Kilo vermenin ilk şartı, alımı azaltıp yakımı arttırmaktır. Dolayısıyla kilo fazlası olan insanların öncelikle ne yediklerini gözden geçirmeleri gerekir. Bunu bir defter tutarak da kontrol etmelerinde fayda vardır. İçilen ilaçlar da dahil, bir hafta boyunca yenilip içilen her şeyin yazılması, bu konuda yardımcı olacaktır.
Eğer kişinin fazla kilo sorunu varsa, aldıkları fazla demektir. Fazla alınan şeyin ne olduğunun saptanması önemlidir. İşin püf noktası bir liste tutularak tüketilen şeylerin önce dörtte birinin, sonra da yarısının atılmalıdır. Yakımı arttırmak için de yapılan yürüyüş, spor gibi aktivitelerin iki katına çıkarılması gerekir.
Üç ana, üç ara öğün yeterlidir
Günde üç ana, üç ara öğün yeterlidir. Fazlasına gerek yoktur. Güne kahvaltıyla başlamak gerekir. Kahvaltıda protein, yağ ve karbonhidratı bir arada, dengeli bir biçimde almak gerekir. Bunların tek tek alınması ya da yağın öğünden çıkarılması doğru değildir.
Kahvaltıyla öğle yemeği arasına mutlaka detoks özelliği olan bir ara öğün konulması gerekir. Çünkü kahvaltıda alınan azot vücuttan atılmadan, öğleyin yeniden azot alınması böbreklere ve karaciğere büyük yük oluşturur. Sabah ve öğle öğünlerinin arası kısa olduğu için fazla acıkmak da söz konusu olmaz. Bu nedenle tokluk veren gıdalardan çok detoks özelliği olan gıdalar tüketilmelidir.
Detoks yapın
Bu gıdalar bir tane ekşi elma, bir kâse çilek, bir şeftali, bir dilim kavun, bir dilim karpuzdur ve hem açlığı giderir hem de vücuttan azotu atarak detoks görevi görür.
Öğle ile akşam yemeği arasındaki ara öğün ise daha farklıdır. Örneğin bir dilim kek, bir dilim hafif yaş pasta, bir porsiyon dondurma yenilebilir. Ama bunlar asla sabah ara öğününde tüketilmemelidir. Eğer uzun yaz günlerinde ikinci bir ara öğüne ihtiyaç duyulursa, detoks öğünü öğle yemeğinden iki saat sonra tekrarlanabilir. İkindi vakti ikinci ara öğün yenilerek akşam yemeğine geçilebilir. Bu uygulama, aynı zamanda akşam yemeğinin daha az tüketilmesini sağlar.
İşin üçüncü püf noktası, akşam yemeğinde ağırlığı proteine verip, yağ ve karbonhidratı olabildiğince az tutmaktır. Çünkü daha sonra uykuya geçileceği için, vücudun çok fazla enerjiye ihtiyacı yoktur. Proteinin ise kendisinin sindirilmesi enerji gerektirdiği için, vücut kandırılmış olur. Örneğin akşam yenen balığın yanında pilav değil de salata ya da yoğurt yemek zayıflamaya yardımcı olacaktır.

Dyt. Sanem APA

15 yaşındayım boyum 1.64 kilom 60 sizce kilom normal mi? bacaklardaki selülit çıkması doğal mı , doktora gitmelimiyim, nasıl kurtulabilirim?... devamı