Horlama, horlayanı da onunla birlikte uyuyan kişiyi de rahatsız edici bir durumdur. Horlama hakkındaki en ilginç gerçek ise, horlayan kişinin bir başkası onu uyarmadıkça bunun farkında olmamasıdır. Horlamayı önlemenin kolay yollarına bakmadan önce, horlamanın nedenlerine bir göz atalım.
Horlamanın nedenleri nelerdir?
Horlama bir tür uyku rahatsızlığıdır. Uyku sırasında alınan nefes, boğazın arka tarafında bulunan yumuşak dokuda titreşim meydana getirir, bu da horlama olarak bilinen rahatsız edici sesin çıkmasına yol açar. Bu dokuların nefes almayı engellediği durumlarda, horlama çok şiddetli olur. Horlamanın nedenlerinden biri, yaşlanma veya aşırı alkol tüketimi nedeniyle kas tonusunun bozulmasıdır. Sinüs enfeksiyonu, basit soğuk algınlığı nedeniyle burun tıkanması, uyku apnesi ve alerjik reaksiyonlar gibi sağlık sorunları da, ara sıra horlamalara neden olabilir.
Horlamanın nedenlerinden biri de obezitedir. Çünkü obezite, boğazın çevresinde yağ birikmesine yol açar. Bu da solunum yollarının tıkanmasına ve nefes alıp vermenin güçleşmesine neden olur. Horlamanın altında yatan bu sorunların tedavi edilmesi, horlamanın kesilmesine yardımcı olabilir. Cerrahi müdahale, tedavi yollarından biridir fakat, sadece ağır vakalarda tercih edilir. Şimdi horlamayı önlemenin daha kolay yollarına bir göz atalım.
Horlamayı önlemenin 10 kolay yolu
- İnsanların çoğu, sırt üstü uyuduklarında horlar. Bu nedenle, eğer horlamayı derhal durdurmak istiyorsanız, sırt üstü değil de, yan yatarak uyumayı tercih edin. Horlamayı önlemenin kolay yollarından biri budur.
- Modern horlama tedavileri ağızdan alınan ilaçlar, damak protezleri, CPAR maskeleri gibi çözümleri içerir. CPAR veya sürekli pozitif solunum yolu basıncı, horlayan kişinin taktığı maskeye basınçlı hava üfleyen ve yatağın yanında muhafaza edilen bir makine aracılığıyla uygulanır.
- Aşırı kilolu kişiler, diyet veya düzenli eksersiz yardımıyla kilolarından kurtulmak için ellerinden geleni yapmalıdırlar. Bu, kesinlikle horlamanın hafiflemesine yardımcı olacaktır.
- Piyasada bulunabilen burun şeritleri, horlama için gerçekten işe yarar. Bir burun şeridi, kolayca nefes almanızı sağlayan ve horlamayı azaltan bir banttır. Şeridi burnunuza yapıştırdığınızda, burnunuzun kenarları hafifçe dışa doğru gerilir, böylece burun tıkanıklığınız azalır. Yatmadan önce burnunuzu temizlemek, burun klipsi veya burun askısı kullanmak da aynı şekilde horlamayı hafifletir.
- Alkol tüketiminden kaçınmak ve uyku hapı kullanmaktan vazgeçmek, horlama alışkanlığınızdan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Alkol, aşırı boğaz kuruluğuna yol açarak, boğaz kaslarında titreşim meydana gelmesinden sorumludur. Keza, sigara kullanmayı terk etmenin çok faydası vardır.
- Çene bandı kullanmak, horlamayı önlemenin en iyi yoludur. Uyurken ağızdan nefes almak, şiddetli horlamaya neden olabilir. Bu yüzden U şeklinde tasarlanmış çene bantları kullanmak, uyurken ağzı kapalı tutarak nefesin düzenli alınmasını sağlar.
- Başınızı yüksekte tutacak ve horlamayı önleyecek bir horlama yastığı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Uyku sırasında ağzınızı kapalı tutacak çene minderleri de edinebilirsiniz.
- Horlamaya yol açan rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, horlamayı etkin bir şekilde azaltabilirler. Doktorunuza danıştıktan sonra burun damlası da kullanabilirsiniz. Doktorunuz düzenli horlama egzersizleri konusunda size rehberlik edebilir ya da gerekirse ameliyatı da önerebilir.
- Homeopatik ve bitkisel ilaçların kullanımı da, bu konuda yardımcı olabilir. Bazı kişiler bunları oldukça faydalı bulurlar.
- Diyetinize bakın. Diyet ürünleri, boğazınızdaki mukoza salgılarını arttıracak yiyeceklerdir. Boğazda mukoza artışına neden olacak bu yiyeceklerden uzak durun. Bu da horlamanın önlenmesine yardımcı olacaktır.
Bunlar horlamayı önlemenin 10 kolay yoluydu. Ağız kapalı iken horlamak dilde bir sorun olduğunu, ağız açıkken horlamak ise boğaz kaslarında sorun olduğunu gösterir. Horlama, erkek, kadın, çocuk herkeste görülen bir sorundur. Ancak, erkeklerin burun ve solunum yolu geçişleri kadınlara göre daha dar olduğundan, horlamaya daha da yatkındırlar. Doktorunuzun tavsiyelerini ciddiyetle dilemek ve acil tedavi önlemleri almak, horlama alışkanlığınızdan fazla zorlanmadan kurtulmanızı olanaklı hale getirir.
Jet Lag’i Önlemenin Yolları
Op. Dr. Emir Perviz MİRZAOĞLU
merhaba 2 yaşında bir kızım var ve horlaması var siz o yaş çocuk muayenesi ve tedavisi yapıyormusunuz... devamı
Araştırmalar Güzellik Uykusuna İhtiyacımız Olduğunu Gösteriyor
Yolculukta Yorgunluk Ve Uykusuzlukla Mücadele
Horlama Ve Horlama Tedavisi
Erkekler 40 Kadınlar 50 Yaşında Horluyor
Yüksek Sesle Horlamanın Sebepleri