Ketojenik beslenme düzeninde günlük kalorilerin yaklaşık %75’i yağlardan, %20’si proteinden, %5’i ise karbonhidratlardan alınır. Yani karbonhidrat içeriği oldukça sınırlı bir diyettir. Amaçlanan, vücudun enerji kaynağı olarak karbonhidratları değil depolanmış olan yağları kullanmasını sağlamaktır. Diyetle erişilen ketozis adlı metabolik durum bedenimizin verimli bir şekilde yağ yakmasını sağlar. Ayrıca yağlar karaciğerde ketonlara çevrilir. Sağlığa birçok fayda sağlayan, yapılan araştırmalarda ciddi bir yan etkisi veya zararı görülmeyen bu diyet kilo vermeyi kolaylaştırabilir. Ancak kafa karıştıran tarafları da vardır.
Ketojenik diyet hakkında sık sorulan sorulardan ilki “Bir daha karbonhidrat yiyebilecek miyim?” sorusudur. Karbonhidrat tüketebilirsiniz ancak özellikle diyetin ilk evrelerinde tüketimi sınırlamak çok önemlidir. İlk 2-3 ay sonrasında özel durumlarda karbonhidrat tüketebilir sonra diyetinize geri dönebilirsiniz. Hedeflerinize ulaştıktan sonra ise yeni bir düzeni değerlendirmeniz mümkündür.
Sorulan bir diğer soru diyet sırasında kas kaybıyla ilgilidir. Her diyette kas kütlesinden biraz kaybetme riski vardır. Ancak protein tüketimini yüksek tutmak ve keton seviyelerinin yüksek olması kas kaybını en aza indirir. Özellikle de diyet sırasında ağırlık çalışmaları yaparsanız.
Ketojenik diyet hakkında sık sorulan sorulardan biri de diyet sırasında kas yapıp yapılamayacağıdır. Diyeti sürdüren kişiler kas yapabilir ancak bu, normal düzeyde karbonhidrat tüketen sporcular kadar çok olmayabilir.
Ne kadar protein tüketileceği konusunda bu değer orta düzeyde tutulmalıdır. Fazla protein almak insülin değerlerini yükseltebilir ve keton seviyelerini düşürebilir. Protein tüketimi en fazla günlük kalorinin %35’i olmalıdır.
Eğer diyet sırasında bitkin hissediyorsanız tam ketozis durumuna girmemiş olabilirsiniz. Bunu düzeltmek için karbonhidrat tüketiminizi yeniden gözden geçirin ve değerlerinizi kontrol edin.
Ketojenik diyet hakkında sık sorulan sorulardan biri idrarın neden meyve gibi koktuğudur. Bu endişe edilecek bir durum değildir. Ketozis sürecinde ortaya çıkan atık maddeler vücuttan atılırken bu kokuya neden olabilirler.
Sık görülen yan etkilerden birisi nefesin kokmasıdır. Şekersiz sakız çiğnemek fayda sağlayabilir. Eğer sindirim problemleri ve ishal şikayetleri yaşıyorsanız bunların da diyetin başında görülebileceğini unutmayın. Bu gibi problemler genellikle 3-4 hafta içinde geçer. Eğer devam ederse daha fazla lifli sebze tüketmeyi deneyin. Magnezyum takviyesi de kabızlığa karşı fayda sağlayabilir.
Ketojenik Beslenme Nedir?
Dr. Emel GÖKMEN
ben yaklaşık 3 yıldan beriepilepsi hastasıyım depakin chrono 500 mg kullanıyorum ilacımı ilk azaltıldı daha sonrada yeniden bir sefer nöbet oldu ilaçl... devamı
Düşük Özgüvenle Baş Etme Yöntemleri
Erkeklerin Evlilikte Yaptığı 5 Hata
Geç Boşalma Hamile Kalmayı Engeller Mi?
Ayrılma Anksiyetesi
Otizm