Yalnızlık her an vurabilir. Bir eşi kaybetmek veya yeni bir şehre taşınmak sizi yalnız hissettirebilir; fakat yalnızlık büyük hayat değişiklikleri olmadan da etki edebilir. Yalnız olmadan veya kalabalık içinde yalnız hissedebilirsiniz. Gerçek yalnızlık, başkalarıyla bağlantısız hissetmektir; orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerin %5-7’si şiddetli veya kalıcı yalnızlık hissettiklerini bildiriyorlar.
Yalnızlık hissi söylediğiniz şeydir. Birinin neden yalnız hissetmemesi gerektiğini anlayamazsınız.
Yalnızlık ve hastalık
Yalnızlık sadece duygusal açıdan zarar vermekle kalmaz; sağlığınızı da bozabilir. Bir dizi sorun için risk faktörüdür: yüksek tansiyon, uyku sorunları, günlük stresle gitgide baş edememe, vücudun yangıyı alt edememeye başlaması. Böylece ateroskleroz, romatoid artrit ve tendinitin yanı sıra zayıf bağışıklık sistemine yol açar; yani hastalığa daha yatkın olursunuz. Araştırmacılar bu sağlık sorunlarının tam olarak nasıl meydana geldiğini tanımlayamadılar ama yalnızlığın bunları daha kötüleştirdiğini biliyorlar.
Bu sorunların birçoğu orta yaş ve sonrasına kadar ortaya çıkmasa da hasar erkenden başlıyor. Kan akışına salınan stres kimyasallarındaki küçük artışlar zamanla tüm vücuttaki kan damarlarına hasar verebilir.
Tabii ki herkesin yalnız zamanlar yaşaması kaçınılmaz ve bunlardan korkmanız gerekmez. Susuzluğu arkadaşlık için giderebileceğiniz bir susuzluk olarak düşünün. Eğer işini yapıyorsa bağlı hissetme ihtiyacınızı gidermek için sizi sağ salim dışarı çıkaran bir duygudur.
Yalnızlık tedavisi
Yalnızlığı sadece bir durum değil sosyalleşmek için motivasyondur.
- Çıkın ve dolaşın. Etkileşimden yararlanmak için biriyle yakın arkadaş olmanız gerekmez.
- Arkadaş edinme konusunda seçici davranın. İlişki için yırtınırsanız kabul edilemez muameleleri sineye çekebilirsiniz.
- Olumlu kalın. Yalnız insanlar reddedilmeyi beklemeye meyillidir ki bu, onu daha muhtemel kılar. Sosyal bilişsel terapi, başkalarının onları nasıl gördüğüne dair düşüncelerini yeniden şekillendirmelerini sağlayabilir.
Depresyon Nedir?
Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU
Meraba hocam tüp bebek le ilgili sizinle konushabilirmiiz Chok onemli sizin hastanyee galmek istiyoruz ne zaman uygun vesayre... devamı
Her 100 Kişiden İkisi Temizlik Hastası
Gençlerde Olumlu Ruh Hali, Sağlıklı Bedenle Bağlantılı
Somatizasyon Bozukluğu
Kompülsif (Zorlanımlı) Cinsel Davranış
Genel Olarak Depresyon