Nedir
Mide Kanseri
Gastrik kanser de denilen mide kanseri mide zarında gelişen kötü huylu bir tümördür. Dünyada son altmış yıl içinde mide kanseri teşhisi alan kişilerin sayısında önemli bir düşüş olmuştur. Ancak kayıt sistemindeki yetersizlikten dolayı kanser oranları hakkında tam olarak doğru bilgilere sahip olunmasa da Türkiye''de, mide kanseri Avrupa ülkelerine göre 5 kat daha fazla görülmektedir. Ülkemizde yılda 30 bin yeni mide kanseri vakasının ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Türkiye''de mide kanseri doğu illerine doğru gidildikçe artmaktadır. Ülkemizde en sık görülen sindirim sistemi kanseri mide kanseridir, görülme yaşı ortalama 57’dir. Bilinen en geç hasta 19 yaşında ve en yaşlı hasta 85 yaşındadır. (2. Tıbbı Onkoloji Kongresi Mart 2008 Antalya). Ayrıca Türkiye’de mide kanserinden ölüm oranı erkeklerde 8-9/100.000, kadınlarda ise 4-5/100.000’tir.
Mide kanseri, oluşumun başladığı yerdeki dokuların türüne göre sınıflandırılır. En yaygın görülen mide kanseri türü, midede glandular (beze) dokuda başlayan adenokarsinomdur ve tüm mide kanseri vakalarının %90-95’ini oluşturur. Diğer mide kanseri türleri lenf sisteminde gelişen limfoma ve bağ dokuda (örneğin kas, yağ veya kan damarları) gelişen sarkomdur.
Mide kanseri, erken evrede fark edilir ve tedavi edilirse genellikle iyileşir. Ancak ne yazık ki, keşfedildiğinde zaten ileri evredeyse sonuç da kötü olacaktır.
Sebepleri
Sebepler
Mide kanserinin gerçek nedeni bilinmemektedir ancak bazı durumlar hastalık riskini arttırabilir. Bunlar:
- Midede Helikobakter pilori (H. Pilori) enfeksiyonu. H.pilori mide zarını etkileyen ve kronik iltihap ile ülsere neden olan bir bakteridir.
- Yaşlılık (bu yaş erkeklerde 70, kadınlarda 74’tür)
- Erkek cinsiyet (erkeklerde mide kanseri gelişme riski kadınlara göre iki mislidir)
- Az meyve ve sebze tüketimi.
- Yüksek tuzlu beslenme, tütsülenmiş ya da konserve yiyecekler.
- Kronik gastrit.
- Pernisyöz anemi (kötücül kansızlık)
- Bazı gastrik (mide) polipleri.
- Ailede mide kanseri öyküsü (hastalığa yakalanma riskini iki misli arttırır)
- Sigara içmek
Risk altında olabilecek diğer kişiler:
- Tütün kullanan ya da düzenli alkol alan kişiler.
- Kömür madeni, rafine nikel, kauçuk ve kereste işlenmesi gibi endüstrilerde çalışan işçiler.
- Asbeste maruz kalan işçiler
Belirtileri
Belirtiler
Mide kanseri erken evredeyken belirtiler oldukça hafif seyredebilir. Bunlar:
- Sindirim güçlüğü, mide rahatsızlığı ve sıkıntısı
- Yemekten sonra şişkinlik hissi
- Hafif bulantı
- İştahta azalma
- Mide ekşimesinden dolayı yemek borusunda veya midede duyulan yanma hissi
Bu belirtiler peptik ülser belirtileri ile benzerlik gösterirler. Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız uygun teşhisin konulabilmesi ve zamanında tedavi edilebilmesi için doktora başvurun. Mide kanseri oldukça büyüyebilir ve başka belirtilere neden olabilir.
Daha ileri evrelerde şu belirtiler görülebilir:
- Karnın ortasında ya da üst kısmında rahatsızlık
- Gaitada kan (gaitanın siyah katranlı gibi görünmesi)
- Kusma ya da kanlı kusma
- Kilo kaybı
- Yemekten sonra midede ağrı ya da şişkinlik
- Hafif anemi (kırmızı kan hücrelerinde azalma) sebebiyle güçsüzlük ya da yorulma.
Teşhisi
Teşhis
Doktorunun genellikle ileri evredeki kanseri fiziksel muayene ile saptayabilir. Doktorunuz rektal muayene esnasında lenf bezlerinde genişleme, karaciğerde genişleme, karında sıvı artışı (karında su toplanması-karın sıskası) veya karında yumru fark edebilir.
Her ne kadar hasta, sindirim güçlüğü, kilo kaybı, bulantı ve iştah azalması gibi ilk evrelerde görülen belirsiz belirtileri bildirse de doktor tarama testleri isteyebilir. Bu testler şunlardır:
- Üst GI (mide bağırsak) sistemi. Bu tarama, hasta baryum çözeltisi içtikten sonra özofagusun (yemek borusu), midenin ve ince bağırsağın ilk kısmının röntgeninin çekilmesi ile gerçekleştirilir. Baryum, röntgende midenin dış hatlarının görünmesini sağlayarak, özel görüntüleme aletleri kullanan doktora tümörleri ya da diğer karın alanlarını bulmasında yardımcı olur.
- Gastroskopi ve biyopsi. Bu testte ince ve ışıklı bir tüp olan gastroskop ile ağızdan mideye girilerek özofagus ve mide muayene edilir. Gastroskop sayesinde doktor doğrudan midenin içini görebilir. Eğer anormal bir alan bulunursa, doktor mikroskop altında incelenmesi için o bölgeden doku örneği alır. Kanserin teşhis edilmesinin tek kesin yolu biyopsidir. Gastroskopi ve biyopsi mide kanserinin teşhis edilmesinde en iyi yöntemlerdir.
Mide kanseri tanısı konulduktan sonra kanserin yayılıp yayılmadığını anlamak için başka testler de yapılabilir.
Tedavisi
Tedavi
Mide kanseri aşağıdaki yöntemlerin birleştirilmesi ile ya da tek başına bu yöntemlerden biri ile tedavi edilebilir.
- Çevresindeki dokularla birlikte midenin tümüyle ya da kısmen çıkarılması için gastrektomi denilen ameliyat
- Kemoterapi
- Işın tedavi (radyoterapi)
Prognoz Nedir
Mide kanseri olan kişilerde prognoz nedir?
Mide kanseri, ilk evrelerinde yayılmadan keşfedilememesi durumunda tedavisi zor bir hastalıktır. Ancak maalesef mide kanseri erken evrelerde çok az belirtiye neden olur, genelde tanı konulduğunda hastalık ilerlemiş olur. Ancak yine de ilerlemiş mide kanseri de tedavi edilebilir ve belirtileri rahatlatılabilir bir durumdur.
Erken teşhis mide kanserinden kurtarır mı?
Uzm. Dr. Meftun ÇELİKÇİ
öncelikle geçen gün test yaptırdım hemogram testi. sonuçlarım : hgb:11.3 normal aralık: 12.3-15.3 /// mcv:76.9 normal aralık :80-96/// rdw:16.0 norm... devamı
Aort Anevrizması (Karın)
Yemek Borusu Kanseri
Endokardit (Kalp İç Zarı İltihabı)
İnterstisyel Akciğer Hastalığı
Virüse Bağlı Farenjit (Genel Bilgiler)