Vücudun bazı bölgelerinin daha fazla yağlanmasının nedenlerinden biri genetik faktörlerdir. Genel olarak bakıldığında, iki tip şişmanlık vardır. Bunlardan biri erkeksi tip denilen şişmanlıktır, yani üst bölgenin yağlı olmasıdır. Diğeri ise kadınsı tip şişmanlıktır. Buna halk arasında armut tipi de denmektedir ve bu şişmanlıkta vücudun üst tarafı ince alt tarafı ise aşırı yağlı olur. Bu iki tipin dışında, her iki şişmanlık biçiminin iç içe girdiği, yani hem alt hem de üst bölgenin yağlandığı genel bir şişmanlık tipi vardır.
Erkekler genetik özelliklerinden dolayı erkeksi tip şişmanlığa daha yatkındırlar, fakat bazı kadınlar da bu tip bir şişmanlığa yakalanabilmektedirler. Bu kadınların bacak kısımları incecik olmasına rağmen üst kısımlarında kalınlaşma yaşanır. Bu durum kadınlar için riskli bir durum yaratır. Çünkü karın ve göğüs bölgesi aşırı yağlanmış olan kadınların göğüs kanserine yakalanma riski çok daha fazla olmaktadır.
Tehlikeli ölçüler
Bel kalça oranına göre erkekler 0,95 üzerine, kadınlar 0,80 üzerine çıktıkları zaman üst gövde şişmanı olurlar. Bunun formülü, bel bölü kalça oranıdır. En dar kısımdan beli, en geniş kısmından kalçayı santimetre cinsinden ölçerek beli kalçaya bölmek gerekir. Bu ölçüm sonucunda 0,95, 0,85 oranının üzerine çıkıldığı görülüyorsa, tehlikeli bir durum var demektir.
Daha iyi anlaşılabilmesi açısından direkt bel çevre ölçümü olarak verilecek olursa, erkekler 94 santimetrenin, kadınlar ise 80 santimetrenin üzerine çıktıkları zaman tehlike başlamış demektir.
Diğer etkenler
Bu durumu sadece genlerle açıklamak mümkün değildir. Kötü bir beslenme, hareketsiz bir yaşam tarzı, lokal olarak bazı bölgelerin daha fazla yağlanmasına neden olur. Kötü beslenme denildiğinde akla ilk gelen, vücudun ihtiyacından fazlasını tüketmektir. Bu durumda vücut gıdanın yakamadığı bölümünü yağ depolarına gönderir. Dolayısıyla oradaki yağlar genişlemeye başlar. Eğer basen bölgesinde daha fazla yağ hücresi varsa, oradaki genişleme de daha fazla olur.
Sadece kötü beslenme değil, hareketsiz bir yaşam tarzı da yağlanmayı doğurur. Çok değil bir yüzyıl önce insanlar işlerini yüzde 97 oranında kas gücüyle görürken, bugün yüzde 97 oranında mekanik güçle görmektedir. Bu durum, insan sağlığı açısından önemli kayıplara neden olmaktadır. Sadece yağlanma, şişmanlık değil, genel sağlık durumu da kötüye gitmektedir.

Uzm. Dr. Tarık TURFAN

Merhabalar doktor bey.18 yaşındayım karaciğerimde yağlanma varmış bir hafta sonra ultrason vs bazı testlere giricekmişim.1 hafta önce alkol aldım ve d... devamı