Ketojenik diyet bolca yağ, bir miktar protein ve çok az miktarda karbonhidrat içerir. Daha çok yağ yediğimizde ve karbonhidrat tüketimini en az düzeyde tuttuğumuzda metabolizmamız çok etkili bir şekilde vücutta depolanan yağları yakarak enerji üretmeye başlar. Bu durum hem kilo vermeyi kolaylaştırır hem de kan şekerinden tansiyona, kötü kolesterolden yağ oranına birçok değerimizi iyileştirir. Peki ketojenik diyette yenilmesi gerekenler nelerdir?
Standart ketojenik diyette üç ana unsurun oranı %75 yağ, %20 protein, %5 karbonhidrat şeklinde dağılır. Günlük kaloriler bu kaynaklardan bu oranlarda alınır. Yüksek proteinli ketojenik diyette ise karbonhidrat oranı aynı kalırken %60 yağ, %35 protein tüketilir. Yağ kişiyi tok tuttuğu için birçok kişi bu diyeti sürdürmeyi daha kolay bulunur. Ancak kimileri makarna, ekmek, şeker, patates gibi karbonhidrat kaynaklarından vazgeçmekte zorlanabilir.
Ketojenik diyette yenilmesi gerekenler arasında etler, yağlı balıklar ve yumurta başta sayılabilir. Kırmızı et, sosis, tavuk, hindi etleri, somon, ton balığı gibi yağlı balıklar, omega-3 içeriği yüksek yumurtalar hem protein hem de yağ almayı sağlarlar. Çoğu diyetin aksine tereyağı ve kremayı ketojenik beslenme sırasında tüketebilirsiniz. Peynir yiyebilirsiniz, badem, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuruyemiş ve çekirdekleri beslenmenizin bir parçası yapabilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz üzere sızma zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, avokado yağı gibi sağlıklı yağlar bu düzende tüketilmesi önerilen gıdalardır. Avokadoyu kendi başına da tüketebilir; domates, soğan ve biberin yanında birçok yeşil yapraklı sebzeyi yiyebilirsiniz.
Ketojenik diyette yenilmesi gerekenler bunlarken kaçınılması gereken birçok gıda da vardır. Bunların başında meşrubat, pasta, dondurma, şeker gibi tüm şekerli gıdalar gelir. Buğday bazlı ürünler, pirinç, makarna tüketilmemelidir. Tüm meyveler diyet dışında kalmalıdır, ancak küçük porsiyonlarda orman meyveleri tüketilebilir. Fasulye ve bakliyat ürünleri, patates, havuç, tatlı patates gibi yumru ve kök sebzeler, az yağlı etiketine sahip diyet ürünler (bunların çoğu yüksek karbonhidratlıdır), şeker ve sağlıksız yağ içeren soslar ve alkol bu beslenme düzeninde önerilmez. Karbonhidrat içeriği yüksek bu besinleri az miktarda bile alsanız günlük %5 sınırını kolayca geçebilir ve vücudunuzu yağ yakma modundan çıkarabilirsiniz.
Ketojenik Beslenme Nedir?
Dr. Emel GÖKMEN
ben yaklaşık 3 yıldan beriepilepsi hastasıyım depakin chrono 500 mg kullanıyorum ilacımı ilk azaltıldı daha sonrada yeniden bir sefer nöbet oldu ilaçl... devamı
Gençlerde Olumlu Ruh Hali, Sağlıklı Bedenle Bağlantılı
Epilepsi Ve Buluğ Çağı
Vücut Ruhu Hasta Ederse
Genelleştirilmiş Kaygı Bozukluğu
Başka Türlü Adlandırılmayna (Bta) Yıkıcı Davranış Bozukluğu