- İçindekiler
- Egzersiz Sebepleri
- Önleme
- Sağlıklı Beslenme
Egzersiz Sebepleri
Egzersiz Yapmak İçin Bir Sebebe Mi İhtiyacınız Var? İşte Size Egzersize Başlamanız İçin 7 Sebep.
Eğer biri size daha sağlıklı, daha güzel bir fizikle ve daha uzun bir yaşam sürmenin mümkün olduğunu söylese? Bu vaatler size gerçek olamayacak kadar güzel mi geliyor? Sağlığımız hakkında yapılan çalışma sonuçlarına göre egzersiz daha iyi bir yaşam kalitesi seviyesine ulaşmamız için önemli bir anahtar.
Düzenli egzersiz yapmak kilo kaybetmenizi sağlamakla kalmaz, birkaç kronik hastalık ve durumdan etkilenme riskinizi de azaltır. Zevkle yapabileceğiniz aktiviteler bulmak ve bu aktiviteleri günlük yaşamınızın bir parçası haline getirmek, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için uygulayabileceğiniz en basit yöntemlerden biridir.
Egzersizlerin sağlığınız konusunda sağlayacağı faydaların listesi uzun ve etkileyicidir. Ayrıca bu çözümü uygulamak, aksi takdirde karşılaşabileceğiniz olası rahatsızlıklarla başa çıkmaya kıyasla çok daha basittir.
Önleme
Hastalıkları Önleyin
Herhangi bir yaşta yapılabilecek herhangi düzeyde bir egzersizin faydası araştırmalarla onaylanmıştır. Genel olarak ne kadar egzersiz yaparsanız o kadar olumlu gelişmeyle karşılaşacağınız biliniyor. Birçok önemli sağlık kuruluşu herkesin yaklaşık olarak günde bir saatini fiziksel aktivitelere ayırmasını tavsiye ediyor. Bir saat çok uzun bir süre gibi geliyor olabilir; fakat bu sürede yapabileceğiniz aktiviteler yürüyüş, bahçe işleri ya da sıkı bir ev temizliği de olabilir.
Fiziksel aktivite değerli kas kütlenizi koruyarak yağ kaybını en üst seviyeye çıkarmak için, herhangi bir kilo verme programında uygulamanız gereken önemli bir parçadır. Buna ek olarak egzersizlerin, sağlıklı ve uzun bir ömür sürmek konusunda da birçok önemli faydası vardır. Egzersizler, şu durumların oluşumunun önlenmesi ya da zaten varsa koşullarının iyileştirilmesi konusunda faydalıdır:
- Kalp Hastalığı. Düzenli aktivite kalp kaslarınızı güçlendirir, kan basıncını düşürür, kan dolaşımınızı düzenler, “iyi” kolesterolü yükseltip “kötü” kolesterolü düşürür ve kalp fonksiyonlarınızın daha verimli bir şekilde işlemesine yardımcı olur. Bu yararların tamamı felç, kalp hastalığı ve yüksek kan basıncı riskinizi azaltır.
Araştırmacıların elde ettiği sonuçlar, kan yağlarının (kolesterol) iyileştirilmesinde, fiziksel aktivitelerin yoğunluğundan ziyade miktarının önemli bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Araştırma sonuçları ayrıca az egzersiz yapmanın hiç yapmamaktan iyi olduğunu ve ne kadar egzersiz yaparsanız o kadar fayda göreceğinizi gösterdi.
- Felç. Daha önce yapılmış 23 bilimsel çalışmanın bir analizine dayanan araştırma, aktif olmanın felç ve felç nedeniyle ölme riskini azalttığı sonucunu ortaya çıkardı. Bir çalışmanın sonuçlarına göre, orta derecede aktif olan kişilerin felç geçirme riskleri az aktif olan kişilere oranla yüzde yirmi oranında daha düşüktür.
