Sebepleri

Osteoartrit, eklemlerdeki aşınma ve yırtılma sonucunda oluşur. Romatoid artrit ise, bağışıklık sisteminin eklem yüzeylerine saldırmaya başlamasıyla meydana gelir. Romatoid artrit kronik bir iltihaplanma hastalığıdır ve bütün dokuları etkiler, fakat bu durumdan en ağır şekilde etkilenen bölümler eklemlerdir.

İşte romatoid artritin nedenleri hakkında bildiklerimiz:

Romatoid artritin nedenleri nelerdir?

Doktorlar, romatoid artritin kesin nedenini bilmiyorlar. Ancak buna, genetik ve çevresel tetikleyicilerin neden olduğu düşünülüyor. Bazı araştırmacılar, romatoid artrite genetik olarak yatkın olan kişilerde bu hastalığı bir bakteri veya virüsün tetiklediğine inanıyorlar. Ne var ki, şu ana kadar romatoid artrite neden olduğu söylenebilecek bir enfeksiyon ya da organizmaya rastlanmamıştır.

Bağışıklık hücreleri, vücudun kendisine ait bir tür proteini davetsiz bir yabancı misafir olarak algılayıp ona saldırdığında Romatoid artrit ortaya çıkar. Ancak, bu proteinin hangisi olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bunların bir kısmı viral, bakteriyal ya da mantar enfeksiyonu gibi enfeksiyonlara karşı tepki olarak üretilir. Diğer muhtemel proteinler ise, genetik bağlantı ya da başka nedenlerle ortaya çıkmış olabilirler.

Nedeni ne olursa olsun, lenfosit denilen hücreler bu proteine tepki verirler. Bu reaksiyon, daha fazla iltihaplanma ve yok etmeyi tetikleyen kimyasal mesaj taşıyıcılar olan stoksinlerin salgılanmasına yol açar. Romatoid artritte asıl hedef, eklem yüzeyinde uzanan membranlar (ince zar) olan sinovyumdur. Sonunda vücudun diğer kısımlarına da yayılan iltihaplanma yalnızca eklem hasarlarına yol açmaz, aynı zamanda iltihaplanma, kronik ağrı, yorgunluk ve hatta organlarda fonksiyon kayıplarına neden olur.

Pek çok sitoksin ve iltihaplanmaya aracılık eden unsur vardır, fakat romatoid artritte en önemli olanlar tümör nekroz faktörleri (TNF) ve interlökin-1’dir. Bu sitoksinlerin eklem hasarını tetikledikleri düşünülmektedir. Bazı romatoid artrit tedavileri, bu sitoksinleri engelleyerek iltihaplanma ve eklem hasarını azaltırlar.

Risk Faktörleri

Hangi risk faktörleri romatoid artrit olasılığını arttırır?

Romatoid artrit, erkeklere oranla kadınlarda daha yaygındır. Romatoid artrit hastalarının yüzde 70’i kadınlardır. Yanı sıra, hiç hamile kalmamış ya da yeni doğum yapmış kadınlarda da romatoid artrit riski oldukça yüksektir.

Romatoid artritin genetik bağlantıları vardır ve hastalık aileler içinde fertlere geçebilir. Belli bir insan lölositi antigeni olan HLA genini taşıyan kişilerin romatoid artrit hastası olma ihtimalleri, bu geni taşımayanlara göre daha yüksektir. Ancak HLA geni taşıyan herkeste romatoid artrit hastalığı meydana gelmez. Bir başka ifade ile genler romatoid artrit riskini arttırır, ancak işin içinde başka faktörler de vardır. Söz gelimi ileri yaş ve sigara kullanımı da romatoid artrit riskini yükseltir.

Romatoid artrit belirtileri eklem ağrısı, eklemde şişme ve yorgunluktur ve bu belirtiler hafif ya da ağır olabilir. Doktorlar romatoid artritin erken aşamada, eklemlerde görünür hasarlar meydana gelmeden önce tedavi edilmesini tavsiye etmektedirler.

İLGİLİ MAKALE

Romatoid Faktörü Testi

Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ

Ben 16 yaşındayım ve el eklemim şiş arada ağrıyor ama beni rahatsız etcek kadar degil ve ayak eklemimde dışarı çıkıntı var üniversite hastanesine gitt... devamı