Dayanıklı atletler sürekli ilerleyen bir hız, güç ve dayanıklılık peşindedir. Daha iyi birer koşucu olmak için, özel ayakkabılar alır, terapilere katılır ve özel diyetler uygular. Bunların işe yarayıp yaramayacağı kişiye bağlıdır, ama herkes için işe yarayan ve istisnasız yapılması gereken bir şey vardır; ısınmak. Isınmanın performansı ne kadar artırdığı, yaralanmaları ne kadar önlediği ve öneminin bir çift özel ayakkabıdan ne kadar daha büyük olduğu şu ana kadar yapılan araştırmalarda defalarca kez kanıtlanmıştır.
Isınma üzerine yapılan araştırmalarda, neden spor öncesinde ısınmak gerektiğinin önemi ortaya çıkmaya devam ediyor. Yapılan bir araştırmada, bir grup profesyonel uzun mesafe koşucuları üzerinde inceleme yapıldı. Birinci grup 10 dakika boyunca ısınma hareketleri yaptı, diğer grup ise yapmadan koşuya başladı. Araştırmanın sonuçları, koşmadan önce ısınma hareketleri yapan koşucuların diğerlerine oranla daha hızlı ve sorunsuz koştuğunu ortaya çıkardı.
Neden ısınmalıyız?
Isınmanın, koşmadan önce bacakları açmak dışında başka hayati sebepleri de var. En basiti, ısınmak kasların ısısını yükseltir, bu yüzden de daha rahat ve daha verimli bir koşu yapılmasını sağlar.
Koşmadan önce vücut ısısının yükselmesi önemlidir, çünkü vücut ve merkezi sinir sistemi, yapılacak asıl koşu ve harcanacak çabaya hazırlanmış olur. Isınma olmadan koşu tamamlanamayabilir veya sakatlıklar söz konusu olabilir.
Vücudumuzdaki kasların, yapılacak ağır sporlardan önce bir ikaza ihtiyacı vardır. Isınma bu ikazdır ve kişinin amacına ulaşmaya odaklanmasını sağlar. Beyni buna hazırlamak, ağrıyan kasları, şişen ciğerleri ve kendinizden duyabileceğiniz şüpheyi yok eder.
Nasıl ısınmalıyız?
Araştırmalar, koşu öncesi yapılması gereken iyi bir ısınmanın, birkaç dakikalık basit bir yürüyüşten daha fazla olması gerektiğini gösteriyor. 100 metrelik bir koşu veya uzun bir tempolu yürüyüşün vücudu ısıtmak için yeterli olabileceği düşünülüyor. Bunun dışında;
1- Düz bir çizgide yürüyerek, bacakları yerden kaldırıp kalçaya vurmak.
Burada amaç hızlı yürümek değil, bacakları olabildiği kadar geri götürerek, hareketi bir tempoya oturtmaktır.
2- Dizleri yukarı kaldırmak.
Tempolu bir yürüyüş esnasında bacakları göğse doğru olabildiğince kaldırmak.
3- Zıplamak.
Olabilecek en yüksek şekilde zıplayın. Dizlerinizi yukarı kaldırmaya dikkat edin.
4- Bacakları kaldırmak.
Kolları öne uzatarak dimdik durun ve dizlerinizi kaldırarak avuç içlerinize değmeye çalışın.
5- Tek bacağı öne uzatıp esnemek.
Bir bacağı öne uzatıp kırın ve üzerine ağırlık vererek yaylanın. Aynı işlemi diğer bacak için de yapın.
6- Bacakları sallamak.
Bir bacağın üzerinde durarak diğer bacağı serbest bırakıp sallayın, bu işlemi 10 kere yaptıktan sonra, diğer bacakta da tekrar edin.
Egzersizle Beyne Oksijen Akışını Artırmak
Uzm. Dr. Ali ÖLMEZOĞLU
kardeşim sss lenfoma hastası 11 aydır tedavı gördü 21 gün ışın aldı ama durumu pekde iyi deyil CyberKnife ile tedavi olöaz şansı varmı syn hocam varsa... devamı
300 Kalori Yakmanın 20 Yolu
Diyet Yapmadan 15 Kilo Verin
Fitness Sonrası İçin En Uygun Atıştırmalıklar
Nasıl Kas Yaparız?
Kas Ağrısı, Verimli Egzersiz Yaptığınız Anlamına Gelir Mi?