Şişmanlığın birden çok nedeni vardır. Bunların en başında genetik yatkınlık gelir. İkinci olarak bazı hormonal ve metabolik hastalıklar fazla kilolu olmayı tetikler. Kişinin beslenme alışkanlıkları ve hareket düzeyinin durumu da bu hastalığın gelişimine neden olur.
Bazı insanlar az yedikleri ve çok spor yaptıkları halde kilo verememekten yakınırlar. Aslında bu doğru bir tespittir. Çünkü bazı hastalıklar fazla kilolu olmayı tetikler. Bu hastalıklara sahip kişiler az yeseler bile şişmanlayabilirler.


Bu hastalıkların başında, vücuttaki insülin direnci denilen tablo gelir. Bu tabloda, kişinin vücudunda normalden fazla insülin salgılanması söz konusudur. İnsülin kişinin iştahını açarak daha fazla yemek yemesine neden olabilir.

Tiroit bezinin az çalışması durumunda, vücuttaki metabolizma hızının yavaşlamasına bağlı olarak daha fazla kilo artışı ortaya çıkabilir. Kansızlık, vitamin eksikliği, böbreküstü bezlerinin fazla çalışması, kadınlarda polikistik over denilen hastalığın varlığı da kişide, yemeden bağımsız olarak fazla kilolu olma ya da şişmanlık durumuna neden olabilir.

Dyt. Sanem APA

merhaba ben 18 yaşında 1.57 boyunda 63 kilodaolan lise öğrencisiyim.Günlük yaşantımdaki enerjimde çok az.Bu kilodan çok rahatsızım artık bana olan tav... devamı