Eğer bebeğiniz normal büyüyor ve gelişiyor görünüyorsa, o zaman bu muhtemelen otizmin bir işareti değildir. Bu yaşta bekleyebileceğimiz bebeğinizin kucağa alındığında gülümsemesi, genelde rahatlaması, “ooo” veya “aaa” tipinde mırıldanma sesleri çıkarması ve belki kahkaha atmaya başlamasıdır. Eğer bebeğinizin davranışının normal olmadığını düşünüyorsanız çocuk sağlığı uzmanıyla durumu kesinlikle konuşun.
Anlattığınız belirtiler, doktorunuzla da tartışmanız gereken bir şeydir, ama gerçekte otizmle tamamen ilgili değildir. Örneğin, özellikle kasların genelde normalden sert görünmesi yüksek kas oranlı bebeklerde görülebilir.
Çocukta otizm için ileri derecede değerlendirme gerektiren, ailelerin ve çocuk doktorlarını harekete geçirecek erken dönem belirtileri arasında:
- 6 aylıkken gülümsememesi
- 12 aylıkken gevezelik etmemesi, başka el hareketlerini kullanmaması
- 16 aylıkken tek kelime etmemesi
- 24 aylıkken iki kelimelik deyimler kullanmaması
- Dil ve sosyal becerilerin kaybıyla, gelişiminde bir gerileme olması
Otizmi olan bebekler, aynı zamanda göz temasından kaçınabilirler ve büyüdükçe etraflarından gelip geçenlerin farkında değillermiş gibi hareket ederler, bunları otizmi görüntüleyen bir testte fark edebilirsiniz.
Bazı uzmanlar çocukların altı aylık kadar iken hafif işaretler göstermeye başladığına inanmalarına rağmen otizmin genelde 3 yaşına kadar teşhis edilmediğini aklınızda tutun.
Otizmli bazı çocukların beyin gelişimlerinin anormal olduğunu gösteren bir otizm çalışması da var. Özellikle doğumda ortalama kafa büyüklüğünden daha küçük kafaya sahiplerdir ama kafa büyüklüklerinin 6-14 aylıkken arttığı hızlı bir kafa gelişimi dönemine sahiplerdir. Ama hızlı kafa gelişimi, otizmli çocukların hepsinde görülmez.
Genelde çocuğunuzun gelişimine dair endişeliyseniz, özellikle otizmi olabileceğini düşünüyorsanız doktoruyla konuşmalısınız ve daha resmi bir gelişimsel değerlendirmeyi göz önüne almalısınız.
Çocuk sırtını çok kamburlaştırdığı zaman bunun genelde tükürme ve mızmızlık gibi diğer belirtilerden biri olduğunu düşünmenize rağmen gastroözafaji reflünün (Sandifer sendromu) bir işareti olabileceğini aklınızda tutun.
Bir Değerlendirme Yaptırmak
Ailelere çocuğun gelişiminde bir şeylerin yolunda gitmediğini düşündürten sinir bozucu şeylerden biri, onlara “endişelenmemelerinin” söylenmesi veya “sadece beklemeleri” gerektiğinin salık verilmesidir. Uzmanlarsa, aileler için sezgilerine güvenmelerinin ve çocuklarının normal olarak gelişmediğini düşünüyorlarsa bir değerlendirme yaptırmalarının daha iyi olduğunu düşünürler.
Otizmle Yaşamak
Op. Dr. Sinan GÖKER
Hocam merhabalar, 22 yaşındayım sağ gözüm 10,5 sol gözüm 12,5 miyop, daha önce lazer ameliyatı için alanında uzman bir doktora gittim ama kafamda soru... devamı
Cinsel Yönelim
Gençlerde Olumlu Ruh Hali, Sağlıklı Bedenle Bağlantılı
Otizmle Yaşamak
Hipokondri
Engelli Yaşamında Sporun Ruh Sağlığına Etkileri