna sadece bir akıl sağlığı uzmanı karar verebilir. Ancak genel olarak nosokomefobisi olan kişiler ciddi ve ölümcül durumlarda dahi hastaneye girmeyi reddederler. Korkularının mantıksız olduğunu anlasalar bile aşmakta güçlük çekerler. Bunların yanında aşırı endişe, hastaneyi düşününce veya görünce bile panik atak yaşanması, mide bulantısı, kalbin hızlanması, hızlı ve sığ nefes alma, aşırı terleme, kontrol edilemez bir kaygı duyulması bu fobinin diğeri belirtileri arasındadır.
Çocuklarda okul korkusunun nedenleri nelerdir?
Op. Dr. Salih AYDIN
S.A hocam hastanenizde mr cekildim kayıtları vardır.benim fıtık ameliyat mecburimi olursak riskleri nedir saygılarımla... devamı
Fobiler Psikiyatrik Hastalıkları Tetikliyor
Fobi Ve Fobi Çeşitleri Nelerdir?
Ruhsal Rahatsızlığı Olanlar Toplum İçinde Tedavi Edilecek
Aile İçi Şiddet
Entomofobi