Gıda Desteği
Reklamlara bakarsanız, her çocuğun günlük vitamin almaya ihtiyacı var. Peki, ama bu doğru mu?
Uzmanlar bunun şart olmadığı konusunda hemfikirler. İdeali, çocukların vitaminleri dengeli ve sağlıklı bir beslenmeyle sağlamalarıdır ve bu sağlıklı beslenme şunları kapsamalıdır:
- Süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünleri (3 yaş üstü çocuklarda tercihen düşük yağlı ürünler).
- Çok miktarda taze meyve ile yeşil yapraklı sebzeler (evet bu, çocuğunuzun nefret ettiği brokoli ve ıspanak anlamına geliyor).
- Tavuk, balık, et ve yumurta gibi proteinler.
- Yulaf ve esmer pirinç gibi tam tahıllar
Hangi Çocukların Vitamine İhtiyacı Vardır?
Zamanı sınırlı olan aileler söz konusu olduğunda, besin değeri açısından zengin ve çeşitli yemekler yapmak her zaman mümkün olmaz. Bu nedenle çocuk doktorları günlük vitamin ya da mineral desteklerini şu çocuklara önerebilirler:
- · Düzenli olarak, tam ve taze besinlerden yapılan, iyi dengelenmiş yemekler yemeyen çocuklar.
- · Yemekte mızmız olan, yani yeterli yemek yemeyen çocuklar.
- · Astım ya da sindirim problemleri gibi kronik sağlık sorunu olan çocuklar, özellikle de eğer ilaç kullanmıyorlarsa (Eğer çocuğunuz ilaç kullanıyorsa, bir desteğe başlamadan önce mutlaka çocuğunuzun doktoruyla konuştuğunuzdan emin olun.)
- · Özellikle fiziksel güç isteyen sporlar yapan aktif çocuklar.
- · Çok hızlı hazırlanan (fast food) ve işlenmiş gıdalar tüketen çocuklar.
- · Vejetaryen diyetinde olan (bunların demir desteklerine ihtiyacı olabilir), süt ürünlerini içermeyen gıdalarla (bunlar kalsiyum desteklerine ihtiyaç duyabilirler) ya da kısıtlı beslenen diğer çocuklar.
- · Vücutlarındaki vitamin ve mineralleri yıkayıp atan gazlı içecekleri çok fazla tüketen çocuklar.
Vitamin Ve Mineral
Çocuklar İçin En Önemli 8 Vitamin Ve Mineral
Vitamin ve mineraller çorbasında, büyüyen çocuklar için az sayıda vitamin ve mineral kritik olarak öne çıkar.
- · Vitamin A, normal büyümeyi ve gelişmeyi; dokuları ve kemikleri tamir etmeyi; sağlıklı cilt, göz ve bağışıklık sistemi reaksiyonlarını destekler. Zengin vitamin A kaynakları arasında süt, peynir, yumurta ve yeşilden turuncuya havuç, tatlı patates ve bal kabağı gibi sebzeler vardır.
- · B vitaminleri. Vitamin B ailesi –B2, B3, B6 ve B12 –metabolizmaya, enerji üretimine ve sağlıklı bir dolaşım ve sinir sistemine sahip olunmasına yardım eder. B vitamininden yana zengin besin kaynakları arasında et, tavuk, kabuklu yemişler, yumurta, süt, peynir, fasulye ve soya fasulyesi de vardır.
- · Vitamin C kasların, bağ dokularının ve cildin sağlıklı olmasını sağlar. Zengin besin kaynakları arasında narenciye meyveleri, çilek, kivi, domates ve brokoli gibi yeşil sebzeler vardır.
- · Vitamin D, kemik ve diş yapımını sağlar ve vücudun kalsiyumu emmesine yardım eder. Zengin besin kaynakları arasında süt, peynir, yoğurt (özellikle zenginleştirilmiş süt ürünleri), yumurta sarısı ve balık yağı vardır.
- · Kalsiyum çocuk büyürken güçlü kemikler oluşmasını sağlar. İyi kalsiyum kaynakları, süt, yoğurt, peynir, soya peyniri ve kalsiyumla zenginleştirilmiş portakal suyunu da içerir.
- · Demir, kasları oluşturur ve sağlıklı kırmızı kan hücreleri için gereklidir. Demir eksikliği, büyüme çağındaki gençler için, özellikle de regl olmaya başladıklarında genç kızlar için risklidir. İyi demir kaynakları arasında sığır eti ve diğer kırmız etler, hindi, ıspanak, fasulye ve kuru erik de vardır.
