İlaçlarla Gastrit Kontrolü
Gastrite bağlı şikayetleri olanlar, her zaman gastrit tedavisi arayışındadırlar. Gastrit, mide astarındaki enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorunudur. Enfeksiyon, ülserde olduğu gibi bakteriyel olabileceği gibi yaralanma ya da madde bağımlılığından da kaynaklanabilir. Ağrı kesicilere bağımlılık ve aşırı alkol tüketmenin de mide astarını eskittiği bilinir. Gastritin ayrıca hastanın yaşamının stresli dönemlerinde de alevlendiği ortaya çıkarılmıştır. Tıbbi sorunlar, örneğin safra reflüsü, otoimmün gastrit de bu sorunun belirtilerini tetikler ve bazen de AIDS, Khron hastalığı ve böbrek yetersizliği nedeniyle yan hastalık olarak ortaya çıkabilir. Gastrit daha çok, ileri yaştakilerin hastalığı gibi görünmektedir, çünkü yaş ilerledikçe mide astarında incelme görülür.
Gastrit Türleri
Akut ve kronik gastrit, gastritin yaygın görülen iki türünü tanımlar. Akut olan aniden gelişir, kronik ise daha yavaş ve ilerleyen bir gelişim gösterir. Her iki durumda da hastalar, karnın üst bölgesindeki yakıcı ağrıdan şikayet ederler. Bazı durumlarda ağrı, yemekten sonra hafifler ve bazı durumlarda daha da kötüleşir. Genellikle mide bulantısı ve kusma görülür. İştah ve kilo kaybının, belirtiler var olduğu sürece devam etmesi olasıdır. Belirtiler akut gastritte, kronik gastritte olduğundan daha belirgindir. Bazı vakalarda, midenin iç kısmında kanama olur ve kan kusma ya da siyah dışkı ile açığa çıkar. Bu tür durumlar acil tıbbi müdahale gerektirir.
Gastrit Kontrolü
Gastrit tedavisinde önlem almak önemlidir, çünkü tedavi edilmeden bırakılması halinde mide ülserine neden olur, hatta nadir de olsa mide kanserine yol açabilir. Mümkün olan en erken aşamada doktora danışmak iyi bir fikirdir ve bu, aile doktorunuz ya da bir gastroenterolog olmalıdır. Teşhis öncesinde muhtemelen tıbbi geçmişiniz, fiziksel muayene, dışkı ve kan testi ile nefes testleri uygulanacaktır. Üst sindirim sistemi endoskopisi ve x-ray de, tedaviye karar vermeden önce son aşamada kullanılabilir.
Gastrit esasen, iltihaplanmış mide dokularının mide asidi tarafından tahriş edilmesinin sonucudur ve başka enfeksiyonlar ile akut ağrıya yol açar. Bu nedenle tedavi ya da kür, çoğunlukla mide asidini nötralize etmeye odaklanır. Doktorlar bunun için, antiasit kullanılmasını önerirler ve bu ilaçlar sıvı ya da tablet olarak alınabilir.
Antiasitler gastritin hafif vakalarında işe yararlar. Asit engelleyiciler gastrit için diğer bir muhtemel kürdür ve cimetidine, ranitidine ve famotidine etken maddeli bu ilaçlar üretilen mide asidi miktarını azaltırlar.
Mide asidini düzeltmeyi hedefleyen başka ilaçlar da vardır. Bunlar ‘proton pompa önleyicileri’ adı verilen ve asit salgılayan pompaların etkinliğini sınırlayarak mide asidini azaltmaya yararlar. Bazen de gastrit H. Pilori enfeksiyonundan kaynaklanır ve bu durumlarda proton pompa önleyicileri antibiyotiklerle birlikte kullanılır.
Bu tedavi süreçleri genellikle, gastritle bağlantılı belirtileri kontrol altına alır. Doktorlar gastriti tetikleyen bakteriyel enfeksiyonun kontrol altına alındığından emin olmak için de bir test yapmak isteyebilirler.
Daha önce gastrit geçirmiş olanlar, sorunlara daha dayanıksız olacaklardır. Bu kişiler olası yeniden alevlenmeleri önlemek için, iyi beslenme, iyi egzersiz rejimleri ve sakin bir psikolojik ortamdan oluşan sağlıklı bir yaşam tarzına odaklanmalıdırlar. İyi bir yaşam tarzıyla birlikte kilonun etkin bir şekilde kontrolü de iyi bir fikirdir. Gastrit ağrılı ve yıkıcı olabilir ama kontrol altına alınabilir.
Gastrit
Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU
selam hocam hocam endoskopi sonucum kardiya gecşekliği(özafagus aly uç sfinkter disfonksiyonu?) krronik eritamatöz gastrit gastropitosis hocam kulland... devamı
Mide İltihabı
Hıçkırık Hastalık Belirtisi Olabilir
Gastrit Riski Altında Olup Olmadığınızı Öğrenmek
Gastrit Diyeti
Gastrit Doğal Yolla Nasıl Engellenir Ve Tedavi Edilir?