İntihar, cinayetin neredeyse iki katı kadar meydana gelir. Gelişmiş ülkelerde her yıl 32.000 kişi intihardan ölüyor.
- İntihar, 15 ile 24 yaş arasındaki kişilerde önde gelen üçüncü, 25 ile 35 yaş arasındaki kişilerde ikinci ölüm nedeni.
- Silah, en yaygın intihar yöntemlerinden biri.
- 10 ila 19 yaşındaki kadınlar ve 15 ila 19 yaşındaki erkekler arasındaki intihar oranları artıyor.
- 65 yaş üstündeki kişilerde de intihar oranları artıyor. Her 4 intihar girişiminden biri ölümle sonuçlanıyor.
- Kadınlar daha sık intihar deniyor ama erkeklerin bir intihar girişiminde ölmesi 4 kat daha olası.
Birçok insanın kısa süreli ölüm düşünceleri olur. Kısa süreli ölüm düşünceleri pek sorun teşkil etmez ve etkin olarak intihar planlamaktan epey farklıdır. Ölümü veya kendinizi öldürmeyi sık sık düşünüyorsanız veya intihar planı yaptıysanız intihar etme riskiniz artar. Tecavüz gibi travmatik bir olay sonrası, mağdur baskıdan bunu çevresine açıklayamazsa ve sonuçlarından korkarsa da intihar gerçekleşebilir.
İntiharı ciddi ciddi düşünen birçok kişi ölmek istemez. Daha ziyade, intiharı soruna çözüm ve acılarını sonlandırma yöntemi olarak görürler. İntiharı ciddi ciddi düşünen insanlar umutsuz, çaresiz ve değersiz hissederler. Umutsuz hisseden biri, belli bir olay veya sorunda kimsenin yardım edemeyeceğine inanır. Çaresiz hisseden biri, hareketsiz kalır ve sorunları çözebilmek için adım atamaz. Değersiz hisseden biri, kişisel başarısızlık hissiyle ezilir.
Ciddi ciddi intiharı düşünen veya intihar girişiminde bulunan çoğu kişide şu risklerden biri veya birkaçı vardır:
- Kişide veya ailesinde intihar girişim geçmişi
- Ailede intihar girişimi veya gerçekleştirilmiş intihar geçmişi
- Kişide veya ailede ağır kaygı, depresyon ya da çift kutuplu (manik depresif hastalık) veya şizofreni gibi başka zihinsel rahatsızlık geçmişi
- Alkolizm gibi alkol ve uyuşturucu sorunu (madde istismarı sorunu)
Uyarı işaretleri yaşla birlikte değişir:
- Çocuklar ve ergenlerde intihar işaretleri arasında ölüm, intihar veya yeni bir ayrılıkla fazla haşır neşir olmak bulunabilir.
- Yetişkinlerde intihar işaretleri arasında alkol veya madde istismarı, yakın zamanda iş kaybı ve boşanma bulunabilir.
- Daha yaşlı yetişkinlerde intihar işaretleri arasında yakın zamanda eşin vefatı veya yaşam kısıtlayıcı bir hastalık tanısı bulunabilir.
Her ne zaman biri, şaka yollu da olsa, intihardan, ölmekten veya yok olmaktan bahsediyorsa konuşma ciddiye alınmalı. Bir intihar girişimi, girişim kişiye zarar vermese de, ciddiye alınmalıdır. İntiharı düşündüğünü zannettiğiniz biriyle konuşmaktan çekinmeyin. İntihar hakkında konuşmanın intihar düşüncesine veya intihara yol açtığına dair bir kanıt yoktur. Kişinin konu hakkındaki düşüncelerini öğrendiniz mi bir intiharı önleyebilirsiniz.
İntihar düşüncesine sahip kişiler yardım istemezler çünkü kimsenin onlara yardım edemeyeceğini düşünürler. Ama durum genelde böyle değildir. İntihar düşüncelerine sahip birçok kişinin başarıyla tedavi edilebilecek tıbbi durumları vardır. İntihar düşünceleri bulunan kişilerde genelde depresyon veya madde istismarı olur, bu iki durum da tedavi edilebilir. İntihar düşünceleri ortaya çıktığında yardım istemek önemli çünkü tıbbi tedavi bu düşünceleri azaltmakta genelde yararlıdır.
Kişi şunları içeren bir intihar planı yaptığında intihar ihtimali en ciddi düzeydedir:
- İntihar etmeyi veya başka birine zarar vermeyi mümkün kılan silahlar veya ilaçlar gibi araçlara sahip olmak
- İntihar için yer ve zaman belirlemiş olmak
- Sorunu çözmenin veya acıyı dindirmenin başka yolu olmadığını düşünmek
İntihar etmeyi düşünen insanlar, yaşam ya da ölümü seçmekte genelde kararsızdır. Sevecen bir yardımla yaşamayı seçebilirler.
Prof. Dr. Nuran TÜRKÇAPAR
benim 9 aydır crp ve sedimimdüşmüyor araştırmada 10 gün araştırdılar ağrıdan öldüm genede tedaviye endol hapla devam etti sonra şakaktan biyopsi iste... devamı
Kıl Yolma Hastalığı (Trikotilomani) Nedir?
Otizmli Çocuklar İçin Öğretme İpuçları
Andropoz Giren Ereksiyon Olabilir Mi?
Fetişizm