Mega vitaminler –vitaminlerin yüksek dozları –çocuklar için iyi bir fikir değildir. Eğer çocuklar yağda çözünen vitaminleri (A, D, E ve K vitaminlerini ) yüksek miktarda ya da fazla dozda alırlarsa zehirleyici etkisi olabilir. Demir için de aynı şey geçerlidir. Çocuğunuz iyi bir şeyden gerektiğinden çok fazla miktarda almış olur.
Taze Gıdalar
En İyi Vitaminler İçin Taze Gıdalara Bakın
Sağlıklı çocuklar en iyi başlangıçlarını, bakkal-manav listenize koyduklarınızla beslenerek yaparlar.
İyi beslenme, mümkün olduğunca çok çeşitli, tam ve taze gıda porsiyonları ile başlar. Bu, hazır yiyecekler ya da fast foodla beslenmekten açık farkla daha iyidir. Ve bir çocuk beslenmede reddettiklerini geri almak için vitamin kullanmamalıdır. Vitamini yağlardan çok, karbonhidratlarda ve proteinlerde bulabilirsiniz. Ancak, vitaminler en yüksek oranda, taze sebze ve meyvelerde bulunur.
Çocukların daha fazla vitamin almasını sağlamak, beslenmesinde çeşitliliğe özen göstererek mümkün olur, daha fazla yedirerek değil. Günümüzde, aşırı kilolu çocuk sayısı, yirmi yıl öncesine göre iki kat daha fazladır. Bu nedenle, onları beslerken yetişkin porsiyonlarının dörtte biri ila üçte biri arasında değişen büyüklükte çocuk porsiyonu kullanın.
Değişik gıdaları birçok küçük porsiyona bölün ve günün tamamına yayın. Eğer çocuğunuz belli gıdaları birkaç günlüğüne yemezse –sebzeleri mesela –endişelenmeyin. Ama bu yemekleri, farklı şekillerde hazırlanmış olarak, bir iki gün sonra tekrar kendisine servis edin. Çocukların “gıda grevleri” genellikle kendiliğinden geçer.
Öneriler
Vitaminler ve Sağlıklı Çocuklar: 5 Tüyo
Eğer çocuklarınıza vitamin veriyorsanız şu ipuçlarını takip edin:
- · Vitaminleri çocukların yetişemeyeceği uzak bir yere koyun, böylece çocuğunuz onlara şekerleme muamelesi yapamaz.
- · Çocuğunuzla yiyecekler hakkında mücadeleye girmemeye çalışın ya da “tabağındakileri bitirmesi” için rüşvet olarak tatlı önermeyin. Bunun yerine, yemeğin sonunda “ikram” olarak çiğnenebilir vitamin verebilirsiniz. Çünkü yağda çözünebilen vitaminler sadece yiyeceklerle birlikte emilebilir.
- · Eğer çocuğunuz bir ilaç kullanıyorsa, doktoruna, belli vitamin ya da minerallerin herhangi bir ilaç etkileşimleri olup olmadığını sormayı ihmal etmeyin. Böylelikle vitamin desteği, ilaç dozunu arttırmayacak ya da azaltmayacaktır.
- · Eğer çocuğunuz sıvı ya da hap destekleri içmezse, çiğnenebilir vitaminleri deneyin.
- · Çocuğunuzun doktoru vitamin almasını önermediği sürece, çocuğunuza çoklu vitamin desteği vermeden önce 4 yaşına kadar beklemeyi düşünün.
Sağlıklı beslenmek, çocuğunuzun öğrenmesinde ve gelişmesinde kilit bir rol oynar. Bu nedenle destekler satan çizgi film karakterlerine bel bağlamaktan çok, mümkün olduğunca çocuğunuzu sağlıklı gıda çeşitliliği ile doyurmayı yeğleyin. İdeali, çocukların vitaminlerini dengeli ve sağlıklı bir beslenmeden sağlamalarıdır.
Uzm. Dr. Engin TÜRKMEN
Sayın Uzm.Dr.Engin Türkmen, 52yaşındayım.Amacım kilo vermek değil,sağlıklı yaşayabilmektir. Günde 2 defa 45er dakika tempolu yürüyüş ile günde 3 defa ... devamı
Kahvaltıyı Atlayanlar, Abur Cubura Karşı Koyamıyor
Abur Cubur Ve Fast Foodun Her Lokması Damarlarınıza Zarar Veriyor
Tarçın
D Vitamini Eksikliği Meme Kanserini Kötüleştirir Mi?
Suyun Mucizeleri