- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
Nedir
Romatoid artrit kronik bir hastalıktır. Belirtileri ise görünüp kaybolabilir ve her bir romatoid artrit hastası bu belirtilerden farklı şekillerde etkilenir. Bazı kişilerde ise, belirtiler uzun bir süre yatışır. Hastalık, bu süre içinde ya çok az belirti verir ya da hiçbir belirti göstermez. Ya da bazı kişilerde, aylarca devam eden belirtilere yol açabilir.
Romatoid artrit vücudun farklı bölümlerini kaplasa da, eklemler daima bu hastalıktan etkilenirler. Hastalık etkisini gösterdiğinde eklemler iltihaplanır. İltihaplanma, vücudun enfeksiyona veya bazı tehditlere karşı doğal bir tepkisidir. Fakat romatoid artritteki iltihaplanma uygunsuz bir şekilde ve bilinmeyen nedenlerden meydana gelir.
Belirtileri
Romatoid artrit belirtileri: Eklem iltihaplanması
Eklem iltihaplanması romatoid artritin belirgin özelliğidir ve şu şekillerde kendini gösterir:
- Tutulma: Eklem sertleşir ve hareket mesafesi sınırlı olabilir. Sabah tutulması romatoid artritin en belirgin özelliklerindendir. Diğer artrit türleri bulunan hastalarda da sabah eklem tutulmaları meydana gelir, ancak, romatoid artrit hastası kişilerde eklem tutulması bir saat (hatta bazen birkaç saat) sürer.
- Şişme: Eklem içine sıvı dolması sonucunda eklem şişer, bu da tutulmayı arttırır.
- Ağrı: Eklem içersindeki iltihaplanma, eklemi duyarlı ve hassas hale getirir. Uzun süren iltihaplanma ağrıyı artıran hasara neden olur.
- Kızarıklık ve sıcaklık: Eklem, etrafındaki deriden daha sıcak ve pembe veya kırmızı hale gelir.
Romatoid artrit hangi eklemleri etkiler? Romatoid artrit dizler, bilekler, boyun, omuzlar, dirsekler ve hatta çenede olduğu gibi herhangi bir eklemde meydana gelebilir, ancak eller, hemen hemen her zaman bu hastalığın belirtilerinden etkilenirler. Eklemlerde romatoid artrit belirtileri simetrik olarak, yani vücudun her iki tarafındaki aynı eklemlerde aynı etkinin yaşanması şeklinde görülürler.
Romatoid artritin tüm vücudu etkileyen belirtileri
Romatoid artrit vücutta pek çok alanı etkileyebilir. Bu etkilerin hepsi, çok çeşitli romatoid artrit belirtilerine neden olan genel iltihaplanma sürecinin bir sonucudur.
- Yorgunluk
- Kırgınlık hali
- Kilo kaybına neden olan iştahsızlık
- Kas ağrıları
Hissedilen bu belirtiler, daha az yoğunlukta olmasına ve uzun süre devam etmesine rağmen grip belirtileri ile mukayese edilmiştir.
Romatoid artrit vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir. Vücudun bölümlerinin çoklu bir şekilde etkilenmesi, orta şiddetliden ağıra doğru giden romatoit artritte daha yaygın bir durumdur.
- Romatoid nodülleri, çoğunlukla dirseklerde görülen ve deri altında meydana gelen tümseklerdir. Bunlar bazen ağrılı olurlar.
- Akciğerlerin bir hasar veya ciğer etrafındaki yüzeylerde meydana gelen bir iltihaplanmadan dolayı romatoid artritten etkilenmesi yaygın bir durumdur, fakat genellikle hiçbir belirtiye yol açmaz. Eğer nefes darlığı meydana gelirse, akciğer içindeki iltihaplanmayı azaltan ilaçlarla tedavi edilebilir.
- Romatoid artrit ses sisteminizdeki veya gırtlağınızdaki eklemleri bile etkileyerek, ses kısıklığına neden olur.
- Romatoid artrit kalp çevresindeki yüzeylerde iltihaplanmaya yol açar, fakat genellikle belirti vermez. Eğer belirtiler ortaya çıkarsa, nefes darlığı veya göğüs ağrısı görülür. Ayrıca romatoid artrit hastaları, göğüs ağrısına ve kalp krizine neden olabilen tıkanıklık artritine daha yatkındırlar.
- Romatoid artrit hastalarının yüzde 5’inden daha azında, gözler de bu hastalıktan etkilenir. Belirtiler gözde kızarıklık, ağrı ya da muhtemelen göz kuruluğu şeklinde ortaya çıkar.
Erken ve agresif tedaviler, daha ileri seviyede romatoid artrit belirtilerinin önlenmesine, hatta hastalığın ilerleme sürecinin yavaşlatılmasına ya da durdurulmasına yardımcı olabilir.
Romatoid Artrit Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ
Ben 16 yaşındayım ve el eklemim şiş arada ağrıyor ama beni rahatsız etcek kadar degil ve ayak eklemimde dışarı çıkıntı var üniversite hastanesine gitt... devamı
Romatoid Nodülleri
Romatoid Artrit İçin El Egzersizleri
El Ve Parmaklarda Romatoid Artrit
Romatoid Faktörü Testi
İltihaplı Romatizmada Erken Tanı Önemli