Türkiye'de yapılan araştırmalarda, 30 yaş ve üzerindeki nüfusun yüzde 38'inin kolesterol hastası olduğu belirlendi.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Öztora, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzensiz beslenme ve egzersiz eksikliği nedeniyle Türkiye'deki kolesterol hastası sayısında artış olduğunu belirtti.
Türkiye genelinde yapılan araştırmalarda yaklaşık 12 milyon kişinin kolesterol hastası olduğunu ifade eden Öztora, şunları söyledi:
''Kolesterol vücutta bazı fonksiyonların gerçekleşebilmesi için aslında gerekli bir madde ama bunun fazla olması vücuda zarar veriyor. Kanda fazla bulunan kolesterol, damar çeperlerinde birikiyor ve başta kalp damar tıkanıklığı gibi bazı hastalıklara neden oluyor. Türkiye'de erişkinlerin yüzde 30'undan fazlasında yüksek kolesterol bulunmaktadır. Bu sonuçlar aslında ne kadar düzensiz beslendiğimizi ve yeteri kadar egzersiz yapmadığımızı gösteriyor.''
Öztora, sağlıklı bir insanda olması gereken normal kolesterol değerlerinin total kolesterol 200 mg/dl'den düşük, LDL kolesterol 130 mg/dl'den düşük ve HDL kolesterol 40 mg/dl'den yüksek olması gerektiğini bildirdi.
İlaç tedavisinden önce egzersiz ve sağlıklı beslenme
TÜ Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Çaylan ise kolesterolü yüksek çıkan hastaların öncelikle ilaç tedavisi yerine düzenli egzersiz yapması ve sağlıklı beslenmesi gerektiğini ifade etti.
İlaç tedavisinin kolesterolü doğal yollardan düşürülmeyen hastalara uygulanması gerektiğini belirten Çaylan, şunları kaydetti:
'Genetik olmayan, sadece kolesterolü yüksek çıkan hastalara ilk etapta ilaç tedavisi önermiyoruz. Bu hastalar öncelikle beslenmesine dikkat etmeli ve düzenli spor yapmalı. Besin maddeleri uygun yetiştiği ve taze olduğu sürece zararlı değildir. Her şeyin fazla tüketimi zararlıdır. Bazı şeyleri aşırı ve kötü şekilde tüketiyoruz. Yanmış yağlarla yapılan yiyecekler bunların başında geliyor. Yemek yaparken yaptığımız yağın yanmamış olması gerekiyor. Bazı kolesterol hastaları yumurta yemekten çekiniyor. Bu da yanlış. Yumurta iyi bir proteindir. Her gün yenmese de haftada 2 defa tüketilmelidir. Özellikle fast food dediğimiz yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Günlük 54 gramın üzerinde yağ tüketilmemelidir. Bunlara dikkat edilirse kötü kolesterol değerleri düşürülebilir. O zaman ilaç kullanmaya da gerek kalmaz.''
Kolesterol hastalarının mutlaka düzenli egzersiz yapması gerektiğini ifade eden Çaylan, günde 3 defa yapılan 30-35 dakikalık yürüyüşün iyi kolesterol değerlerinin yükselmesinde, kötü değerlerin düşmesinde etkili olacağını söyledi.
Cep Telefonunun Bilinmeyen Zararları
Op. Dr. Sinan GÖKER
15 yasindayim.gozumun derecesi gozluk kulanmama ragmen 75 ten 2 bucuga yukseldi gozluk kulanmam dahada ilerletiyor bi faydasini da goremiyorum.ameliya... devamı
Kurban Eti Tüketirken Bunlara Dikkat
Guatr Beslemesi
Karabiberin Faydaları Nelerdir?
Böbrek Hastası Yaşlı Kişiler İçin Diyet
Ofisteki Mikrodalga Berbat Durumda