Koltuk altı bölgesi normalde derinizin geri kalanıyla aynı renkte olmalıdır. Ancak farklı sebeplerle zaman içinde daha farklı ve koyu bir ton alabilir. Koltuk altı kararması genellikle endişeye yol açması gereken tıbbi bir durum değildir. Ancak özellikle de atlet ve mayo giyilen yaz aylarında kimileri için utanç verici olabilir. 

Koltuk altı kararması Akantozis Nigrikans (AN) adı verilen bir cilt rahatsızlığıyla ilişkili olabilir. Bu rahatsızlık deri sertleşmesi olarak da bilinir. Vücudun farklı bölgelerinde ve kıvrımlarında deri sertleşebilir ve kararabilir. Bunun etkileri özellikle koltuk altında, ensede, kasıklarda, dirseklerde ve dizlerde görülür. Aynı bölgelerde kaşıntı ve koku gibi şikayetler de yaşanabilmektedir. 2014’te yapılan bir araştırmaya göre nüfusun %7 ila 74’ünde AN bir şekilde görülmektedir. Şikayetin gelişmesi ırk, sağlık durumu ve ailenin sağlık geçmişi gibi risk faktörleriyle alakalıdır.

Cildin rengine melanosit denilen pigment hücreleri karar verir. Bu hücreler daha çok çoğaldıklarında cilt daha koyu bir renk alır. AN herkeste ortaya çıkabilir ancak bazı kişilerde görülme riski daha yüksektir. Koyu tenli kişilerde koltuk altı kararmasının görülme ihtimali açık tenli kişilere göre daha fazladır. 

Bazı ailelerde AN geçmişi mevcuttur. Bunu genler vasıtasıyla alabilirsiniz. Eğer ebeveynlerinizden birinde, kardeşlerinizde ya da yakın akrabalarınızda Akantozis Nigrikans varsa sizde görülme ihtimali de artacaktır. 

Koltuk altı kararması genellikle genetik olsa veya altta yatan bir başka hastalıkla ilişkilendirilse de istenmeyen tüylerin alımının buna yol açabileceğini gösteren bazı kanıtlar da vardır. Sürekli bölgeyi tıraş etmenin ya da cımbızla tüyleri almanın bölgedeki melanosit üretimini artırabileceği söylenmektedir. Koltuk altı bölgesini tahriş etmekten kaçınmak için tıraş etmeden önce hassas bir sabunla veya tıraş kremiyle kayganlaştırabilirsiniz. Sonrasında ise kokusuz bir nemlendirici krem sürerek nemlendirebilirsiniz. 

Obezite, tip 2 şeker hastalığı, polikistik over sendromu, Cushing sendromu gibi hormonal sendromlar, insülin, kortikosteroid, doğum kontrol hapı, niyasin gibi insülin değerlerini yükselten bazı ilaçların kullanımı ve bazı nadir vakalarda kanser de deride kararmanın nedenleri arasında olabilir. Bu vakalarda mide, karaciğer veya kolondaki kanserler bu tip bir belirtiye açabilmektedir.

Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN

Merhaba burcu hanım benim cildimin Bi çok bölgesinde kararma sorunu var genital bölge bacak arasında ve koltuk altı... Günden güne de artıyor bu karar... devamı