Şok diyetler genellikle 1000 kalorinin altında kalori içeren diyetlerdir. Hiç karbonhidrat ya da hiç protein ya da yağ içermezler. Yani tek tip bir beslenme söz konusudur. Bunun dışında sadece meyve diyetleri, sadece simit diyetleri gibi diyetler de yine şok grubu diyetlere girerler.

Ancak beslenme biliminde şok diyet diye bir kavram yoktur. Bu diyetler genel olarak popüler diyetler olarak adlandırılır. Bilimsel yöntemlerle çalışan bir diyetisyenden böyle bir diyet almak mümkün olmadığı gibi, bunun bilimde de bir karşılığı yoktur. Düşük kalorili diyetler sadece ağır obezlerde ya da hastanede yatan kişilerde uygulanır. Ancak hastanın sürekli doktor ya da diyetisyen kontrolü altında olması, kan bulgularının sürekli izlenmesi ve kısa sürmesi koşuluyla uygulanabilir.

Kişilerin kesinlikle kendilerine özel diyet programları uygulamaları gerekir. İnternetten, gazetelerden, çevreden öğrenilerek uygulanan diyetler de bir tür şok diyet olabilir. Diyet programı kişinin sağlık durumu, kan bulguları, kullandığı ilaçlar, sosyo kültürel durumu ve hatta dini inançlarına göre düzenlenmelidir.

Bunların dışında yapılacak her diyet kişinin sağlığını bozabilir. Ani ölüm ve ani kalp krizi riskini yükseltebilir. Kemik ve kas dokusundan kayıplar oluşmasına neden olduğu için, uzun dönemde osteoporoz, kısa dönemde kadınlarda adet düzensizliği, erken menopoz gibi sonuçlar doğurabilir.

Dyt. SAMET YAĞLI

merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı