Verilen kiloların geri alınmaması için ilk şart kararlı olmaktır. Yani artık kilo almayacağı, bundan sonra hayatını böyle devam ettireceği, yaşam tarzını değiştirdiği konusunda kişi kendini ikna etmelidir.
Evde bulunan büyük beden kıyafetlerden kurtulmak gerekir. Kişi kendini yeni bedenine alıştırmalı, hedeflediği kiloya ulaşmışsa, buna uygun kıyafetler edinmelidir. Kilo verme döneminde daha yoğun hareket yapılmış olabilir. Ancak kiloyu korumak için de hareketliliği belli bir düzeyde sürdürmek gerekir. Haftada en az 2-3 saatlik egzersiz ya da her gün 30 dakikalık yürüyüş yapmak, yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.
Dikkati elden bırakmamak
Kişi ideal kilosuna ulaşmışsa, bu kiloyu korumak için de düzenli beslenmeye ve ara öğünlere dikkat etmeli, düzenli egzersiz yapmaya özen göstermelidir. Bunlara dikkat edilirken, arada bir tartılarak kilo kontrolü yapılmalıdır. Ya da eğer kilo verilirken bir diyetisyenden yardım alınmışsa, 3 ya da 6 ayda bir kontrole gidip hem vücudun vitamin ve mineral eksikliği olup olmadığına bakmak, hem de kilo kontrolü yapmak önemlidir. Bu kontroller sırasında 1-2 kilo alındığı görüldüğü zaman, derhal önlem alarak bu kiloları vermek de, verilen kiloların geri alınmaması açısından önem taşır.
Bir iki gün kontrolsüz beslenilmişse, bunu izleyen günlerde biraz daha az yemek, dengeli beslenmek açısından da çok önemlidir. Burada işin sırrı düzenli yaşamak ve dengeli beslenmektir. Bir diğer önemli faktör ise, biraz kilo alma eğilimi görüldüğünde bunun engellenmesidir. 1-2 kilodan bir şey olmayacağı ya da nasıl olsa veririm düşüncesinden uzak durmak, alınan kiloları hemen vermek, kilonun korunabilmesinin en önemli kurallarından biridir.

Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY

25 yasındayım 48 kilodayım kilo almak istiyorum ne yapabilirim... devamı