Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden uzman diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, yılbaşı akşamı yenilen yemeklerin mümkün olduğunca yavaş yavaş ve küçük lokmalarla iyi çiğnenerek tüketilmesi gerektiğini, yağlı ve ağır yemeklerin fazla miktarlarda tüketilmesi halinde sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini bildirdi.
Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, akşam yemeğini belirli bir saatte bitirmek gerektiğini ifade ederek, tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmamasını, kızartma ve mezelere dikkat edilmesi gerektiğini önerdi.
''31 Aralık gününe güzel bir kahvaltı ile başlayın. Yılbaşı günü yoğun bir gün geçirileceği için öğün kaçırma durumu oldukça sık karşılaşılan bir durumdur'' şeklinde görüşlerini ifade eden Selçuk, öğünü kaçırmanın açlığı tetikleyerek yeme isteğini arttırdığını, güne güzel ve hafif bir kahvaltı ile başlamanın, dinamik, enerji dolu ve mutlu bir başlangıç olacağını bildirdi.
Yoğun yemek sonrası kalbe binen yükün arttığını ve yaş gözetmeksizin kalp krizi geçirme riskinin oluştuğunu belirten Selçuk, şu önerilerde bulundu:
''O akşam yenilen yemekler, mümkün olduğunca yavaş yavaş ve küçük lokmalarla iyi çiğneyerek tüketilmelidir. Yağlı ve ağır yemekler fazla miktarlarda tüketilirse sindirim sisteminde bozukluklara yol açarak mide bulantısı, ishal, mide krampları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Miktarlarına dikkat ederek çeşitli besinleri tüketebilirsiniz.''
Selçuk, yılbaşı ziyafetlerinde izlenmesi gereken adımları da, şu şekilde sıraladı:
''Ana yemek yanına az miktarda pilav veya makarna ve salata ile akşam öğününüzü tüketerek, doğru bir başlangıç yapılmalıdır. Akşam yemeğinde meze, zeytinyağlı, kızartma, kavurma gibi yemekler olmamasına dikkat edilmelidir.
Yemek öncesi, yemekte veya sonrasında su ihmal edilmemelidir. Yemekten en az 2 saat sonra 1 kase kuru yemiş veya patlamış mısır ilk ara öğün olarak tercih edilmelidir. Vakit geçirebileceğiniz ve lif içeriği zengin tok tutacak yiyeceklerdir.
İlerleyen vakitlerde 1-2 porsiyon meyve ile yeme işlemi bitirilmelidir.
Dışarıda yemek yemeyi planlayanlar, bu çeşitlerin tümünü aynı anda görebilirler. Yapılması gereken, öncelikle ana yemeği yemek sonrasında 2 saat aralıklarla az porsiyonlarda diğer çeşitlerden tüketmektir.
Yağlı ve tuzlu gıdalar, cips, kızartılmış kavrulmuş besinler, salam, sosis, sucuk gibi gıdalar doymuş yağ açısından da yüksek içeriğe sahip olduklarından tüketilmemelidir.
Tatlı tüketilmek istenirse muhakkak sütlü tatlılar tercih edilmeli veya kuru ve taze meyveler ile bu istek giderilmelidir.
Yılbaşı ertesi günü orta tempoda en az bir saat yürüyüş yapılmalıdır.''
Yılbaşı Partisi İçin Saç Modelleri
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
Boy uzatmak için yetişkin takviyesi var mıdır? Varsa nedir almak istiyorum boyumun kısalığı psikolojimi bozuyor artık hocam 20 yaşındayım 🥲 ... devamı
E Vitamini İle Gençleşmek Ve Güzelleşmek
Yorgun Olmanızın Şaşırtıcı Nedenleri
Ramazanda Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli
Mevsim Değişimlerinde Beslenmeye Dikkat
Bayramlar Sosyalleşmek İçin En Büyük Fırsat