- 2. Tip Diyabet. Bu hastalık 1990 yılından bu yana yüzde 62 gibi yüksek bir oranda artış gösteriyor. Fiziksel aktivite kilo kaybını artırabilir, bu da rahatsızlığın önlenmesi veya durumun kontrol altına alınabilmesi konusunda yardımcı olabilir. Kilo vermek insülin duyarlılığı, kan şekeri, kolesterol seviyeleri ve kan dolaşımını düzenler. Bu faktörlerin hepsi şeker hastalarının sağlığının korunması açısından çok önemlidir.
Halk sağlığı üzerine yapılan bir araştırmanın sonuçları, günde bir saat yürüyüş yapmanın, 2. tip diyabetin ortaya çıkma riskini yüzde 34 oranında düşürdüğünü gösteriyor.
- Obezite. Fazla kilolu ve obez olma durumu, sağlıklı bir beslenmeyle birlikte egzersiz yapmakla tedavi edilebilir. Egzersizler vücudunuzdaki yağ miktarını azaltır ve kas yoğunluğunuzu artırır. Bu durum ayrıca vücudunuzun kalori yakma yeteneğinin gelişmesi anlamına gelir. Düşük kalori ve günlük egzersizin birleşimi kilo verme için önemli bir formüldür. Birçok hastalığın oluşumunda ciddi bir risk faktörü olan obezitenin kontrolü ve önlenmesi, sağlığınız için büyük önem taşır. Vücut kitle indeksinizin düşürülmesi, sağlıklı bir yaşam sürmek ve erken ölme riskinizi azaltmak için uygulayabileceğiniz güvenilir bir yöntemdir.
- Sırt Ağrısı. Sırt ağrısı, kas güçlendirme ve esnetme hareketleri içeren bir egzersiz programı uygulanarak, önlenebilir ya da tedavi edilebilir. İyi bir duruşa ve güçlü bir karın kasına sahip olmak vücudunuzun sırt ağrılarına karşı en iyi savunmasıdır.
- Osteoporoz (kemik erimesi). Ağırlık egzersizleri (örneğin, koşu, yürüme, merdiven çıkma, dans ya da ağırlık kaldırma gibi) kemik oluşumunu güçlendirir ve genellikle menopoz sonrası kadınlarda görülen osteoporoz ve kemik kaybını önlemeye yardımcı olur. En iyi sonuçları elde edebilmek için, düzenli ağırlık kaldırma egzersizleriyle D vitamini ve kalsiyum açısından zengin bir beslenmeyi beraber uygulayın.
Geçmişte yapılmış bir araştırma, haftada dört saat ya da daha fazla yürüyen kadınlarda kalça kemiği kırılması riskinin, daha az yürüyen kadınlara kıyasla yüzde 41 oranında daha düşük olduğunu gösterdi.
- Psikolojik yararlar. Gelişmiş özgüven, düzenli fiziksel aktivite uygulanmasının sağlayacağı en önemli faydalardan birisidir. Egzersizleriniz sırasında vücudunuz, ruh halinizi olumlu yönde etkileyen ve kendinizi iyi hissetmenize sebep olan endorfin adlı kimyasallar salgılar. Bir koşu veya egzersiz sonrası ortaya çıkan duygu genellikle “öforik” sözcüğüyle tanımlanan yerinde duramama durumudur ve bu enerji dolu bir görünümü beraberinde getirir. Egzersiz yapmak stresi azaltarak, depresyon ve anksiyete sorunlarının önüne geçmenize yardımcı olabilir.
Bütün bu sayılanlar, egzersiz yapmanın size sağlayacağı yararların yalnızca küçük bir kısmını oluşturuyor. Çalışmalar egzersizlerin, ciddi kanser türlerinin ortaya çıkmasını engellediğini, bağışıklık sistemini geliştirdiğini ve daha birçok yarar sağladığını gösteriyor.
Sağlıklı Beslenme
Egzersiz ve Sağlıklı Beslenmeyi Birlikte Yürütün
Egzersiz tek başına uygulandığında yalnızca mütevazı miktarlarda kilo verilmesine yardımcı olur, fakat alınan kalori miktarının azaltıldığı bir beslenmeyle birlikte uygulanırsa sonuçlar çok daha etkili olacaktır.
