Kişiler uygulayacakları diyet programına kendileri karar vermemelidir. Bunun öncesinde mutlaka uzman bir doktorun kontrolünden geçerek kan bulgularını değerlendirmeleri, daha sonra ise bir diyetisyene başvurmaları en doğru tutum olacaktır.
Bunun dışında kişi, internetten, gazeteden, çevresinden duyduğu diyet programlarını kesinlikle uygulamamalıdır. Çünkü bunlar, kısa dönemde birçok vitamin ve mineral yetersizliğine, uzun dönemde ise daha fazla kilo almaya ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilirler.

Bir kişinin diyet programı düzenlenirken, öncelikle mutlaka sağlık durumu, kullandığı ilaçlar ve genel kan grubu bulguları değerlendirilmelidir. Bunun ardından kişinin boy uzunluğu, yaşı, vücut ağırlığı, vücut kas oranı, yağ kitlesi miktarı ve metabolik hızı değerlendirilmelidir. Sevdiği sevmediği besinler, beslenme alışkanlıkları, yaşam koşulları, iş koşulları ve hatta dini inançları, bir diyet programının düzenlenmesinde önemli kıstaslardır. Bunların hepsinin değerlendirilmesi temeline dayanan bir diyet programının başarıya ulaşmaması ise neredeyse imkânsızdır.

Kişilerin bir uzmandan yardım alma koşulları yoksa en azından az ve sık beslenmek, günde 2 litre sıvı tüketmek, şekerli gıdalardan kaçınmak, yanmış yağ içeren kızartma, kavurma gibi gıdaları tüketmemeye çalışmak gibi bir beslenme programı uygulamaları mümkündür. Bu programı egzersizle de destekledikleri koşullarda, sağlıklı bir şekilde kilo verebilirler.

Dyt. SAMET YAĞLI

merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı