Beslenmede çok önemli olan konulardan biri, acıkıldığı zaman mutlaka vücuda cevap verilmesi gerektiğidir. Acıkmak da tıpkı insanın üşümesi, tuvalet ihtiyacı gibi fizyolojik bir olaydır. Kişinin üşüdüğü zaman kalın giyinmesi, uykusu geldiği zaman uyuması gibi, acıktığı zaman da mutlaka bir şeyler yemesi gerekir. Yani açlık hissi ertelenmemelidir. Bu yüzden günde mutlaka 3 ana öğün ve mümkünse 2 ara öğün yapılması, sağlıklı bir beslenme açısından önemlidir.

VİDEO:SANEM APA:DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENME


Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalıdır. Sabahla öğle arası kısa bir süre olduğu için, bu zaman diliminde acıkılmadığı koşullarda bir ara öğün yapmaya gerek yoktur. Öğle ile akşam arası uzun olduğu için, bu sürede mutlaka ara öğün yenilmelidir. Buradaki ara öğünün atlanması, kişide şişmanlığa neden olabilir. Çünkü bu ara öğün atlanırsa, akşama daha büyük bir açlıkla girileceği için, iki üç porsiyon daha fazla yenilebilir. Örneğin, öğle yemeğinin saat 12.00’de, akşam yemeğinin saat 20.00’de yenildiği koşullarda, saat 16.00-17.00 gibi konulacak bir ara öğün, akşam yemeğinde daha rahat porsiyon kontrolü yapılabilmesini sağlar. Bu nedenle, zayıflamak isteyen kişilerin ikindi ara öğününü mutlaka tüketmeleri ve ihmal etmemeleri gerekir.

Akşam yemeğinden sonra ise, gece yatmadan 3 saat önceye denk gelecek biçimde bir meyve yenilmesi, metabolizmanın hızlanmasını sağlayacaktır.

Dyt. Bahar DEMİRKIRAN

merhabalar 1,5 senelik bir sürede ideal kilomdan 5 kilo kadar sapmışım. kilo vermek istiyorum fakat zaten öğünlerde aşırı yemiyorum benim sorunum akşa... devamı