Uyuyamama sorunu, tıpkı baş ağrısında olduğu gibi başına gelenin çektiği ve sıkıntısını yaşadığı bir durumdur. Uzun süre yaşandığı zaman oldukça rahatsız edici ve kişinin günlük fonksiyonlarını son derece bozucu bir sıkıntıdır.
Uykusuzluk geçici, günlük olaylarla ya da stresle ilişkili olabilir. Ya da kişinin psikolojik, psikiyatrik durumla ilgili olabilir. Veya başka hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
En sık rastlanan uykusuzluk sorunları, kişinin günlük sorunları yatağa taşıması, yatakta kafasının çok çalışması, bir türlü rahatlayıp gevşeme sürecine girilemediği için, uykunun doğallığında gelememesi halinde ortaya çıkar.
İnsan beyni, normal çalışabilmek için mutlaka uyumak zorundadır. Ancak son derece nadir rastlanan genetik bir hastalık vardır ki, bu insanlar hiç uyuyamazlar. Bu tip hastalar genellikle vücut fonksiyonlarının tamamen dağılması sonucunda birkaç ay içinde ölürler.
Bunun dışında hiç uyuyamayan hasta yoktur. Uykusuzluktan şikayet etse de her hasta, zaman zaman gecede 2, 3, 4 saat uyuyacaktır. Burada kritik nokta, insanın kendisi için doğal ya da yeterli olan süreyi uyumasıdır.
Uyku Bozukluğu Türleri
Dr. Sancar TERZİ
Hiç birşey düşünemiyorum hiç birşey yapmak istemiyorum uyuyamıyorum çoğu şeyleri unutuyorum yaşamak anlamsız geliyor bunun için ne yapabilirim ? psik... devamı
Uyku Apne Sendromu Nedir?
Uyurgezerliğin Psikolojik Nedenleri Nelerdir?
Sirkadyen Ritim Nedir?
Jet Lag Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?
Çocuklarda Gece Terörü Nedir?