Birkaç basit adım jet lag bozukluğunu önlemeye ya da etkilerini azaltmaya yarayabilir:
- Gideceğiniz yere erken varın. Eğer önemli bir toplantı ya da konferansınız (ya da formda olmanızı gerektirecek herhangi bir şey) varsa vücudunuzun uyum sağlaması için birkaç gün erken gitmeye çalışın.
- Seyahattan önce bolca dinlenin. Uykunuzu alamadan yola çıkmak, jet lag bozukluğunu daha da kötüleştirir.
- Seyahate çıkmadan önce programınıza yavaş yavaş uyum sağlayın. Eğer doğuya yolculuk yapacaksanız, yola çıkmadan birkaç gün önce her gece 1 saat erken uyumaya çalışın. Eğer batıya doğru uçacaksanız, birkaç gece 1 saat geç uyuyun. Eğer mümkünse öğünlerinizi gideceğiniz yerdeki yemek saatlerine yakın bir saatte yiyin.
- Işığa maruz kalma durumunu düzenleyin. Işık faktörü vücudunuzun biyolojik saati üzerindeki en önemli etkilerden biri olduğu için, ışığa maruz kalmayı düzenlemek gideceğiniz yere uyum sağlamanıza yardımcı olabilir. Eğer batıya uçtuysanız, gittiğiniz yerde ilk günler sabahleyin güneş gözlüğü takın ve parlak ışıktan kaçının ve akşamüstü mümkün olduğu kadar çok gün ışığı alın. Doğuya uçtuysanız, vücudunuzun yerel saate uyum sağlamasına yardımcı olmak için sabah saatlerinde gün ışığına çıkmak en faydalı şey olacaktır.
- Gideceğiniz yerdeki programınıza sadık kalın. Yola çıkmadan önce saatinizi gideceğiniz yerin saatine göre ayarlayın. Gideceğiniz yere vardığınızda ne kadar yorgun olursanız olun, gece oluncaya kadar uyumamaya çalışın.
- Susuz kalmayın. Kabinin kuru havasından ileri gelen su kaybı etkisine karşı uçuş öncesinde, sırasında ve sonrasında bol miktarda su için. Su kaybı, jet lag belirtilerini daha da kötüleştirebilir. Aynı nedendenle, alkol ve kafeinden kaçının. Çünkü her ikisi de daha fazla su kaybına yol açar.
- Eğer gideceğiniz yerde gece vaktiyse, uçakta uyumaya çalışın. Kulak tıkaçları, kulaklıklar ve göz maskeleri sesi ve ışığı engellemeye yardımcı olabilir. Eğer gideceğiniz yerde gündüz vaktiyse, uyumamaya çalışın.
İLGİLİ MAKALE
Jet Lag bozukluğu nedir?
Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN
Kalp kapakları çökelmişse ne yapılır ve nasıl önlem alınır riski nekadardır... devamı
Yaşlandıkça Uyku Süresi Kısalır
İnsanın En Fazla Uyanık Kalma Süresi Nedir?
Uyurgezerlik Nasıl Geçer?
Uyurgezerin Evinde Alınacak Önlemler Nelerdir?
Uykuda İrkilme Neden Olur?