Özellikle ergenlik döneminde başlayan ve bazen kronikleşen sivilcelerden kurtulmanın birçok yolu bulunuyor. Teknolojinin ilerlemesi ve yeni araştırmaların yapılması ile her gün farklı bir çözüm yolu daha karşımıza çıkıyor. Sivilce neden olur, nasıl olur ve bu sorun nasıl en aza indirilir, sizler için hazırladık.

Sivilcelerden kurtulmak için ne yapmalıyız?

Cildi temiz tutmak ve temiz cilt üzerine klasik temizleyici ve tonikleri uygulamak her zaman doğrudur. Ama kendi cilt yapınıza uygun olan kremleri tercih etmeniz çok önemlidir. Ciltteki pullanmaları önleyen, glikolik ve salisilik asit gibi kimyasalları içeren günlük temizleyiciler kullanılabilir. Haftada 2-3 kez deri soyucu kremler ile peeling yapılması ve her gece yatmadan önce makyajın çıkarılması gereklidir. En önemlisi ise, her duşta yüze kese yapmaktır. Kese, ölü deriden kurtulmayı sağlayarak gözenekleri açar, bu da sivilce oluşumunu engeller.
Yediğimiz yiyeceklerin de sivilceler ile büyük oranda ilişkisi vardır. Yağlı, şekerli ve tuzlu yiyeceklerin fazla tüketilmesi, çekirdek, sigara, alkol gibi maddeler sivilce oluşumuna yol açar. Bu yiyecekleri mümkün olduğu kadar azaltmaya ve günde en az 2 litre su içmeye özen göstermek gerekir.

Benzoil peroksit, sülfür ve salisilik asit nedir? Sivilcelere etkisi nasıl olur?

Salisilik asit ciltteki gözenekleri açmaya yarar. Sülfür iltihaplanma, kızarma ve kabarcıkları en aza indirir (siyah nokta ve beyaz noktalar üzerinde işe yaramaz), bu yüzden daha çok leke tedavisinde kullanılır. Benzoil peroksit ise antibiyotik ile eksfoliant karışımından oluşur, yani ciltteki pullanmaları önler. Bu yüzden çok etkili bir maddedir. Bu üç ayrı madde, aynı kişide, aynı anda olmamak üzere kullanılabilir.

Sivilceleri geçirmek için nasıl ürünler almalıyız?

Eğer sivilce problemi olan yağlı bir cildiniz var ise, yapmanız gereken en son şey yüzünüze yağ içeren krem veya ilaçlar uygulamaktır. Yağlı bir cildiniz yoksa da yağlı ürünleri tercih etmemelisiniz. Yağ her zaman sivilce yapar.
Yüzünüze uygun ürün almak için gittiğinizde aradığınız ilk şey, "su bazlı” ürünler olmalıdır. Su bazlı demek, ürünün içinde yağ olmadığı anlamına gelir. Aramanız gereken ikinci özellik ise, "yağsız” olmasıdır. Alacağınız ürünün aynı zamanda gözenek açıcı özellikte olmasına ve test edilip onaylanmış olmasına da dikkat etmelisiniz.

Terlemek sivilce yapar mı? Bunu nasıl önleriz?

Spor yapmadan önce yüzünüzü yıkamak, sivilce oluşumunu engellemeye yardımcı olarak, spor sırasındaki terlemenin olumsuz etkilerini en aza indirir. Terlemek hem vücut hem de cilt için zararlı olması haricinde kişiyi sinirli yapan bir özelliği de vardır. Bu yüzden yapılması gereken şey fırsat buldukça yüzü yıkamak ve gözenekleri açık tutmaktır. Sivilceler gözenekler kapandığında baş gösterir.

Yiyecekler ile sivilcelerin ilişkisi ne?

Hepimiz pizza, çikolata, kahve gibi yiyecek ve içeceklerin sivilce oluşumuna sebebiyet verdiğini biliyoruz. Peki gerçek ne? Eğer kontrollü ve az yerseniz, bu yiyecekler sivilce yapmaz. Bütün yiyecekleri fazla tüketmek vücutta bazı sorunlara sebep olur. Bu en faydalı olan yiyecekler için bile geçerlidir. Bu yüzden tek yapılması gereken, yiyecek ve içecekleri nasıl tüketeceğini bilmek ve kontrollü olmaktır. 

Sivilce oluşumunda psikolojik faktörlerin etkisi var mı?

Strese sebep olan her şey, sivilcelere de sebep olur. Özellikle kadınlarda bunun etkileri daha fazla görülür. Stres organı olarak adlandırılan böbreküstü bezleri, vücutta stres ile savaşan kortizon hormonu salgılar. Böbreküstü bezleriniz kortizonu her salgıladığında, vücutta bir miktar testosteron hormonu da salgılanmış olur. Bu durum da yağ miktarını yükselterek sivilce oluşumuna sebebiyet verir. Stresin kadınlarda daha fazla sivilce çıkarmasının sebebi de budur. Çünkü erkeklerde testosteron hormonu zaten bulunmatadır.

Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN

Kıllanma için diane 35 kullanıyorum aşırı derece sivilce çıktı sebebi ilaç mıdır?... devamı