Nedir
Kauda Ekuina Sendromu omurilik ucunun (konus) altında bulunan spinal kanaldaki nörolojik elementler (sinir kökleri) olan lumbar pleksun fonksiyonunun akut kaybına neden olan ciddi bir nörolojik sağlık durumudur.
Nedenleri
Konustan sonra, kanal bir sinir kütlesi (Kauda Ekuina veya “atkuyruğu”) içerir. Bu sinir kütlesi omuriliğin alt ucuna doğru ayrılır ve L1-5 ve S1-5’den gelen sinir uçlarını içerir. L4-S4’teki sinir uçları kuyruk sokumu sinirlerine katılır ve bu da kuyruk sokumunda (ayaklara doğru) ilerleyen siyatik sinirlerini etkiler.
Tümörler ve Lezyonlar
Kauda Ekuina’ya basınç yapan veya işlevini bozan tüm lezyonlar sinirleri zayıflayabilir. Bununla birlikte en yaygın rahatsızlık merkezi disk kaymasıdır.
Kilo kaybı ve Kauda Ekuina Sendromu görülen her hastada metastatik hastalığından şüphelenilmelidir.
Travma
Lumbar delinmesi nedeniyle doğrudan ortaya çıkan travma da Kauda Ekuina Sendromu’na neden olabilir Diğer travmaya bağlı nedenler arasında vertebradaki kırıkların geriye doğru kaymasına yol açan şişmeye bağlı çatlamalar, ciddi fıtık vakaları, Kauda Ekuina çevresinde sondaj veya yüksek lokal anestezi konsantrasyonu nedeniyle ortaya çıkan travmalar yer alır. Bıçak yaralanmaları veya balistik travmalar gibi penetran travmalar.
Spinal Stenoz
Kauda Ekuina Sendromu’na spinal kanal çapının daralması sonucu ortaya çıkan Lumbar Spinal Stenoz neden olabilir. Bu durum dejeneratif omurga sürecinin (osteoartrit gibi) veya doğumda mevcut olan bir gelişimsel kusurun sonucu olabilir.
Belirtileri
Paget hastalığı, kronik iltihaplı demiyelinizan polinöropatin ve ankilozan spondilit bu sağlık durumuna neden olabilir. Bunun nedeni bu tür sendromların spinal kanalı daraltmasıdır.
Belirtiler arasında basınç altındaki sinir köklerine bağlı bulunan alt uzuvlarda kas güçsüzlükleri (genellikle yarım felç), idrar retensiyonuna neden olan büzülen kaslarda güçsüzlük ve hasta idrara çıktıktan sonra kateterizasyon ile değerlendirilen idrar sonrası rezidü inkontinansı yer alır. Ayrıca anal bölge formunda bozukluk, sürekli dışkı kaçırma, cinsel yetmezlik, sırt bölgesinde uyuşukluk, iki taraflı bacak ağrıları ve güçsüzlükleri ve ayak bileklerinde iki taraflı refleks eksikliği de ortaya çıkabilir. Bununla birlikte hastada hiçbir ağrı oluşmayabilir; hasta sadece idrar kesesi kontrolü ve sırt bölgesinde uyuşukluk hissinden yakınabilir ve muayene olması gerekebilir.
Teşhis genellikle imkânlara bağlı olarak MR taraması veya CT taraması ile doğrulanır. Eğer Kauda Ekuina Sendromu mevcutsa, belirlenen nedenlere ve hastanın büyük bir omurga ameliyatı adayıp olup olmadığına bağlı olarak ameliyat bir seçenek olabilir.
Tedavi
Tedavi/Hastalıkla Mücadele
Gerçek Kauda Ekuina Sendromu ile mücadele sürekli olarak cerrahi basınç düşürmeyi gerektirir. Eğer Kauda Ekuina bel fıtığına bağlı olarak ortaya çıkıyorsa, erken cerrahi basınç düşürme önerilir.
Aniden başlayan Kauda Ekuina Sendromu tıbbi/cerrahi acil durum olarak görülür. Eğer basınca neden olan lezyon (örneğin fıtık), epidural apse, tümör veya hematom mevcutsa, laminektomi veya diğer yaklaşımlar aracılığı ile gerçekleştirilen cerrahi basınç düşürme belirtiler ortaya çıktıktan sonra 48 saat içerisinde gerçekleştirilebilir. Bu tedavi yöntemi uzun süreli nörolojik hasarların önlenebilme şansını önemli ölçüde arttırabilir.
Eğer Kauda Ekuina bir travmaya bağlı olarak ortaya çıkıyorsa, hasta hareketsiz hale getirilmelidir.
Kan birikintileri, kemik kırıntıları, tümör veya tümörler, fıtık veya anormal kemik büyümelerini çıkarmak için ameliyat gerekli olabilir. Eğer tümör ameliyat ile alınamazsa ve kötü huylu ise, basıncı azaltmak için neoplazma kemoterapi ile birlikte radyoterapi alternatif olarak uygulanabilir. Eğer sendrom ankilozan spondilit gibi iltihaplı bir sağlık durumuna bağlı olarak ortaya çıkıyorsa, steroitler dahil olmak üzere iltihap sökücü ilaçlar etkili bir tedavi yöntemi olarak uygulanabilir. Eğer rahatsızlığın nedeni bakteriyel enfeksiyonlar ise, tedavide uygun antibiyotikler kullanılabilir.
Kauda Ekuina, lumbar bel fıtığına bağlı olarak hamilelik esnasında da ortaya çıkabilir; annenin yaşı riski arttırır. Bununla birlikte hala ameliyat gerçekleştirilebilir ve hamilelik tedaviyi olumsuz etkilemez. Kauda Ekuina rahatsızlığı bulunan kişilerin tedavisi hamilelik süreci içerisinde herhangi bir zamanda gerçekleştirilebilir.
Tedavinin ardında bazı yaşam tarzı konuları ele alınabilir. Bu konular arasında hastanın alt uzuv işlevsizliğine bağlı olarak fizyoterapi ve uğraş terapisi ihtiyacı yer alabilir. Obezite ile de baş edilmesi gerekebilir.
Önlenmesi
Hastalığın Önlenmesi
Erken teşhis önleyici tedaviye izin verir. Erken teşhise imkân sağlayan belirtiler arasında bağırsak ve idrar işlevlerinde değişiklikler ve kasık bölgesinde his kaybı yer alır.
Kauda Ekuina Sendromu
Op. Dr. Candan HUNDEMİR
Konus medullaris normal duzeyinde sonlanmaktadir. Filum terminale normal kalinlikta izlenmistir. Kauda ekuinaya ait sinir liflerinin seyir ve sinyal i... devamı
Bel Soğukluğu (Gonorrhea)
Siyatik
Ülseratif Kolit
Kauda Ekuina Sendromu
Zona (Herpes Zoster)