Tarçın
Sütlü kahvelerin, salep gibi içeceklerin üzerine serpilen tarçın, en iyi bilinen baharattır. Ama tarçın ağacı kabuğunun özü, geleneksel olarak dünya genelinde yüzyıllardan beri ilaç olarak da kullanılır.
?
Kullanımı
Tarçın Kullanımı
Bazı araştırmalarda, tarçının şeker hastalarında kan şekerini düşürdüğüne ilişkin veriler bulunmuştur. Ama başka kimi çalışmalarda tarçının bu hastalık üzerinde bir etkide bulunduğuna dair bir bulguya rastlanmamıştır. Tarçının kolesterolü düşürdüğüne ve HIV hastalarında mantar enfeksiyonlarını tedavi ettiğine dair çalışmalar da ikna edici sonuçlar ortaya koymamıştır.
Laboratuar çalışmaları, tarçının iltihaplanmayı (enfeksiyonu) azalttığını ve bakterilerle mücadele ettiğini göstermiştir. Ama bunun insanlardaki etkisi belirsizdir.
Şimdilik konuyla ilgili çalışmalar tartışmalıdır ve tarçının insan sağlığı üzerinde nasıl bir rol oynadığı belirsizdir.
?
Doz ve Kullanım Şekli
Tarçın Dozu
Tarçın ispatlanmamış bir tedavi olduğundan belirlenmiş bir dozu yoktur. Bazıları günde yarım tatlı kaşığı (2-4 gram) toz tarçın önerir. Bazı çalışmalarda da, 1 ile 6 gram arasında tarçın kullanılmıştır. Çok yüksek dozlar zehirleyici etki gösterebilir.
?
Kaynakları
Tarçın Kaynakları
Tarçın sayısız yiyeceğe eklenen bir baharattır.
?
Takviyeleri
Tarçın Takviyeleri
Tarçın kapsüllerde, sıvı halde ve yağ olarak, doğal sağlık ürünleri dükkanları ve aktarlarda ve toz olarak da süpermarketlerde bulunur. Tarçın ayrıca diş macunlarında, ağız çalkalama sıvılarında, parfümlerde, sabunlarda, yiyeceklerde, çikletlerde ve şekerlemelerde de kullanılır. Diğer takviyeler gibi tarçını da serin, kuru bir yerde muhafaza edin; doğrudan güneş ışığından ve nemden uzak tutun.
?
Uyarıları
Tarçın Uyarıları
- Yan etkiler: Tarçın genellikle yan etkiye neden olmaz. Çok yüksek tarçın kullanımı ağzı ve dudakları tahriş edebilir, yaraya neden olabilir. Bazı kişilerde alerjik reaksiyona yol açabilir. Cilde uygulandığında, kızarıklığa ve tahrişe neden olabilir.
- Riskler: Çok yüksek miktarlardaki tarçın, özellikle de karaciğer sorunları olanlarda zehirleyici olabilir. Tarçın kan şekerini düşürebildiğinden, diyabet hastaları eğer tarçın destekleri kullanıyorlarsa, tedavilerini buna göre düzenlemeleri gerekebilir. Kanseri olan kişiler, meme kanseri gibi hormon seviyesinden etkilenen durumlarda tarçın kullanmamalıdırlar. Bazı tarçın ürünlerindeki kumarin (tat veya koku veren ve kan pıhtılaşmasını önleyen bir bileşim) karaciğer sorunlarına yol açabilir. Güvenilirliğine ilişkin yeterli kanıt bulunmadığından, tarçın, tedavi olarak çocuklarla hamile ve emzikli kadınlara önerilmez.
- Etkileşimler: Eğer düzenli olarak bir ilaç kullanıyorsanız, tarçın destekleri kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Tarçın destekleri antibiyotikler, diyabet ilaçları, kan incelticiler, kalp ilaçları ve diğer ilaçlarla etkileşime girebilir.
?
Biyoflavonoid Yönünden Zengin 9 Besin
Arginin
Alfa-Lipoik Asit
D Vitamini Seviyesi Ve Enfeksiyon Riski
Besin Kılavuzu: Besin Bakımından Zengin Bir Diyet Yapmak