Amerikan Tıp Birliği dergisinde yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, düzenli egzersiz yapan ve düşük kalorili diyet uygulayanların vedikleri kiloya ek olarak, kalp ve solunumla ilgili zindeliklerinin, uyguladıkları egzersiz yoğunluğu ve ağırlığına göre düşünülenden çok daha yüksek seviyelerde olduğunu belirtiyorlar.
Bir başka çalışma fiziksel aktivitenin yararlarından faydalanabilmek için asla çok geç olmadığını gösterdi. Bu çalışmada 65 yaş ve üzerinde olup sürekli oturan kadınlar arasında, günde iki kilometre yürümeye başlayanların, tüm nedenlere bağlı ölüm vakalarında yüzde 50 oranında düşüş gözlemlendi.
Direnç, Direnç
Eğer egzersizlerin bizim için bu kadar olumlu sonuçları varsa, insanlar neden yapmıyor?
Yapılan bazı anketler erkeklerin yüzde 64’ünün ve kadınların yüzde 72’sinin günlük aktivite düzeylerinin yetersiz olduğunu gösteriyor. Fakat geçmişle kıyaslandığında bu konuya özen gösteren bilinçli insan sayısı her geçen gün artıyor.
Uzmanlar, uygun egzersiz biçimi olarak, kalp kaslarınızın çalıştırılması için aerobik egzersizlerinin (nefes alma biçiminizi değiştirecek ölçüde zorlu tempolu yürüyüş veya koşu), kas yoğunluğunuz için güçlendirme çalışmalarının (vücut ağırlığı kullanılması ya da ağırlık kaldırılması) ve hareket kabiliyetinizin geliştirilebilmesi için esnetme hareketlerinin bir arada uygulanmasını öneriyor.
Her üçünü birden yapmayı hedefleyin, fakat yapamadığınız durumlarda, en düşük miktarlarda egzersizin bile hiçbir şey yapmıyor olmaktan daha iyi olduğunu unutmayın.
İşte size fiziksel aktiviteleri gün içine basitçe yerleştirmek için birkaç ipucu:
- Bir köpek alın ve her gün yürüyüşe çıkartın.
- İşlerinizi eski yöntemlerle halledin. Örneğin, televizyon kanalını değiştirmek için ayağa kalkın.
- Asansör yerine merdivenleri kullanın
- Ne zaman fırsat bulsanız tempolu yürüyün.
- Araba kullanmak yerine, mümkün oldukça yürümeyi tercih edin.
- Sevdiğiniz ve zevk alabileceğiniz bir sporla uğraşın.
- Bir spor salonu ya da sağlık kulübüne katılın.
Bir dahaki sefere, egzersiz yapmayı iptal etmeden önce, aktivitenizin sağlığınıza sağlayacağı bu harika avantajları hatırlayın ve şunu aklınızdan çıkarmayın: “Küçük de olsa her adım işe yarar”. Eğer kendinizi sıkı bir egzersiz için yeterince iyi hissetmiyorsanız, çıkıp bir tur atmaya ya da komşunuza uğramaya ne dersiniz?
Daha uzun süreli ve sağlıklı bir yaşam sürme şansını elinizden kaçırmayın.
Çocuklarda Sıvı kaybını Önlemek için 7 İpucu
Prof. Dr. Kaan AYDOS
sayın hocam 5 yıllık evlıyım 2 yıldır kamu hastanelerınde yaptırmış oldugum benım ve esımın tahlil sonuçlarını getirip ön görüşme yapmak istiyorum bu... devamı
Tansiyonu Düşürmek: Başlangıç İçin Egzersiz İpuçları
Kişisel Şartlarınızı Egzersize Göre Ayarlayın
Egzersiz Yapmayan Çocuğunuzun Kondisyonu İçin Yapmanız Gerekenler
Kilo Vermek İçin Spor Yapmayın!
Egzersiz Krampları: Mitler Ve Gerçekler